Ministrul sportului a început demersurile, după incidentele din ultima vreme de pe stadioane

Fotbalul românesc a fost readus în prin plan în ultima săptămână de violențe și evenimente grave, care ar fi putut duce la adevărate tragedii. Suporterii s-au bătut între ei, dar și cu jandarmii, la Dinamo – Steaua.

Mai mult, și în derby-ul din Liga 1, dintre FC U Craiova și Rapid, au fost implicați și jucători. În centrul întâmplărilor de la Târgu Jiu au fost și persoane fără calitate oficială, factor agravant în cazul unui eveniment sportiv.

Ministrul Sportului, Eduard Novak (46 de ani) a anunțat că au început demersurile în vederea găsirii unor soluții pentru eradicarea violenței de pe stadioane. Amenzile pentru cei care recurg la violență pe stadioane ar putea ajunge la 50 de mii de lei.

Mai precis, acesta a declarat că amenzile pe care le prevede ar putea ajunge de la 3.000 de lei la 50 de mii de lei.

”Huliganii ar putea intra în zone mult mai securizate, să nu poată avea acces unul la celălalt. Totul depinde de organizare.

Desigur, noi dorim să înăsprim amenzile și nu știu ce… Dar trebuie luat un pachet de măsuri, începând de la intrarea spectatorilor până la ieșirea lor, cum să fie controlați…

Cumva, obiectele contondente și fumigenele ajung în continuare în incinta stadionului. E vorba de organizare, indiferent că sunt introduse direct de suporterii huligani sau aduse pe stadion prin ajutorul cuiva.

Am convocat Comisia Națională de Acțiune împotriva Violenței în Sport. Este convocată de joi, vom discuta cu cei de la Jandarmerie și FRF, apoi vom iniția un proiect de ordonanță de urgență pentru a preveni aceste situații care văd că escaladează.

Dacă acum avem amenzi de 3.000 de lei, e nevoie de unele serioase, de 40.000-50.000 de lei, iar aceste persoane se vor gândi mai bine la ce fac”, a spus Eduard Novak, la Digi 24.

În plus, Ministrul cere cooperare din partea FRF, a Jandarmeriei, dar și a cluburilor: ”Noi adaptăm legile în urma situațiilor. Cred că nu se poate pune în cârca mea ce se întâmplă astăzi pe stadion. Ne dorim să dispară aceste elemente de pe stadioane.

Sunt mai mulți actori implicați aici, vorbim de FRF, jandarmerie, cluburile organizatoare. Trebuie să face front comun și să blocăm toate acțiunile violente”, mai spus Novak.

A venit și nota de plată după Dinamo – Steaua

Ultrașii celor două s-au bătut înainte, la pauză și după meci, au folosit materiale pirotehnice, din cauza cărora startul meciului a fost întârziat, fapte ce au adus amenzi.

Jandarmeria Capitalei a anunţat că a aplicat amenzi în valoare totală de 89.000 de lei şi au fost întocmite 8 dosare penale, dar ancheta continuă.

Dinamo, ca echipă organizatoare, a fost amendată cu 60.000 de lei, în timp ce firma de pază a primit o amendă de 20.000 de lei.

De asemenea, mai mulţi suporteri au fost amendaţi în urma acestor incidente, cu o valoare totală de 9.000 de lei.

Au fost deschise 8 dosare penale, în care sunt anchetate 10 persoane, dar, potrivit Jandarmeriei, cercetările continuă şi vor fi identificaţi şi alţi suporteri care au provocat incidente grave.

În urma acestor incidente, doi jandarmi au fost răniţi, dar n-au avut nevoie de transport la spital.

”În urma încălcărilor cadrului legal în vigoare, au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 86.750 lei, după cum urmează: – 12 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 4/2008, privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare; – 9 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare;

12 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 4/2008, privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare;

9 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare;

Totodată, au fost întocmite actele necesare începerii cercetărilor pentru șase fapte de natură penală, cinci dintre acestea prevăzute de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare și una prevăzută de Codul Penal – Ultraj”, se arată în comunicatul Jandarmeriei.

CITESTE SI:

Președintele DDB, mesaj către membrii programului

”Dinamo este favorită”

Video I Președintele AFAN, despre dezastrul din fotbalul românesc: ”Din păcate, aceste taxe se cer la negru”

3 gânduri despre &8222;Ministrul sportului a început demersurile, după incidentele din ultima vreme de pe stadioane&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s