Avancronică I Dinamo București – Veszprem

Dinamo și Veszprem se înfruntă joi, de la ora 19:45, într-un meci din Grupa B a Ligii Campionilor la handbal masculin. Dinamo este o echipă relativ nouă la acest nivel, dar cele două formații au mai fost adversare în Liga Campionilor, în urmă cu fix 16 ani. Reprezentanta Ungariei a câștigat atunci la pas ambele întâlniri, cu 37-27 pe teren propriu și 38-27 în România, la Buzău. În jocul tur, regretatul Marian Cozma a marcat 9 goluri, astfel că i-a convins pe maghiari să-l transfere imediat. Pivotul avea să aibă în 2009 un sfârșit tragic, fiind ucis la Veszprem.

Dinamo București are parte de un nou meci de gală în Liga Campionilor. Din păcate, întâlnirea se desfășoară fără spectatori, din cauza reglementărilor impuse de autoritățile statului, în ceea ce privește desfășurarea evenimentelor sportive în această perioadă de pandemie. Iar asta nu poate să însemne decât un mare dezavantaj și pentru echipa din Ștefan cel Mare. Este deja cunoscut faptul că forța campioanei României a crescut cu câteva procente bune de fiecare dată când a avut suporterii în spate.

Singurul aspect pozitiv în toată această problemă evidențiată mai sus este că jocul se desfășoară în arena din Ștefan cel Mare, unde echipa se simte mai bine. Aici, Dinamo a produs o mare surpriză în startul competiției, în urma succesului cu Vive Kielce, cu 32-29. Tot pe teren propriu, dar în Polivalentă, băieții lui Xavier Pascual au pierdut partida cu FC Porto, cu 27-26.

Dinamo și-a redus deja mult șansele de a prinde Top 6, după partida de săptămâna trecută, când a cedat la Motor Zaporozhye, cu 28-27. A avut șansa pe final de a obține măcar un punct, dar în ultimul minut, la scor egal, a ratat o ocazie mare de a înscrie. În acest moment, campioana României are 2 puncte după 5 partide, cu care ocupă locul 7. Doar Flensburg este mai slab clasată. Cele două formații urmează să se înfrunte săptămâna viitoare, în Germania.

După deplasarea din Ucraina, Dinamo a jucat în campionat la Timișoara, unde a obținut a opta victorie a sezonului din tot atâtea partide disputate, cu 33-29. Cu această ocazie, Amine Bannour, Christian Dissinger și Khalifa Ghedbane au fost menajați. Raul Nantes – 25 de goluri și Valentin Ghionea – 18 goluri sunt cei mai buni marcatori ai echipei din Liga Campionilor.

De partea cealaltă, Veszprem vine să câștige la București și să se mențină astfel în grupul fruntaș din grupă. După 5 meciuri, formația maghiară este la egalitate de puncte cu Barcelona și Kielce, având doar un golaveraj mai slab. Singura înfrângere de până acum a venit în Polonia, la Kielce, scor 29-32.

Formația pregătită de Momir Ilic a avut alte câteva bătălii dure până la această oră, din care a ieșit învingătoare. Pe teren propriu a învins ambele favorite ale grupei, PSG (34-31) și FC Barcelona (29-28). Tot „acasă” a mai învins Flensburg cu 28-23. În deplasare, Veszprem a câștigat clar pe terenul echipei FC Porto, cu 30-23.

Reprezentanta Ungariei se află într-un sezon în care are câteva revanșe de luat, după ce în stagiunea trecută a ratat calificarea în Final Four, fiind eliminată de Nantes în sferturile de finală, și a pierdut și titlul pe plan intern, în disputa cu rivala Pick Szeged. Veszprem este în acest moment una dintre cele două mari formații din Europa, alături de PSG, care nu au încă în palmares trofeul Ligii Campionilor.

În ceea ce privește cifrele, echipa lui Momir Ilic ajunge la București după o serie de 6 victorii în Liga Campionilor și pe plan intern. În competiția europeană, Veszprem are una dintre cele mai bune apărări, cu o medie de 27,4 goluri primite. În schimb, atacul este doar al patrulea din grupă, cu o medie de 30 de goluri. Cifrele pot fi însă îmbunătățite, având în vedere că în ultimele două jocuri din grupă are teoretic două adversare mai abordabile, Dinamo și Motor Zaporozhye.

Maghiarii au patru oameni cu cel puțin 20 de goluri marcate după primele 5 etape, este vorba despre Zahia Omar, Gasper Marguc, Petar Nenadic și Manuel Srtlek.

Lasă un răspuns