Directorul de marketing al lui Dinamo, contestat de un nume important din DDB: ”Gata, lumea ți-a aflat numele și funcția”

Noul director de marketing al clubului de fotbal Dinamo, a avut parte de mediatizare în cele două săptămâni, de la semnarea contractului.

Dan Giuraniuc, a oferit mai multe interviuri celor din mass-media, în care acesta le promite suporterilor dinamoviști proiecte spectaculoase. Chiar dacă nu a apudecat să se usuce cerneala de pe contractul semna, Giuraniuc spune: ”Am primit mână liberă pentru tot ceea ce ține de marketing la club”.

Obișnuiți fiind de ”heirupiștii”, care promit multe, Daniel Sendre, unul dintre vocile programului socios ”Doar Dinamo București”, i-a transmis un mesaj în care se arată șceptic. Fostul purtător de cuvânt al DDB, Daniel Sendre îi reproșează, pe bună dreptate, aparițiile dese în spațiul media, în timp ce nu a demonstrat cam nimic.

Comunicarea este aceiași, pe facebook, ne existând un site oficial. Iar rebranduirea ”Dinamo TV”, conceput cu mulți ani în urmă, nu demonstrează foarte multe. Lucru taxat de Sendre.

”În atenția noului director de marketing al lui Dinamo,
Domnu Dan,
Ai început cu stângul.

1. Ești la al doilea interviu acordat presei în două săptămâni de când ai venit. Nici măcar nu știi care e drumul cel mai scurt către sediul clubului, lasă de adus măcar 1 LEU, însă tu deja ești ZMEU prin Fanatik.

Gata, lumea ți-a aflat numele și funcția, ești bine deja la CV, lasă PR-ul personal și spor la treabă, că sunt multe de făcut!

2. Primul tău proiect, cu care te lauzi, cel cu YouTuberii, e degeaba. Dinamo este deja un BRAND, are suporteri mulți, Dinamo este un club foarte popular și cunoscut printre tineri, prin proiectul tău i-ai ajutat doar pe YouTub-eri. Deci avantaj pentru Dinamo = 0. Pe viitor concentrează-te pe interesul clubului, care să se traducă în BANI, pentru că banii sunt ceea ce îi lipsesc lui Dinamo acut!

Faptul că printre youtuberi erau cel puțin 2 steliști e de nescuzat. Suporterii sunt sensibili la asta.

3. Te lauzi cu site-ul și magazinul oficiale, care erau deja aproape gata când ai aterizat. În ambele a fost implicat, într-o anumită măsură, DDB. Dacă nu ne batem noi în piept cu asta, nu trebuia să o faci nici tu! Decenta 1/2.

4. De la parteneriatele cu UNIBET și MACRON, dacă se vor “prelungi”, sper că nu aștepți comision, pentru că ambele existau, iar relația clubului și a DDB cu ambii parteneri este impecabilă. Tu doar te lauzi cu ele, repet, în DOUĂ interviuri, deși doar ai aterizat!

5. Citez din interviul cu nr 2. “Nu vor exista impedimente legate de implementarea strategiei de marketing în următorii doi ani, iar Răzvan Zăvăleanu m-a asigurat de acest lucru. Peste el nu se poate trece la Dinamo, pentru că este reprezentantul administratorului judiciar. Cât timp eu sunt lângă el și el lângă mine se vor întâmpla lucruri bune la Dinamo!”

Mă bucur că vezi în relația cu Răzvan un fel de STRONG FORCE MĂRĂȘEȘTI OITUZ, însă ai în vedere faptul că RTZ este administrator judiciar, nu patron la Dinamo. Ai putea chiar să îi creezi probleme lui Răzvan cu declarații din astea avântate, deci stai cuminte, că faci rău la marketing!

6. DDB tocmai a încheiat o convorbire cu conducerea lui Dinamo, în care am stabilit cum plătim salariile luna asta. Cum PLĂTIM, domnu Dan! Deci de acum înainte, sfatul meu pentru tine și pentru alții cu vizibilitate din club, este să începeți declarațiile cu suporterii și să le terminați tot cu ei. Pentru că SUPORTERII SUNT DINAMO! Stai liniștit, îți vei lua banii luna asta la timp, însă luna viitoare e obligatoriu să contribui la propriu-ți venit! Asta așteptăm noi, suporterii, de la Directorul de Marketing al clubului, nu interviuri de PR!

7. Înțeleg că “ai vrut să ajuți Dinamo pe zona asta de mult timp”. Ai ratat obiectivul deja, pentru că salariul tău este unul foarte bun. Și e FIX, necondiționat de numărul de interviuri sau a aparițiilor TV, eventual, la care se adaugă și comison. Daca ma ajuti sa urc frigiderul pana la etajul 4, apoi imi ceri bani, ala nu e “ajutor”, ci serviciu remunerat!

8. Înțeleg că ai făcut o strategie de marketing cu Dinamo doar în Liga 1, refuzând să te gândești la Liga a II-a. E greșit! Marketingul se adesează în primul rând suporterilor, fără suporteri înțelegeți că sunteți MORȚI, LAȚI, toți cei din lumea fotbalului, de la Dinamo până la Real Madrid. Iar suporterii lui Dinamo, CÂINII, vor rămâne lângă echipă și în liga a paișpea! FIXEAZĂ STRATEGIA PE EI!

Dar cât de strâmbă este strategia ta, domnu Dan!
Citez iar: “Dinamo are estimări de 700-800.000 € din partea sponsorilor pentru sezonul viitor, din care 40-50.000 € să meargă către marketing.”

JOBUL TĂU ESTE SĂ MĂREȘTI ACELE ESTIMĂRI ȘI SĂ LE TRANSFORMI ÎN CERTITUDINI.

Banii ăia există deja, ba chiar vin mai mulți de la sponsori și parteneri. Asta 1 la mână, ca să afli și tu de ce ai fost angajat. A doua e chiar mai nasoală.

SCOATE-ȚI DIN CAP “BANI CĂTRE MARKETING”

Suporterii și Razvan ne chinuim să adunăm ban cu ban pentru a putea efectua deplasări și a plăti salarii. DDB trage tare pentru fiecare bilet virtual și pe stadion!

50K de Euro doar ca să dai tu bine prin interviuri este EXCLUS, cu banii ăia se achită salariile a 10 jucători.

Iar ideea la Dinamo acum este ca marketingul, adică TU, să începeți să produceți și voi măcar 1 EURO, lunar, nu să vi se vireze din DDB sau tot de la sponsori, ca să aplici ce ai văzut tu prin reviste și almanahe!
Deschizi uși, convingi sponsori, dai din coate și îți scoți singurel bugetul de marketing!

Spor la treabă, domnu Dan!

DINAMO NU ESTE MEGA IMAGE”, este mesajul publicat de Daniel Sendre.

Nou director de marketing, primul inerviu, după semnarea contractului cu Dinamo

”Eu vin de la Unibet, unde am fost director de marketing și am lucrat și la Mozzart Bet. Sunt suporter al lui Dinamo de la șase ani și chiar am jucat o perioadă la juniori, m-am antrenat și cu Marius Niculae. Dar am renunțat la fotbal, deși la Dinamo eram unul dintre cei mai buni din grupa de ’83, a lui Florea Dumitrache.

Sunt de doar două săptămâni la Dinamo, dar deja am intrat în pâine și e jobul la care vin cu cea mai mare plăcere. Am vorbit cu Răzvan Zăvăleanu și el m-a convins să vin, pentru că el se ocupă acum de tot ce se întâmplă la Dinamo și am primit mână liberă pentru tot ceea ce ține de marketing la club. Dinamo are nevoie de parteneri puternici, de un pic de implicare și în proiecte, în presă și la TV. Am avut un meci amical acum cu Zimbru Chișinău pe care am reușit să îl ducem pe Digi Sport. Adică lucrurile încep să se miște.

Nu vor exista impedimente legate de implementarea strategiei de marketing la Dinamo în următorii doi ani, iar Răzvan Zăvăleanu m-a asigurat de acest lucru. Peste el nu se poate trece la Dinamo, pentru că este reprezentantul administratorului judiciar. Cât timp eu sunt lângă el și el lângă mine se vor întâmpla lucruri bune la Dinamo!

Aceasta este o campanie de reactivare și de atingere a publicului tânăr pe care am inițiat-o. Pentru prima apariție am avut 5 youtuberi. Majoritatea sunt foști jucători de FIFA și care au împreună sute de mii de urmăritori. E un proiect care e abia la început și pe care l-am inițiat. Îi cunosc de mult timp pe Teo, Tudor Buțan, XBraker, Cristi și Diez. Am venit să fac o mică revoluție din punct de vedere al marketing-ului la Dinamo.

”O zi la Dinamo” va fi însă destinat și suporterilor lui Dinamo, doar că va începe din sezonul viitor. E o presiune mare pe toată lumea în acest moment. Va semăna cu proiectul celor de Atletico Madrid, unde suporterii au fost primiți în cantonament și au stat o zi întreagă alături de fotbaliști. Se va întâmpla și la Dinamo asta. Vom avea acțiuni de premiere la meciuri și tricouri semnate de jucători chiar și la posturile TV vor ajunge. Vor fi foarte multe activități în următorii doi ani.

Business planul a fost făcut pe patru tipuri de proiecte. Primul se referă la reactivarea suporterilor, pentru că Dinamo are cel puțin 14% din procentul de microbiști din România, însă mulți dintre ei sunt deconectați în acest moment. Știi cum e: schimbi nevasta, religia, dar nu și echipa de fotbal! (n.r. râde) Suporterii lui Dinamo vor putea să se aboneze la o adresă de newsletter și vor primi conținut personalizat, bilete la meciuri și multe lucruri. Al doilea proiect este legat de sponsorship-ul la Dinamo. În momentul de față nu pot să spun că a fost defectuos, dar a suferit destul de mult. Eu vin din Unibet, care e partenerul principal al lui Dinamo și cunosc foarte bine care este situația în ultimii trei ani.

Al treilea punct ar fi activarea canalelor de social media la un alt nivel, postări simple și am făcut niște parteneriate de tip barter, pentru că nu avem nici foarte mult resurse financiare. E un câștig de ambele părți. O să dăm drumul puternic și la canalul de Youtube al lui Dinamo, pregătim multe surprize! Al patrulea punct se referă la rapoartele de activitate către partenerii lui Dinamo. Vor exista de acum încolo raportări lunare către toți partenerii, cu apariții de presă și TV cu Dinamo așa cum se face în orice business sănătos. Nu va fi un parteneriat doar cu numele.

Deocamdată înseamnă eu (n.r. râde). Voi fi în următorii doi ani la Dinamo și deocamdată mă voi ocupa eu împreună cu Ionel Culina. Vom vedea dacă vom mai putea aduce și alți oameni, însă sunt foarte încrezător că Dinamo în următorii ani va putea să își asigure un procent important din buget din marketing. Vom avea un brand ID foarte puternic la Dinamo și lucrurile se vor face ca la carte, un tot unitar pe o singură strategie.

Eu cred că Dinamo își poate asigura un procent destul de serios din marketing, pentru că în România până acum nu a existat niciun proiect clar pe marketing sportiv, la nicio echipă! Handbalul feminin prin CSM București sau handbalul de la Dinamo, mai nou, sunt exemple bune de marketing sportiv. La Dinamo vor sta altfel lucrurile de acum încolo. Vom face un calendar de evenimente, estimări de sume, deci și un buget aproximativ. Va fi un business plan complet pe tot ce înseamnă marketing la Dinamo în următorii trei ani!

Pe 6 aprilie va fi în sfârșit lansat site-ul oficial al clubului. Avem o firmă cu care am bătut deja palma, au plecat deja materialele către ei. E o agenție cunoscută, IQ Agency, și în același timp va fi finalizat și magazinul online al clubului. Nu va fi însă lansat deocamdată. E posibil să facem și un eveniment de lansare.

Cu o parte dintre membrii mai cunoscuți i-am întâlnit deja. Și pe „Tata” Nițu și pe domnul Iuhasz. Am fost în aceeași lojă la meciul cu Sepsi. Fără ei și fără DDB aproape că nu se pot întâmpla lucrurile! Ei sunt oarecum motorul în ceea ce înseamnă fani. Relația cu DDB-ul va fi cu siguranță foarte importantă.

Nu există un buget fix, pentru că s-au tot schimbat oamenii care s-au ocupat de asta. Problema cea mai mare e că nu s-au făcut simulări financiare realiste, pe care poți să construiești și un buget. Dacă nu știi cât poate produce Dinamo din marketing într-un an, îți e și foarte greu să aloci un buget de marketing. E o situație mai complicată. Dinamo are estimări în acest moment de 700-800.000 de euro din partea sponsorilor pentru sezonul viitor, dintre care 4-6% să meargă către marketing, deci undeva la 40-50.000 de euro.

Planul e făcut cu o creștere accelerată în fiecare sezon de 20-25%. Acum depinde foarte mult și de rezultatele sportive. Dacă Dinamo va reuși să urce în clasament de la an la an, va avea o creșteră majoră din toate punctele de vedere. Din păcate, marketingul este strâns legat și de partea sportivă.

Dinamo va avea un magazin oficial în Veranda Mall. Suporterii vor putea găsi acolo tricouri oficiale și multe altele, tot ce ține de Dinamo. Macron rămâne alături de Dinamo. Materialele vor pleca din clubul Dinamo și toate încasările se vor întoarce în club, bineînțeles în parteneriat cu Macron. Însă vor fi și cei din DDB în acest parteneriat și se vor putea cumpăra și tricourile negre de joc inscripționate cu DDB.

Eu îmi doream de mult să ajut Dinamo și chiar în urmă cu câțiva ani i-am lansat o invitație la o discuție lui Ionuț Negoiță, însă nu am primit niciun răspuns. Dinamo are nevoie de foarte multe îmbunătățiri pe zona de marketing.

Convingerea tuturor partenerilor actuali și viitori că Dinamo va avea un marketing serios în anii următori. Sponsorii și-au pierdut încrederea și au fost foarte dezamăgiți de tot ceea ce s-a întâmplat la Dinamo pe acest domeniu. Nu cred că există parteneri care să fi plecat mulțumiți. Acesta e cel mai mare impediment și de aici și problema legată de sume și bugete.

Dacă în trecut Dinamo atrăgea un sponsor de 800.000 de euro, acum abia dacă atrage un sponsor de 350.000-400.000 și ăla chinuit! Ăsta e pionul principal, pentru că dacă ai bani poți să faci multe. Orice parteneriat se stinge la un moment dat dacă nu au ambele părți de câștigat.

Deja au început interviurile și vor fi solicitați din ce în ce mai mult, pentru că ei sunt imaginea lui Dinamo, chiar dacă echipa e într-o situație dificilă. Vom avea multe acțiuni cu ei și am avut o discuție în vestiar cu ei. Am încercat să îi fac să înțeleagă că Dinamo are nevoie de bani pentru a supraviețui și nu e suficient doar să intre pe teren. Cea mai bună dovadă e proiectul „O zi la Dinamo” și care se va desfășura în fiecare lună”, a spus Dan Giuraniuc.

2 gânduri despre &8222;Directorul de marketing al lui Dinamo, contestat de un nume important din DDB: ”Gata, lumea ți-a aflat numele și funcția”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s