Lupescu, unul dintre noi | Povestiri din cariera sa în tricoul lui Dinamo: „Eu am crescut acolo”

Adunare generala FRF. 25.01.2010.

Ioan Angelo Lupescu cunoscut și ca Ionuț Lupescu, a început junioratul la echipa Mecanică Fină București. După doar trei ani, Lupescu ajunge în Ştefan cel Mare la Dinamo București.

evomag.ro

Acesta într-un interviu acordat pentru ProSport, a povestit ce nu se ştie din meciul cu Foresta şi alte momente interesante din cariera sa în tricoul alb-roşu.

„Noi locuiam în Pantelimon, tata era antrenor la Mecanică Fină. Pe-atunci era tramvaiul 28, nu ştiu dacă-l ştii. Era o singură linie! Mecanică Fină avea o bază superbă, eram entuziasmat să joc acolo! Până când mama mi-a zis: „Ori te duci la un club foarte mare, ori te laşi de fotbal!” Vreo 3-4 săptămâni la şcoală nu-mi mai ardea de nimic… Dar până la urmă mi-am luat inima-n dinţi, am luat 119 şi m-am oprit la Dinamo. La Mecanică Fină era o perioadă foarte frumoasă, era nea Mişu Ţap antrenor. Când eşti copil – eu aveam 10 ani -, te ataşezi de toată atmosfera de acolo, baza era amplasată chiar pe lacul Pantelimon, iar când jucam vara, ne şi aruncam în lac să facem o baie”, a povestit Lupescu.

Jucătorul de legendă a „câinilor roşii”, a dezvăluit şi care era atmosfera în vestiarul lui Dinamo după meciul de poveste: Dinamo-Foresta 4-5.

„Povestea e mai lungă, eu am plecat în 2000 puţin supărat pe cei de la Dinamo, după ce făcusem eventul. Am plecat la Bursaspor. Apoi, după 3-4 luni m-am reîntors pentru că Florentin (n.r. – Petre) se îmbolnăvise, Cătălin (n.r. – Hîldan), săracul, nu mai era. Şi, după ce renunţasem la o grămadă de bani – mi-am plătit suma de transfer -, am venit cu o seară înainte de meci, în cantonament. După acea partidă mi s-a zis că am venit ca să-l dau afară pe Cornel Dinu. Pe Cornel Dinu!? Puteam să-l dau afară mai ieftin, nu aşa! Să renunţ la atâţia bani…

La 4-1 am avut penalty şi îl certam pe arbitru. Cred că Salomir era (n.r. – Marian Salomir), că nu ne dă penalty! Tot îl certam, iar el zicea că „mai sunt 10 minute, nu vă trebuie nimic!”. Şi pe urmă s-a întâmplat ce s-a înâmplat.

Problema a fost că i-am găsit pe băieţi care erau dărâmaţi psihic. La 4-2 mi-am dat seama că vorbeam, dar ei nu realizau că practic cineva îi mai bagă în seamă, atât de mult îi afectase decesul lui Cătă. În trei luni, conducerea reuşise să strice o echipă superbă pe care o construisem împreună cu colegii mei în doi ani. Ne-a trebuit foarte mult să ne revenim. Am terminat pe locul 2 în acel an, n-am mai putut să ajungem Steaua, se terminase campionatul, dar am câştigat Cupa… A fost un an frumos”, a spus „Kaizerul”.

Ionuț Lupescu a răspuns şi la întrebarea: „Lucescu a construit un Rapid pe o bază formată din dinamovişti cu experienţă: Rednic, Sabău, Lupu. Ţi-a propus şi ţie să vii la Rapid, dar ai spus <„Nu, eu sunt dinamovist!”>.

evomag.ro

„Da, nea Mircea ştia că mi-e greu să mă întorc în ţară la altă echipă, eu am crescut acolo, eram cu Răducioiu din ’81. Toţi cei pe care i-ai enumerat tu nu proveneau din pepiniera lui Dinamo.

Eu m-am întors în ţară pentru Dinamo, dacă Dinamo nu ar fi avut opt ani de zile fară cupe şi campionate (n.r. – 1992 -1999), nu m-aş fi întors. Nu degeaba se spune „Câine până la moarte”… Cred că un cap de câine din cei doi de pe emblemă… ştii al cui e…”, a mai povestit Lupescu.

Lupescu a comentat şi situația actuală de la echipa sa de suflet: „Pentru că s-a pierdut spiritul de Dinamo, oamenii nu ştiu ce înseamnă Dinamo, cu toate că există cei mai frumoşi suporteri din Europa. Şi din cauza unui management defectuos care a lăsat urme mari în ultimii 15 ani”.

  • Lupescu a jucat în patru perioade distincte în tricoul lui Dinamo, adunând 25 de goluri în 183 de meciuri pentru roș-albi.
  • Fostul fotbalist a câștigat trei campionate și trei Cupe ale României în perioada 1986-1990, 1998-2000, 2001 și 2002.
Reclame