Canotaj I Paradoxul românesc: ai performanțe uriașe, primești mai puțin. Elisabeta Lipă, nemulțumită profund de bugetul primit de Federația Română de Canotaj

”Doamna canotajului românesc”, s-a arătat foarte deranjată de bugetul alocat de către Ministerul Sportului pentru forul pe care îl conduce pe anul 2023. Fosta mare canotoare a subliniat că suma alocată este mult prea mică, în condițiile în care este vorba despre un an pre-olimpic.

Președintele Federației de Canotaj, a ținut să menționeze faptul că unele federații din străinătate au primit în acest an bugete chiar și de 30 de ori mai mari decât federația din România. Astfel, canotorii români ar avea, din acest motiv, o misiune infernală în a obține rezultate notabile la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

”Cum mi se pare bugetul? Nici nu pot să mă gândesc că ar fi un buget, nu pot spune cum mi se pare. Acest buget este insuficient într-un an preolimpic, când obiectivele noastre sunt atât de frumoase, încât parcă odată cu bugetul ăsta visul ni s-a spulberat. Dar tot nu pot să accept lucrul acesta, pentru că sportivii noştri sunt în cantonament în Italia din decembrie, în pregătire, şi sunt dornici de a reprezenta România cât mai frumos la Jocurile Olimpice.

Noi la Tokyo l-am încheiat cu trei medalii, una de aur şi singura de aur a României, şi două de argint, iar anul trecut a fost un an de excepţie, în care am demonstrat că ne batem cu cele mai puternice ţări, care într-adevăr finanţează sportul.Dacă stau să mă gândesc, noi cu 2 milioane de euro trebuie să ne luptăm cu Anglia, care are buget de 60 de milioane de lire sterline. Deci despre ce vorbim? Cu cine să mă compar? Cu care dintre adversarii noştri să ne comparăm noi?

Cu bugetul ăsta nu ne putem compara cu nimeni. Şi totuşi am demonstrat că putem face performanţă, că muncim, că suntem serioşi, că am reuşit să creştem o echipă atât de frumoasă, care aşteaptă Parisul cu nerăbdare şi aşteaptă calificările”, a spus Elisabeta Lipă pentru AGERPRES.

Totuși, se pare că Federația Română de Canotaj ar fi primit, conform Ministerului Sportului, Eduard Novak cel mai mare buget alocat în acest an pentru o federație sportivă din România. Însă, este vorba de o scădere față de anul trecut. În 2022, acest for a primit de la Ministerul Sportului 14.550.000 de lei, iar în acest an bugetul a fost redus cu circa jumătate de milion de lei, la 14.000.291 lei.

Asta în condițiile în care, în 2022, canotorii români au obținut nu mai puțin de 39 de medalii la competițiile internaționale importante. Acesta a fost, din acest punct de vedere, cel mai bun an din istoria Federației Române de Canotaj. În acest context, nemulțumirile Elisabetei Lipă par mai mult decât justificate.

Ea a continuat și a spus că își dorește ca această situație să fie rezolvată odată cu rectificarea bugetară. De asemenea, Elisabeta Lipă a spus că pentru atingerea acestui deziderat este nevoie de implicare la cel mai înalt nivel din partea statului român.

”SUA, Canada, Olanda, Anglia nu au probleme cu bugetul, la ei este totul foarte bine pregătit, ştiu cu un an înainte ce au de făcut, competiţiile la care participă, hotelurile unde fac cantonamente şi aşa mai departe. Numai noi stăm şi aşteptăm la începutul anului. Acum este într-adevăr puţină tevatură, două-trei zile, dar ca orice minune la noi se termină în trei zile, după care toată lumea aleargă cu hârtiile la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, care niciodată nu spune nu, pentru că nu are voie să spună nu.

Dar şi bugetul Comitetul Olimpic şi Sportiv Român este limitat şi probabil că pe criza asta de finanţare nu ştiu cum se vor descurca. Speranţa noastră este aceeaşi ca şi anul trecut şi probabil că aşa va fi şi la anul, aşteptăm rectificarea, să se întâmple minuni la rectificare şi sper că până atunci să avem puterea, cei care chiar ne dorim medalii la Jocurile Olimpice, să fim o echipă unită, să ne ducem de la începând cu ministrul până la preşedintele României, pentru că dacă îşi doresc să ne vadă luptându-ne cu marile puteri ale lumii la Paris trebuie să ne şi ajute. Fără o finanţare adecvată nu poţi face performanţă, nu ai cum să faci”, a mai spus fostul președinte al Clubului Sportiv Dinamo, Elisabeta Lipă.

Ministrul sportului, Eduard Novak a împărțit banii. Șefii mai multor federații sunt nemulțumiți: ”Banii ne ajung câteva luni”

Federaţiile de canotaj, baschet şi nataţie vor primi în anul 2023 cele mai mari finanţări iniţiale de la bugetul de stat dintre asociaţiile sportive naţionale, dar primele două dintre ele au bugete mai mici decât în 2022, conform propunerilor Ministerului Sportului, publicate, luni, de ministrul Eduard Novak, pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Sportului a schimbat în acest an din nou sistemul de acordare a finanţărilor, prioritizând şi împărţind federaţiile cu performanţe la competiţiile internaţionale majore. Astfel, în Grupa 1 au fost incluse federaţiile sporturilor individuale olimpice prioritare şi federaţiile sporturilor olimpice prioritare pe echipe.

Federaţia Română de Canotaj a primit 14.000.291 de lei, faţă de 14.550.000 de lei în 2022, în scădere, chiar dacă rezultatele canotorilor români obţinute în 2022 au fost cele mai bune înregistrate în istoria federaţiei, cu 39 de medalii câştigate la competiţiile internaţionale majore.

Federaţia Română de Baschet va beneficia de 6,8 milioane de lei de la bugetul de stat, cu 200.000 de lei mai puţin faţă de anul trecut.

Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, a treia în ordinea sumelor alocate, ca urmare a rezultatelor obţinute în principal de David Popovici în 2022, a primit 6.485.117 lei, faţă de 5,8 milioane în anul precedent.

Comparativ cu sumele primite în 2022, 8 dintre cele 18 federaţii sportive au bugete mai mici în acest an, cea mai substanţială scădere fiind înregistrată de Federaţia Română de Judo, cu peste 2,7 milioane de lei mai puţin.

La capitolul finanţări mai mari comparativ cu anul precedent, Federaţia Română de Gimnastică a înregistrat cea mai mare creştere, cu plus 1,35 milioane de lei, urmată de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, cu plus 1,3 milioane, şi Federaţia Română de Ciclism, cu plus 1,2 milioane de lei.

„Finanţarea federaţiilor, de către Ministerul Sportului, are în centrul său performanţa şi o direcţie de dezvoltare pe termen lung. Am văzut anul trecut rezultate frumoase, obţinute nu doar de una, ci de mai multe federaţii, iar pentru o alocare cât mai echitabilă şi mai eficientă a bugetelor pentru noul an au fost luaţi în calcul mai mulţi indicatori, printre care şi ponderea rezultatelor dintr-un sport raportat la total.

La calcularea punctajelor finale ale federaţiilor sportive naţionale care administrează sporturi olimpice prioritare (individual) s-a ţinut cont de următoarele: 50% din total puncte – criterii de finanţare (13 criterii conform metodologiei, fiecare criteriu cu o anumită pondere în calculul final); 50% din total puncte – medaliile obţinute la campionatele mondiale, europene, cupe mondiale şi europene (fiecare medalie, cu un anumit punctaj).

La fel ca anul trecut, finanţarea a fost stabilită pentru a menţine evoluţiile bune, dar în acelaşi timp pentru a suplimenta sprijinul acolo unde au apărut noi nevoi, acolo unde au existat creşteri exponenţiale la nivelul rezultatelor. Continuăm să susţinem sportul românesc şi nevoia sa de creştere a finanţărilor, rămânem aproape de înalta performanţă!”, a transmis ministru Sportului, Eduard Novak.

Camelia Potec, mesaj pentru Eduard Novak: ”Nu terminăm anul”

Federația de Natație și pentatlon Modern a primit un buget de 6,48 milioane de lei. Este al doilea ca mărime între federaţiile sportive din ţară, cu o creştere de circa 600.000 lei faţă de cel din 2022.

”Noi am cerut mai mult, pentru că nataţia la nivel mondial înseamnă şase sporturi, la nivelul nostru naţional înseamnă cinci, pentru că nu avem polo, dar avem şi pentatlon modern şi noi reprezentăm şase sporturi.

Dar nu este un buget cu care să putem termina anul, bineînţeles, ştiind că este un an preolimpic şi sunt multe cantonamente acum. Ne vom descurca cu această sumă pentru că în vara aceasta avem competiţii mai puţine la care participăm, dar vom avea nevoie de o suplimentare din toamna anului acesta.

Bineînţeles că ne interesează şi pe noi cum s-a făcut acest calcul. Vom vedea de unde reuşim să aducem şi venituri proprii”, a spus Potec pentru agerpres.ro.

Constantin Din, nemulțumit de banii primiți

Nici președintele Federației Române de Handbal nu este mulțumit de banii primiți de la Ministerul Sportului. Suma primită este de 5,8 milioane de lei, aceeași ca și în 2022.

”E în jur de 25% din nevoile pe care le avem, doar să ne bifăm acţiunile, nu să investim ceva suplimentar în pregătire sportivilor. Doar să bifăm acţiunile pe care le avem programate. Mi se părea normal să fie luată în calcul şi inflaţia. Eu sper să putem să suplimentăm acest buget, pentru a nu periclita acţiunile echipelor naţionale de seniori. În situaţia în care ne găsim, suntem nevoiţi să renunţăm la anumite acţiuni”, a spus Constantin Din, pentru aceeași sursă.

Șeful de la Kaiac Canoe se mulțumește cu ce a primit

Federaţia Română Kaiac-Canoe a primit de la Ministerul Sportului un buget de 4,39 milioane de lei pe acest an, comparativ cu 3,88 milioane în 2022.

”Nu e un buget excepţional, dar nici rău. Acum suntem mulţumiţi că avem cu aproape 500.000 de lei mai mult ca anul trecut. Noi acum facem o estimare, dar nu poţi să fii 100% sigur de cheltuieli. Mai facem mici economii. Putea fi şi mai rău”, a spus Ion Bîrlădeanu.

Pentru a se încadra în buget, FRKC nu va putea trimite la competiţii decât sportivii cu şanse la clasări cât mai bune.

Răzvan Pîrcălabu: ”Banii ajung până în august”

Preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că, banii primiți vor ajunge până în luna august, asta în condițiile în care până la finalul lunii martie beneficiază de finanţare de la COSR.

”Cum să mi se pară bugetul? Noi suntem locul trei pe bugete, la sporturi individuale. Ne onorează poziţia fruntaşă în clasamentul pe bugete, dar din toate calculele şi ţinând cont de inflaţie, pentru că s-a dublat totul, nu prea ne ajung banii. Ce putem să facem? Vom aștepta rectificarea bugetară”, a afirmat Pîrcălabu.

Ministerul Sportului a alocat Federaţiei Române de Lupte pentru bugetul pe anul 2023 suma de 6.200.150 de lei, faţă de 6,775 milioane în 2022.

ALOCAREA INIŢIALĂ A SUMELOR PENTRU 2023

Federaţii sporturi olimpice prioritare (individual)

1. Federaţia Română de Canotaj 14.000.291 lei (14,55 mil. lei în 2022)

2. Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern 6.485.117 (5,8 mil. în 2022)

3. Federaţia Română de Lupte 6.200.150 (6,775 mil. în 2022)

4. Federaţia Română de Gimnastică 6.200.150 (4,85 mil. în 2022)

5. Federaţia Română de Atletism 5.900.143 (4,85 mil. în 2022)

6. Federaţia Română de Scrimă 5.800.136 (5,85 mil. în 2022)

7. Federaţia Română de Tenis de Masă 5.800.004 (6,775 mil. în 2022)

8. Federaţia Română de Ciclism 5.100.124 (3,88 mil. în 2022)

9. Federaţia Română de Judo 5.011.970 (7,75 mil. în 2022)

10. Federaţia Română de Haltere 4.800.116 (fără finanţare iniţială în 2022)

11. Federaţia Română de Kaiac-Canoe 4.399.928 (3,88 mil. în 2022)

12. Federaţia Română de Box 3.900.094 (4,85 mil. în 2022)

13. Comitetul Naţional Paralimpic 1.528.740 (1,7 mil. în 2022)

Total 75.126.963

Federaţii sporturi olimpice prioritare (pe echipe)

1. Federaţia Română de Baschet 6.800.000 lei (7 mil. lei în 2022)

2. Federaţia Română de Rugby 6.200.000 (5,8 mil. în 2022)

3. Federaţia Română de Handbal 5.800.000 (5,8 mil. în 2022)

4. Federaţia Română de Volei 5.000.000 (4,375 mil. în 2022)

5. Federaţia Română de Polo 4.415.000 (3,9 mil. în 2022)

Total 28.215.000963 lei.

Ministerul Sportului a anunţat, la 27 ianuarie, pe site-ul său oficial, că 67 din cele 68 de federaţiile sportive naţionale care au depus cerere vor primi finanţare pe anul 2023, singura excepţie fiind Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG), care nu îndeplineşte condiţiile şi a fost declarată neeligibilă.

Federaţiile naţionale care îndeplinesc condiţiile şi vor primi fonduri de la bugetul de stat în 2023 sunt: Aeronautică Română, Airsoft, Alpinism şi Escaladă, Arte Marţiale, Atletism, Automobilism Sportiv, Baschet, Badminton, Baseball şi Softball, Bob şi Sanie, Box, Bowling, Bridge, Canotaj, Chanbara, Ciclism, Comitetul Naţional Paralimpic, Culturism şi Fitness, Cricket, Dans Sportiv, Darts, Ecvestră Română, Fotbal Tenis CAJ, Gimnastică, Gimnastică Ritmică, Go, Haltere, Handbal, Judo, Kaiac-Canoe, Karate, Karate Kyokushin IKO 2, Karate Tradiţional, Karate WUKF, Karting, Kempo, Lupte, Minifotbal, Modelism, Motociclism, Nataţie şi Pentatlon Modern, Oină, Orientare, Pangration Athlima, Polo, Popice, Powerlifting, Radioamatorism, Rugby, Sambo, Schi-Biatlon, Scrabble, Scrimă, Skandenberg, Squash, Şah, Taekwondo ITF, Taekwondo WT, Tenis, Tenis de Masă, Tir cu Arcul, Tir Sportiv, Triatlon, Volei, Yachting, Wushu Kungfu şi Sportul pentru Toţi.

Conform bugetului adoptat pentru 2023, Ministerul Sportului are anul acesta un buget de 581,5 milioane de lei, cu 60 de milioane în plus faţă de faţă de execuţia preliminară din 2022.

CITESTE SI:

Iulian Roșu, anunță care este starea de spirit a ”haitei” din cantonamentul de iarnă

Jucătorul lui Dinamo care țintește ”primul 11”

Avancronică I SCM Politehnica Timișoara – Dinamo București

3 gânduri despre &8222;Canotaj I Paradoxul românesc: ai performanțe uriașe, primești mai puțin. Elisabeta Lipă, nemulțumită profund de bugetul primit de Federația Română de Canotaj&8221;

Lasă un răspuns