Bucureștiul este singurul oraș din Europa cu 3 echipe de handbal care participă an de an în grupele Ligii Campionilor, în același timp, Primăria Capitalei nu e în stare să construiască o sală modernă.

Actuala Polivalentă e veche de 49 de ani, iar ridicarea celei noi este blocată de politicieni: toate procedurile au fost paralizate din cauza birocrației. Ar fi nevoie de o singură semnătură, DAR ACEASTA ÎNTÂRZIE de peste 4 ani de zile! Apoi va mai fi nevoie de încă 3 ani pentru construcția efectivă.
În cel mai bun caz, Bucureștiul va avea o sală nouă abia în 2026. Motivul blocării proiectului este Turnul de Parașutism de pe amplasamentul noii săli, pe care Primăria nu reușește să-l treacă în proprietate din vara lui 2019 ca să-l poată demola.
Actorul Alex Conovaru, membru al Programului DDB și unul dintre protagoniștii filmului “Prima oară-i gratis”, a vorbit despre posibilitatea construcției unei noi Săli Polivalente în București.
Dinamovistul este la curent cu ceea ce se întâmplă în Capitală și a transmis în cadrul emisiunii dedicate suporterilor dinamoviști de la Playsport, ”Dinamo 7/9”, că l-ar fi bucurat ca organele competente să construiască o nouă sală multifuncțională, însă nu crede că acest lucru se va întâmpla prea curând.
Cunoscutul actor trece zilnic pe lângă Arena Națională și spune că în apropierea sa, acolo unde ar urma să fie construită cea mai mare sala de acest gen din România, este turnul parașutiștilor.
”Ei vor să facă o sală polivalentă lângă Arena Națională. Lângă Arena Națională, că eu mă plimb cu fiică-mea aia mică mereu pe acolo, este turnul parașutiștilor. Nu mai este folosit de vreo 40 de ani. Se aruncă vreunu, Doamne Ferește… Pe ăla trebuie să îl dărâme ca să facă Sala Polivalentă. Nu îl pot dărâma pentru că este al nu știu cui. Și stau în bățul ăla înfipt aiurea în pământ nefolosit… Nu se poate construi”, a spus Alexandru Conovaru.
Video I Alexandru Conovaru, despre posibilitatea construcției unei noi Săli Polivalente, dar și despre cum arată Dinamo în sezonul actual
Pentru ca proiectul să poată fi dus la bun sfârșit, turnul trebuie să dispară. Problema este că acesta îi aparține unei persoane care nu ar fi de acord cu eliminarea sa.
Turnul de parașutism din București, parte din fostul complex sportiv și cultural “23 August’, a fost construit după metode inovatoare la acea vreme și este printre puținele din lume din beton armat. El măsoară 80 de metri, iar în vârful său se găsește un pod metalic care are o greutate de 10 tone.

Ce spunea Gabriela Firea în urmă cu trei ani despre noua Arenă Polivalentă
Primăria Capitalei a lansat încă din 2014 licitația pentru construirea sălii polivalente de lângă Arena Națională. Gabriela Firea a vorbit despre acest proiect pe vremea când era Primarul General al municipiului București. Ea a spus că sala Polivalentă de lângă Arena Națională va avea 20.000 de locuri, dintre care 2.000 de locuri VIP și 500 de locuri noi de parcare.
Durata contractului era de 36 de luni din care 24 de luni pentru proiectare. Din nefericire, licitația a fost anulată.
”Sala multifuncțională din București va răspunde noilor tendinţe europene ale arenelor multifuncţionale prin faptul că va avea spaţii destinate unor evenimente diverse, de la concerte live, la conferinţe şi congrese, dar va respectă și cerinţele federaţiilor naţionale sportive în vederea organizării de competiţii naţionale şi internaţionale de nivel Liga Campionilor şi Jocuri Olimpice.
Sala Polivalentă va putea fi comparată cu AccorHotels Arena din Paris (fosta Palais Omnisports) care are o capacitate de maximum 20.300 de locuri, iar în anul 2016 s-a situat pe locul trei mondial la numărul de bilete vândute la evenimente”, se arată într-o postare făcută de Gabriela Firea pe pagină de Facebook.
Pentru moment, Sala Polivalentă din Bucureşti va beneficia de o finanţare de 12 milioane de euro, pentru a fi reabilitată, a anunțat miercuri Guvernul României.
A fost aprobată cererea de finanțare depusă de Ministerul Sportului şi Complexul Sportiv Naţional “Sala Polivalentă”.
Necesitatea investiţiei are la bază faptul că Sala Polivalentă, proiectată special ca sală de sport pentru competiţii (cu tribune pentru spectatori), a fost ridicată în 1974.
Sala Polivalentă este folosită în prezent atât pentru evenimente sportive (în special de către echipa de handbal CSM București), cât şi pentru evenimente culturale, având capacitatea de peste 5.000 de locuri în tribune.
“A fost aprobată cererea de finanţare depusă de Ministerul Sportului şi Complexul Sportiv Naţional “Sala Polivalentă” din Bucureşti în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.2.2/1, Runda 2 aferent Componentei C5 – Valul renovării, Operaţiunea B2 – Renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice. Ne aflăm în faza de precontractare, urmând a fi semnat contractul şi demarată investiţia. Aceasta are ca obiect renovarea energetică aprofundată a Sălii Polivalente din Bucureşti, iar valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 50.076.165,75 lei net (valoare maximă cu TVA – 12.091.607 euro)”, se arată pe site-ul sport.gov.ro.
Inițial, autoritățile au decis construirea noii Săli Polivalente din Capitală, care să fie amplasată în apropierea Arenei Naționale. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în iunie 2019 și să dureze 36 de luni, dar totul a rămas la faza de proiect.
Investiţia care se va realiza la Sala Polivalentă din București cuprinde:
- Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
- Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde de consum;
- Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
- Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare şi/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
- Lucrări de reabilitare/modernizare a instalaţiilor de iluminat în clădiri;
- Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
- Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluţii inteligente.
De asemenea, se vor executa lucrări pentru echiparea cu 10 staţii de încărcare pentru maşini electrice, precum şi lucrări conexe pentru respectarea altor cerinţe fundamentale privind calitatea în construcţii.
Implementarea măsurilor de eficienţă energetică va duce la îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare şi de confort interior, reducerea consumurilor energetice şi a costurilor de întreţinere pentru încălzire, dar şi a emisiilor poluante.
CITESTE SI:
Dinamo, cu gândul la promovarea directă în Liga 1: ”Trebuie să ieșim din Liga asta”
România a urcat în clasamentul FIFA! Cum arată topul mondial
Înot I Dinamoviștii, noi titluri și noi recorduri naționale!