Schimbare majoră anunțată de FIFA! Noua competiție inter-cluburi a fost înființată

Fotbalul este într-o epocă a schimbării, iar competițiile de sub egida FIFA vor avea formate diferite în viitor. Anunțul a fost făcut vineri de Gianni Infantino, președintele forului mondial.

FIFA va lansa o nouă competiție Actuala Cupă Mondială a cluburilor, desfășurată în fiecare final de an.

Giani Infantino, președintele forului care guvernează “sportul rege”, a anunțat că din 2025 Campionatul Mondial al cluburilor va avea la start 32 de echipe și se va disputa în Maroc.

Ideea nu este una nouă: în 2021 ar fi trebuit să se desfășoare un turneu similar în China. Echipele din Europa nu sunt de acord cu acest turneu, dar FIFA atrecut peste poziția lor.

Cele 32 de echipe vor proveni din toate continentele, cel mai probabil acestea fiind câștigătoarele UEFA Champions League din Europa, plus câștigătoarele competițiilor echivalente din celelalte continente, la care se vor adăuga cele mai bune echipe din clasamentele confederațiilor, fără cele deja calificate.

”Noul Campionat Mondial al Cluburilor va avea loc în 2025 și la el vor participa 32 de echipe.

Acest turneu de 32 de echipe va continua și va arăta astfel ca un Campionat Mondial”, a declarat vineri Gianni Infantino, președintele FIFA.

Ediția din acest an se va juca dupăm regulile clasice: șapte echipe. Între 1 și 11 februarie, Maroc va găzdui ediția din acest an: Real Madrid (Europa), Flamengo (AmSud), Seattle Sounders (America de Nord), Wydad Casablanca (Africa), Raja Casablanca (gazdă), Auckland City (Oceania), plus reprezentanta Asiei, care nu este încă cunoscută.

Schimbarea formatului FIFA World Club Cup nu este singura schimbare plănuită de Gianni Infantino. Președintele FIFA a aunțat lansarea ”FIFA Word Series”, competiție amicală ce se va desfășura între patru selecționate de pe continente diferite, în anii pari. Competiția va avea loc în luna martie, atunci când naționalele crează o pauză competițională.

Campionatul Mondial de fotbal masculin va avea la start, cu începere din 2026, când se va disputa în Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic, 48 de echipe, față de 32, cum este în prezent. Inițial, FIFA stabilise ca în prima fază a turneului final echipele să fie împărțite în câte 16 serii de câte trei naționale.

Acest nou sistem a fost gândit cu scopul de a crește atractivitatea fazei grupelor de la Campionatul Mondial. Însă, potrivit Mirror, întrucât la ediția din Qatar, care se află în plină desfășurare, faza grupelor a fost extrem de spectaculoasă și de imprevizibilă, cu naționale precum Germania și Belgia eliminate încă din această fază, se pare că Federația Internațională de Fotbal ar fi revenit asupra deciziei.

Astfel, se pare că FIFA ia serios în calcul să păstreze sistemul cu grupe ”clasice”, de câte 4 echipe. Ar rezulta 12 astfel de grupe, iar numărul total de meciuri de la turneul final ar crește semnificativ, la 104, cu 40 în plus față de varianta gândită inițial, ceea ce, în mod evident, ar aduce un plus uriaș din punct de vedere financiar.

Față de sistemul competițional actual, faza eliminatorie de la Campionatul Mondial ar urma să înceapă cu ”16”-imi. Ci nu cu optimi de finală, cum este în prezent. Acolo ar urma să se califice primele două clasate din cele 12 grupe, plus cele mai bune 8 echipe clasate pe locurile 3.

Campionatul Mondial al Cluburilor își schimbă formatul


Până acum, competiția se desfășura în sistem eliminatoriu, în care luau parte următoarele formații:

Play-off:

Câștigătoarea OFC Champions League (Zona Oceania)
Campioana țării în care se organizează competiția

Sferturile de finală:

Câștigătoarea meciului de play-off
Câștigătoarea CONCACAF Champions League (Zona Nord Americană, Zona Caraibelor și America Centrală)
Câștigătoarea CAF Champions League (Zona Africii)
Câștigătoarea AFC Champions League (Zona Asiei)

Semifinale:

Câștigătoare sfert de finală 1
Câștigătoare sfert de finală 2
Câștigătoarea Champions League (Zona Europei)
Câștigătoarea Copa Libertadores

Finala:

Câștigătoare semifinală 1
Câștigătoare semifinală 2

Au fost până acum 18 ediții ale competiției, iar de 14 ori s-a impus câștigătoarea Champions League din Europa.

Triumfătoarea din Copa Libertadores a ridicat trofeul în 4 rânduri.

CITESTE SI:

Video I Ali Zein, mulțumit de remiza cu Veszprem din Liga Campionilor

Video I Răzvan Zăvăleanu, noi informații despre viitorul plan al lui Dinamo

Video I Xavi Pascual, după egalul cu Veszprem: ”Suntem o echipă dificilă pentru oricine”

3 gânduri despre &8222;Schimbare majoră anunțată de FIFA! Noua competiție inter-cluburi a fost înființată&8221;

Lasă un răspuns