Înot I David Popovici, continuă să uimească planeta! Înotătorul dinamovist cucerește un nou TROFEU mondial

Sportivul legitimat la CS Dinamo a șocat întreaga lume prin performanțele sale, ajungând chiar și la acuzații de dopaj, însă aceste acuzații nu s-au confirmat.

Dinamovistul în vârstă de 18 ani, David Popovici, a fost de cel mai bun înotător al anului 2022 în lume, la masculin, de cunoscutul site de natație Swimswam.com.

”În acest an postolimpic, multe fețe noi au răsărit în topul înotului masculin. Șapte înotători au doborât recorduri mondiale individuale, iar opt au cucerit titluri multiple în probe individuale la Mondialele de înot. Dar niciunul dintre acești înotători și performanțele lor nu au zguduit lumea înotului la fel de mult ca senzaționalul adolescent David Popovici.

Pentru aceste «Premii Swammy», autorii au decis câștigătorii în mare măsură pe baza statisticilor, precum numărul de medalii de aur sau de recorduri mondiale doborâte, iar în acest an Popovici a doborât tot atâtea recorduri mondiale cât ceilalți șapte și a câștigat același număr de medalii în probele individuale în bazin olimpic cât înotători ca Kristof Milak și Leon Marchand, dar a fost preferat pentru factorul „wow”.

În 2021, la doar 16 ani, Popovici avertiza lumea cu viteza sa, stabilind un record mondial de juniori în 47 sec 30/100 la 100 m liber și ratând o medalie olimpică pentru doar două sutimi de secundă la 200 m liber. Cine ar fi crezut cu potențialul său se va transforma și îl va face să înoate în 46 sec 86/100 la 100 m liber și 1 min 42 sec 97/100 la 200 m liber în doar un an?

Vârful formei lui Popovici a fost la Europenele din 2022, când a doborât recordul mondial deținut de brazilianul Cesar Cielo la 100 m liber (46 sec 91/100), înotând în 46 sec 86/100. Apoi a înotat în 1 min 42 sec 97/100 la 200 m liber, devenind al treilea înotător care coboară sub 1 min 43 sec după Paul Biedermann și Michael Phelps și primul care o face într-un slip textil. Cu progresul pe care îl are Popovici se pare că recordul mondial al lui Biedermann (1 min 42 sec) nu va fi mult timp de neatins.

Popovici câștigat probele de 100 şi 200 m liber la toate concursurile majore internaţionale

Un alt factor care a contat în favoarea lui Popovici a fost remarcabila sa consistență. El a câștigat probele de 100 și 200 m liber la toate concursurile majore internaționale la care a concurat, Mondialele de seniori, Europenele de seniori, Mondialele de juniori și Europenele de juniori. El și-a stabilit dominația mondială în ambele probe reușind cei mai buni șapte timpi la 100 m liber (a coborât de 16 ori sub 48 de secunde) și cei mai buni trei timpi la 200 m liber în 2022.

În plus, Popovici a arătat un progres major și în bazin scurt, unde a doborât recordul mondial de juniori la 100 m liber, terminând pe patru în această probă la Mondialele de seniori și a obținut o medalie de argint la 200 m liber (1 min 40 sec 79/100).

David Popovici are o personalitate puternică

Dincolo de performanțele sale, Popovici a arătat și o personalitate puternică. După ce a doborât recordul mondial, «Chlorine Daddy» s-a autoproclamat «Skinny Legend» (legendă slăbănoagă) și a declarat presei că următorul său obiectiv este să coboare sub 45 de secunde.

De la Michael Phelps și Ian Thorpe încoace lumea înotului nu a mai avut un tânăr care să facă ce a reușit Popovici”, subliniază Swimswam.

SwimSwam.com este cel mai popular site de știri din natație și lifestyle, fondat în 2012.

David Popovici, ales drept cel mai valoros sportiv din Balcani în 2022. Înotătorul dinamovist a devansat nume importante din sport

2022 a fost anul lui David Popovici, românul reușind să câștige atât titlurile europene la 100 și 200 de metri liber, cât și titlurile mondiale la aceleași probe.

Datorită medaliilor obținute, puștiul lui Dinamo, în vârstă de 18 ani, a fost ales cel mai bun sportiv din Balcani în 2022, în cadrul anchetei organizate de agenţia bulgară BTA şi la care au luat parte agenţiile de ştiri din regiune.

Înotătorul român i-a devansat, printre alții, pe tenismanul sârb Novak Djokovic, 61 puncte, şi pe fotbalistul croat Luka Modric, 48 puncte.

Novak Djokovic, care a ieşit învingător în ancheta BTA de şapte ori, a câştigat în acest an titlul la Wimbledon, dar şi Turneul Campionilor.

Luka Modric, laureat al anchetei BTA în 2018, a cucerit trofeul Ligii Campionilor şi titlul de campion în Spania cu Real Madrid, precum şi bronzul cu naţionala Croaţiei la Cupa Mondială din Qatar.

Pe locul 13, cu 10 puncte, s-a clasat canotoarea Simona Radiş, dublă campioană europeană şi mondială în acest an, în timp ce canoistul Cătălin Chirilă, campion european şi mondial, s-a clasat pe 33, cu 3 puncte.

Pe lista sportivilor cu performanţe în anul care se încheie au mai figurat canotorii Ionela-Livia Cozmiuc, Sergiu Vasile Bejan, Marius Vasile Cozmiuc, halterofila Loredana Toma, gimnastele Sabrina Voinea, Amalia Puflea, atleta Bianca Florentina Ghelber, luptătorii Nicu Ojog, Andreea Ana, săritorul în apă Constantin Popovici, pugiliştii Lăcrămioara Perijoc şi Andrei Arădoaie, toţi medaliaţi la Europene şi/sau Mondiale.

Clasamentul anchetei ”Cei mai buni sportivi din Balcani în 2022”, la care au participat agenţiile naţionale de ştiri din regiune, Agerpres (România), AA (Turcia), ANA-MPA (Grecia), ATA (Albania), BTA (Bulgaria), FENA (Bosnia-Herţegovina), HINA (Croaţia), MIA (Macedonia de Nord), MINA (Muntenegru) şi Tanjug (Serbia).

Medaliile cucerite de David Popovici în 2022

La Campionatele Mondiale de la Budapesta:

Aur la 200 de metri liber – David Popovici
Aur la 100 de metri liber – David Popovici

La Campionatele Europene de la Roma:

Aur la 200 de metri liber – David Popovici
Aur la 100 de metri liber – David Popovici

La Campionatele Europene de Juniori de la Otopeni:

Aur la 200 de metri liber – David Popovici
Aur la 100 de metri liber – David Popovici
Aur la 50 de metri liber – David Popovici
Aur la 4X100 metri liber masculin – David Popovici, Vlad-Ștefan Stancu, Ştefan Cozma şi Patrick-Sebastian Dinu
Argint la 4X100 metri mixt – David Popovici, Patrick Dinu, Rebecca Diaconescu și Bianca Costea

La Campionatele Mondiale de Juniori de la Lima:

Aur la 200 de metri liber – David Popovici
Aur la 100 de metri liber – David Popovici
Aur la 4X100 metri liber masculin – David Popovici, Alexandru Constantinescu, Ștefan Cozma, Patrick-Sebastian Dinu
Argint la 4X100 metri mixt – David Popovici, Patrick-Sebastian Dinu, Bianca Costea, Rebecca Diaconescu

La Campionatele Naționale de Natație în bazin scurt de la Otopeni:

Aur la 100 de metri liber – David Popovici
Aur la 200 de metri liber – David Popovici
Aur la 400 de metri liber – David Popovici
Argint la 100 de metri mixt – David Popovici
Argint la 100 de metri fluture – David Popovici

La Campionatele Mondiale în bazin scurt de la Melbourne:

Argint la 200 de metri liber – David Popovici

CITESTE SI:

”Câinii” nu renunță! Schimbări majore a bazei sportive de la Săftica

Baschet I Dinamo se întărește la începutul lui 2023

Video I Florentin Petre a rememorat momentul în care a fost la un pas de moarte

6 gânduri despre &8222;Înot I David Popovici, continuă să uimească planeta! Înotătorul dinamovist cucerește un nou TROFEU mondial&8221;

Lasă un răspuns