Cornel Ţălnar, după FCSB – Dinamo 3-3: „Dinamo e de apreciat pentru felul în care s-a luptat”

FCSB și Dinamo au terminat la egalitate în derby de România, la capătul unui meci spectaculos în care s-a marcat de 6 ori. Acest rezultat nu a mai fost întâlnit în meciurile dintre cele două rivale de 30 de ani, din 1988.

evomag.ro

Cornel Ţălnar a urmărit partida dintre FCSB şi Dinamo, iar după meci a făcut o analiză despre deby-ul de pe Arena Naţională, dar şi despre pepiniera clubului din ”Ştefan cel Mare”, care a produs jucători ce au ajuns la cluburi importante din vestul Europei, în schimbul unor sume importante, şi condamnă faptul că echipa a doua a clubului a fost desfiinţată.

„Dinamo mi se pare o echipă normală, în formare, o echipă cu foarte mulţi jucători tineri. După părerea mea, Dinamo, la ora actuală, are doar patru-cinci jucători cu experienţă: portarul Penedo, Mahlangu, Hanca, Nistor şi Salomao. În rest, linia de fund este una dintre cele mai slabe din istoria lui Dinamo, iar în atac, de asemenea, joacă nişte jucători care nu au prea evoluat pe la echipele lor. Meritul lor este că au avut o ambiţie deosebită şi au reuşit să revină de fiecare dată după ce au fost conduşi. Dincolo, Steaua este o echipă cu foarte multe valori individuale, dar în niciun caz nu arată ca o echipă, iar la golul trei, în minutul 87, când au avut acel corner şi au început să joace la mişto faza respectivă, exact în momentul acela când am văzut că încep să paseze şi să ţină de minge, am fost 100% sigur că egalează Dinamo şi chiar îi şi bate. În momentul în care tratezi superficial şi ”la mişto” anumite faze, nu are cum să nu ţi le întoarcă. Am avut gura aurită şi am reuşit să egalăm pe final.

Dinamo e de apreciat pentru felul în care s-a luptat, jucătorii au crezut în ei. Ca să revii de trei ori într-un meci cu Steaua şi cu nişte jucători care nici un pic de experienţă, pe lângă cei patru-cinci, este un lucru foarte mare. Eu cred că şi faptul în sine că Bratu, prin felul lui de a fi, a reuşit să-i mobilizeze şi să-i ţină în priză. Contează foarte mult rolul unui antrenor într-o echipă, şi spre bucuria noastră, a dinamoviştilor, se vede că, aşa cum a fost ca jucător, aşa este şi ca antrenor, şi asta e un lucru foarte bun pentru perspectiva lui Dinamo. Dar nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, Dinamo are un lot foarte, foarte subţire care eu nu cred că îi va permite să aibă pretenţii la titlu anul ăsta. La ce se joacă în ţară la ora actuală, eu vă spun că este de departe cel mai slab campionat din istoria fotbalului românesc. Văzând şi CFR-ul, şi Craiova, şi Viitorul, şi Steaua de două ori, cu Astra şi aseară cu Dinamo, am ajuns la concluzia că fotbalul românesc este într-o cădere liberă şi nu ştiu cine mai poate să-l oprească din această cădere.

Eu sunt bucuros şi văd că Bratu insistă şi merge foarte mult pe fundaşul dreapta, Corbu. Într-adevăr, are nişte calităţi dar nu are experienţă. Pe faza defensivă, la un fundaş, poţi să greşeşti odată şi apoi se rupe echilibrul jocului. De asemenea, este Moldoveanu care poate să promită, l-am avut şi eu anul trecut la Braşov. În rest, ei ştiu, cei care sunt acolo, care antrenează. Eu, dacă de trei ani nu am mai fost prin curtea lui Dinamo nu mai ştiu. 14-15 ani eu m-am ocupat de toate grupele de juniori, de echipa mare. Ştiam perfect toţi tinerii care veneau din urmă şi jucătorii care puteau să emită pretenţii, ca Popescu. Şi pe Muţiu l-am avut acum patru ani când am fost eu la Dinamo. Eu i-am promovat. Părerea mea, cea mai mare greşeală este că s-a desfiinţat echipa a doua. Dacă aş enumera din ’96-’97 când am venit prima oară ca antrenor la Dinamo, până în 2013 când am plecat, singurii jucători, dacă luaţi şi analizaţi, care au fost vânduţi au fost jucătorii care au trecut pe la echipa a doua, sau jucătorii tineri.

Eu atunci am sacrificat foarte mulţi jucători cu experienţă, erau Lupu, Grozavu, şi am introdus şapte-opt titulari de 19-20 de ani. Contra, Hîldan, Tararache, Dănciulescu, Mihalcea, Cezar Dinu. Deci i-am forţat pe toţi, i-am introdus, şi de atunci a început Dinamo să vândă şi să câştige foarte mulţi bani din vânzarea jucătorilor care au evoluat ca tineri formaţi de Dinamo. După aceea au venit Zicu, Mitea, Marica, Grigore, Radu Ştefan, Ropotan. Deci toţi care au trecut pe la echipa a doua, într-un an, un an şi ceva au fost vânduţi. Acum, aceşti juniori care anul trecut au câştigat campionatul naţional de U19, în momentul în care echipa a doua s-a desfiinţat, toţi au plecat pe la fel şi fel de echipe prin ţară. Una e să joci aici, să ai un program strict, să ai aceeaşi idee tactică şi la echipa a doua, iar în momentul în care îi arunci în joc la prima echipă să ştie exact cum să joace şi ce să joace.

Eu am rămas total dezamăgit că această echipă s-a desfiinţat, nu ştiu care e cauza, pentru că aşa, trambulina între echipa de juniori şi echipa mare nu mai există. Sunt Tîrcoveanu, băiatul lui Ciubotariu am înţeles că este un jucător cu potenţial. Dinamo ar avea jucători, a avut întotdeauna pepinieră bună, dar undeva s-a rupt echilibrul şi în momentul în care se rupe echilibrul nu mai ai cum să faci faţă. Dacă îi trimiţi aşa peste tot, pe tot felul de echipe de Liga 1, Liga a doua, şi după aceea să îi iei după un an, e foarte greu. Aşa, era echipa a doua, ştia fiecare ce are de făcut, şi de acolo unul-doi în fiecare meci îi aruncai la echipa mare, era cu totul altă mâncare de peşte”, a declarat Ţălnar, pentru ProSport.

Fosta extremă dreapta din Ştefan cel Mare, spune că defensiva lui Dinamo, este una slabă.

„Defensiva lui Dinamo este formată din nişte jucători care nu au confirmat niciodată, nu au arătat că pot să fie o apărare care să-ţi dea încredere. În primul rând, la o echipă mare, se vede apărarea foarte bună, să nu iei gol, iar apoi încerci să construieşti faze, să dai şi goluri. Dar, în primul rând, să nu iei gol. Iar eu, după numele care sunt la ora actuală, cu Corbu şi Popovici pe benzi, cu Popescu şi Katsikas în zona centrală, nu am încredere în ei. Bine, a dat Popoescu golul acela cu capul din corner, dar în rest foarte multe greşeli, Kastikas foarte greoi, Corbu cu foarte multe atacuri decisive, Popovici e mai mult mijlocaş decât fundaş. Văzând lucrurile cum stau şi cunoscând cât de cât lucrurile şi jucătorii respectivi, eu nu cred că Dinamo cu aceşti patru jucători poate să aibă o siguranţă pe faza defensivă”, a mai spus „Ţânţarul”.

Fostul jucător de legendă a clubului Dinamo, a comentat campania de transferuri a „câinilor”, dar şi vânzarea lui Patrick Petre la Poli Iaşi.

„Părerea mea, din ce văd eu acum la Dinamo în atac, practic Dinamo se bazează pe patru jucători. Axente, Popa, Sorescu şi Moldoveanu. Îţi trebuie şase jucători, să ai dublură pe fiecare post, şi eu zic că Petre era un jucător bun, prin calităţile pe care le avea. Rupe ritmul, scoate om din joc, vine cu pase, cu centare, e un jucător plăcut ochiului. Dar am înţeles că şi el a avut anumite probleme de seriozitate în ceea ce înseamnă fotbalul. Şi probabil de asta nu l-au reţinut în lot. Dar ca fotbalist eu l-aş fi reţinut fără niciun fel de problemă. Mai ales în condiţiile în care Dinamo are ce are la ora actuală.

Eu spun că mai trebuie cel puţin doi fundaşi, cel puţin unul sau doi atacanţi care să rupă gura târgului. Dacă la mijloc sunt destul de echilibraţi, gândiţi-vă că sunt patru jucători buni, şi alţii nu mai există cât de cât aproapiaţi de valoarea lor, şi orice cartonaş sau orice accidentare apare, poate să fie o frână mai departe pentru Dinamo. Deci nici acolo Dinamo nu dubluri sau încă doi-trei jucători apropiaţi de valoarea celor patru. Acolo e miza jocului, acolo se gândeşte jocul”, a afirmat Cornel Ţălnar.

Lasă un răspuns