LPF cere eliminarea regulii U21 din Liga 1: „Mai devreme sau mai târziu, va dispărea!”

Regula U21 continuă să stârnească discuiții în fotbalul românesc. FRF a impus regula U21, prin care cluburile din Liga 1 sunt obligate să înceapă o partidă de campionat cu doi fotbalişti eligibili pentru naţionala de tineret.

În Liga 1 sunt mai multe echipe care sfidează regula U21 impusă de FRF. Echipele introduc cei doi fotbalişti eligibil pentru naţionala de tineret, dar cel puţin unul dintre aceştia este scos din joc după doar câteva minute sau chiar secunde, uneori.

Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a transmis un mesaj prin care își exprimă dezaprobarea față de această condiție impusă echipelor. El crede că ea s-ar potrivi doar în diviziile inferioare.

“Regula a fost impusă de FRF, iar eu sunt unul dintre contestatarii acelei reguli. Nu i s-a dovedit eficienţa şi nici nu îi putem stabili eficienţa decât după un interval destul de lung, iar în fotbalul profesionist trebuie să bagi în teren cel mai bun 11, nu cel mai bun 10 sau cel mai bun 9. De aceea se face acea schimbare, ca să se ocolească acea regulă.

Astfel de reguli s-ar potrivi mult mai bine la Liga 2, la Liga 3, iar la Liga 1 putem să vorbim de o anumită formă de premiere pentru cluburile care formează jucători tineri şi îi folosesc în meciurile oficiale.

Această regulă ar trebui, mai devreme sau mai târziu, să dispară. Ştiu că se face un PR bun cu ea, dar ne interesează să avem echipe puternice în Liga 1. Dacă tu mergi în cupele europene cu o echipă, iar în România eşti obligat să bagi unul sau doi jucători U21, lucrurile sunt altfel”, a declarat Justin Ştefan, pe pagina oficială de Facebook a celor de la LPF.

Și Robert Pongracz, vicepreședintele LPF, contestă regula și crede că promovarea jucătorilor U21 ar trebui încurajată prin bonusuri, nu impusă prin regulament. Acesta a oferit exemplul altor campionate din Europa.

“În alte campionate, nu există o regulă cum avem noi, ci alte metode pentru a forma jucători tineri. Şi noi am propus la un moment dat ca cei care folosesc jucătorii să primească un bonus financiar sau ceva care să-i motiveze să facă acest lucru. Ligile din străinătate s-au axat mai mult pe această metodă”, a declarat şi Robert Pongracz.

Lasă un răspuns