Sâmbătă (26 martie a.c), a avut loc o tragedie în sportul românesc, după ce Andrei Drăghici și-a pierdut viața la doar 23 de ani, chiar în timpul unei partide de polo.

La meciul Rapid – Dinamo, care a avut loc în Bazinul Giulești, poloistului i s-a făcut rău dintr-odată. Medicii au încercat să-l resusciteze, însă nu i-au mai putut salva viața.
Federația Română de Polo a emis un comunicat prin care a făcut trei propuneri către conducerea Ministerului Afacerilor Interne, ”înaintarea post mortem la gradul de agent de poliţie; acordarea uneia dintre distincţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru sacrificiul suprem în îndeplinirea misiunilor; redenumirea bazinului descoperit din incinta Clubului Dinamo în ‘Bazinul Andrei Cristian Drăghici’ şi montarea la intrare a unei plachete comemorative, care să ateste acest fapt”, se arată într-un comunicat de presă.
În documentul semnat de preşedintele Alexandru Matei se menţionează faptul că jucătorul era la zi cu analizele medicale: ”Totodată, pentru a evita eventuale speculaţii, trebuie să precizăm că din punctul de vedere al FR Polo, jucătorul era cu analizele sportive/testele sportive la zi şi nu era cunoscut cu afecţiuni care să-l facă incompatibil cu activitatea sportivă de performanţă”, arată în comunicat.
Federaţia a trecut în revistă desfăşurarea evenimentelor încheiate cu decesul tânărului sportiv dinamovist.
”Pe data de 26.03 a.c., în conformitate cu programul anunţat al Superligii Naţionale de Polo, cu ocazia meciului desfăşurat în cadrul sezonului regulat, dintre echipele Rapid Bucureşti şi Dinamo Bucureşti, a avut loc decesul jucătorului Andrei Cristian Drăghici, în vârstă de 23 de ani, component al echipei clubului dinamovist, care a acuzat, aflându-se în apă, dureri în zona pieptului (cauzele exacte ale tragediei urmând a fi stabilite cu exactitate în urma necropsiei, având în vedere ca decesul a fost considerat de poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, ca unul suspect)”.
”La faţa locului, respectiv în incinta Bazinului Clubului Rapid, au intervenit pe lângă echipa medicală de urgenţă, care este în mod obligatoriu asigurată de echipa gazdă şi fără de care nu se acceptă începerea competiţiei de către delegatul oficial al federaţiei, încă un echipaj SMURD, apelat în regim de urgenţă, ambele coordonându-şi eforturile pentru a-l resuscita pe jucător. Cu toate acestea, după mai bine de 60 de minute, procedura a fost întreruptă, acesta neputând fi salvat şi readus la viaţă, decesul fiind oficial declarat în jurul orei 13:00 a zilei respective”, se mai arată în comunicat.
- Andrei Drăghici era sportiv de performanţă de peste 15 ani şi fost component al echipelor CS Crişul Oradea, CS Corona Sportul Studenţesc, CSA Steaua Bucureşti, pentru care a obţinut mai multe medalii naţionale, fiind component al clubului Dinamo Bucureşti de peste 4 ani.
Concluzia raportului IML în cazul decesului lui Andrei Draghici
Rezultatele necropsiei arată că sportivul de 23 de ani suferea de o boală cardiacă congenitală numită defect septal atrial, spun surse judiciare pentru gândul.ro.
Ulterior, legiștii urmează să realizeze examenul toxicologic pentru a fi prelevate mostre din fiecare organ în parte. În urma acestei proceduri se va stabili dacă tânărul consumase vreo substanță, a mai susținut sursa citată.
Conform medicina-interventionala.ro defectul septal atrial (DSA) reprezintă: ”Comunicarea anormală între cele două atrii (camerele superioare ale inimii, unde sângele se întoarce prin vene la inimă).
Presiunea din cavitățile stângi ale inimii (atriul și ventriculul stâng) sunt mai mari decât presiunea din cavitățile drepte ale inimii (atriul și ventriculul drept) și astfel un defect de sept atrial sau ventricular va permite în mod anormal trecerea sângelui din cavitățile stângi în cavitățile drepte (șunt stânga-dreapta).
Cantitatea de sânge care trece din partea stânga a inimii în cea dreaptă depinde de mărimea defectului septal și de diferența de presiune între cavități. Acest lucru duce la creșterea volumului de sânge în partea dreaptă a inimii și în plămâni și forțarea ventriculului stâng”.
- Aceste defecte sunt înnăscute și multă vreme pacientul nu prezintă simptome.
- Andrei Draghici va fi înmormântat miercuri, la Oradea.
Dumnezeu să-l odihnească!
CITESTE SI:
Probleme mari de lot pentru Dusan Uhrin! Doi titulari sunt în pericol să rateze meciul cu Chindia