Ministrul Sportului, Eduard Novak, reuşeşte constant să fie în centrul unor controverse legate de modul său de raportare faţă de Guvernul în care e ministru, iar în acelaşi timp menţine relaţia apropiată cu oficialii de la Budapesta.

O primă controversă de zilele acestea a fost legată de Strategiei Naționale pentru Sport.
Două clipuri cu ministrul Sportului în prim plan promovează campania de prezentare. Ambele sunt în limba maghiară, cu subtitrare în limba română.
Strategia națională pentru Sport, un document elaborat de Ministerul Sportului împreună cu reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, a fost promovat intens în ultimele săptămâni. Au existat întâlniri în multe dintre județele țării, între Eduard Novak și factorii locali de decizie.
Ministrul a promovat campania prin intermediul a două clipuri postate pe contul personal de Facebook. În ambele vorbește în limba maghiară, cu subtitrare a textului în limba română.
Primul videoclip, postat pe 20 octombrie, este o prezentare în cadrul emisiunii ”Pe scurt București”. Al doilea, încărcat pe 28 octombrie, este de la o ședință a sucursalei UDMR Cluj-Napoca.
Cum a descris Eduard Novak noua Strategie Națională a Sportului
”Elaborarea unei strategii naționale pentru sport reprezintă o oportunitate pentru România, iar nevoia unei astfel de inițiative și a unor obiective clare s-a resimțit acut în ultimii 30 de ani. Strategia Națională pentru Sport se bazează pe trei piloni de dezvoltare: sportul comunitar, sportul în educație și sportul de performanță.
Acest proiect a coagulat în jurul său resurse și sprijin atât de la alți parteneri instituționali, cât și din zona academică. Pe această cale le mulțumesc tuturor colegilor din Grupul de lucru interministerial, vicepremierului Kelemen Hunor pentru sprijin, premierului Nicolae Ciucă pentru deschiderea permanentă către sport, dar și reprezentanților de la Universitatea Babeș-Bolyai pentru suport.
Ne dorim ca la finalul perioadei de dezbatere publică să avem un document solid, viabil și util, pentru atingerea obiectivelor propuse”, spunea Eduard Novak în momentul lansării în dezbatere publică a proiectului.
Alte controverse legate de atitudinea lui Eduard Novak
Stadionul modernizat din Miercurea Ciuc a fost inaugurat în iulie 2022, în prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban, care a asistat la un meci amical între echipa U18 a Ungariei şi o aşa-zisă echipă Under-18 a Ţinutului Secuiesc, care a îmbrăcat tricourile clubului Csikszereda, pentru a ocoli interdicţia FRF.
Ministrul Novak a luat cuvântul şi s-a declarat mândru de apartenenţa sa la Ţinutul Secuiesc. ”Mă bucur că pot fi ministrul sportului românesc ca vorbitor de limba maghiară, că nu trebuie să renunţ la limba maternă şi zona de unde vin, Ţinutul Secuiesc”, a afirmat ministrul.
În timp ce se mândreşte cu apartenenţa la Ţinutul Secuiesc, Eduard Novak a avut rezerve, care de cele mai multe ori au ridicat semne de întrebare, faţă de aprecierea unor simboluri ale României, mai ales că el este ministru într-un Guvern cu conducerea la Bucureşti, nu la Budapesta. De exemplu, Novak nu a vrut în luna martie să recite nici măcar un vers din ”Deşteaptă-te române”, în cadrul unui interviu. Şi mesajele sale pe internet au intrat în atenţia mediei, în condiţiile în care pentru publicul maghiar au fost adaptate astfel încât referinţele la români sau România lipsesc.
Nu în ultimul rând, un mare scandal a început după ce, fără a anunţa în prealabil, a dat un ordin de ministru, prin care minimum 40% dintre sportivii unei echipe aflate în teren trebuie să fie români. Problema, pe lângă bulversarea strategiilor echipelor de club, este şi din punct de vedere legislativ, pentru că în Uniunea Europeană dreptul la muncă nu poate fi îngrădit pe bază de naţionalitate.
CITESTE SI:
Dinamo, aproape să bată palma pentru ”Arcul de Triumf”! Când ar putea juca pe cocheta arenă
3 gânduri despre &8222;Ministrul Eduard Novak, lanț de gafe şi sfidări la adresa românilor&8221;