Larisa Iordache, dezvăluiri despre ce a urmat retragerii din sport: ”Viață te împinge să înveți foarte multe lucruri”

Actuala antrenoare de gimnastică din Ștefan cel Mare, Larisa Iordache (26 de ani) a vorbit despre greutățile pe care le traversează un sportiv de mare performanță după ce se retrage din activitate.

Larisa Iordache este unul dintre cele mai mari nume din gimnastica românească din ultimul timp. Retrasă din activitate în decembrie 2021, ”Lari”, este multipla campioană europeană, mondială și olimpică. Sportiva dinamovistă este de șapte ori campioană europeană, de patru ori medaliată la Campionale Mondiale, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice și lista poate continua.

Frumoasa sportivă, a vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină un sportiv de calibrul să, după retragerea din activitate. Larisa Iordache a relatat cum reușește un fost sportiv să se adapteze la ritmul de zi cu zi, dar și sacrificiile pe care trebuie să le facă pentru a menține un echilibru.

Totodată, ”copila de aur” din Ștefan cel Mare, a dezvăluit și o parte din regimul său, care o ajută să se adapteze din mers la viața obișnuită.

”Este o tranziție pe care o face un sportiv de performanță, după ce se retrage din activitate. Este destul de grea. Noi spunem că începem să trăim și că vrem să trăim într-un alt mod. Când ești sportiv, ai un program strict, nu trebuie să te abați de la el sub nicio formă. Trebuie să îți păstrezi energia doar pentru antrenamente și nimic mai mult. Ulterior, începi o nouă viață.

Ceea ce e destul de greu, pentru că programul ți-l faci tu, nu mai este antrenorul. Ești doar tu pe cont propriu. Este foarte bine, nu zic că nu e bine. Dar făcând 20 de ani același lucru… E dificil, te dezorientează. Tu depinzi de tine, e dificil. Dar viață te împinge să înveți foarte multe lucruri. Te lovești de foarte multe probleme, pe care trebuie să le rezolvi.

Știu să gătesc, dar nu îmi place. Nu îmi place partea asta casnică. Să gătesc, să fac curat. Într-adevăr, fac minimum ca să pot să trăiesc normal. Oricum, eu mănânc mai puțin decât trebuie, am doar o masă pe zi. M-am obișnuit așa, după ce m-am retras. Plus că nu am atât de mult timp… sau nu am un program strict. Acum mănânc doar când îmi este foame. Și este foarte bine pentru mine, pentru că nici nu mă îngraș.

În Mexic (n.r America Express) am avut și doua zile în care nu am mâncat nimic, am băut doar apă. Ghiozdanul era destul de greut, între 10 și 15 kilograme. Depinde câte haine aveam fiecare. Au fost situații în care nu am putut folosi nici dușul. Ne-am descurcat. Oricum, în stresul acela cumva uiți și de foame, și că ai rucsacul în spate, care este foarte greu, și de rușine și de absolut orice. Vrei doar să ajungi la capăt și să termini misiunea și cam atât”, a spus Larisa Iordache în cadrul emisiunii dedicate suporterilor dinamoviști ”Dinamo 7/9”, de la Playsport

Cum a început relația cu gimnastica

”Povestea începe în parc, aveam cinci ani. Mă dădeam pe role în parc. M-a găsit prima mea antrenoare, Mariana Câmpeanu. Ulterior, am încercat să intru în sala de antrenament, dar prima oară nu mi-a ieșit. Nu am vrut. S-au rugat oamenii două ore de mine.

Ulterior am urgat-o pe mama și i-am zis du-mă și pe mine la gimnastică. Am mers la gimnastică și de acolo a început povestea mea la Dinamo. Mama mi-a spus că mă duce, dar cu condiția să intru în sală. Și acum fac parte din familia lui Dinamo”, a mai povestit fosta mare campioană a României.

Larisa Iordache, declarație de dragoste superbă pentru Dinamo

Multipla campioană europeană, mondială și olimpică și-a amintit de începuturile din gimnastică. Nu a fost chiar dragoste la prima vedere, spune ”Lary”, care recunoaște că îi datorează enorm clubului alb-roșu.

”Povestea începe în parc, aveam cinci ani. Mă dădeam pe role în parc. M-a găsit prima mea antrenoare, Mariana Câmpeanu. Ulterior, am încercat să intru în sala de antrenament, dar prima oară nu mi-a ieșit. Nu am vrut. S-au rugat oamenii două ore de mine.

Ulterior am urgat-o pe mama și i-am zis du-mă și pe mine la gimnastică. Am mers la gimnastică și de acolo a început povestea mea la Dinamo. Mama mi-a spus că mă duce, dar cu condiția să intru în sală. Și acum fac parte din familia lui Dinamo.

Sunt angajată a clubului. Mă bucur să fac parte dintr-o familie așa frumoasă. Eu tot timpul spun că talentul s-a împărțit la Dinamo. În momentul în care sportivele pe care le antrenez sunt timorate, le spun: Nu uitați să le arătați oamenilor că talentul vine de la Dinamo”, a spus Larisa Iordache.

Larisa Iordache, 21 de medalii în carieră

În 2008 a intrat în lotul național de gimnastică, moment în care a fost comparată și cu Nadia Comăneci pentru calitățile pe care le arăta. Debutul internațional și l-a făcut în 2009, la Top Gym Trophy, acolo unde a câștigat medalia de bronz pe echipe. La nivel individual, atunci a reușit să câștige medalia de aur la individual-compus, dar și la bârnă.

Singura medalie olimpică pe care a câștigat-o în carieră a fost la Londra, în 2012, când a luat bronzul cu echipa României.

Ultimele medalii cucerite de Larisa Iordache sunt obținute în luna decembrie a anului trecut, la Campionatul European de la Mersin. Acolo, Iordache a luat aur la bârnă și la sol, dar și una de argint.

21 de medalii este numărul cu care Larisa Iordache își încheie cariera în gimnastică.

CITESTE SI:

Video I Nicolae Badea: ”Cine ți-a dat ceva gratuit, îți poate lua în orice moment”

Canotaj I Paradoxul românesc: ai performanțe uriașe, primești mai puțin. Elisabeta Lipă, nemulțumită profund de bugetul primit de Federația Română de Canotaj

Iulian Roșu, anunță care este starea de spirit a ”haitei” din cantonamentul de iarnă

Publicitate

3 gânduri despre &8222;Larisa Iordache, dezvăluiri despre ce a urmat retragerii din sport: ”Viață te împinge să înveți foarte multe lucruri”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s