Victorie cu emoții pe Arena Națională. Cum arată clasamentul în grupa României, după primele două meciuri

După 2-0 cu Andorra, în preliminariile pentru Euro 2024, România a obținut alte trei puncte și cu Belarus. “Tricolorii” s-au impus cu 2-1, după un final cu mari emoții.

27.837 de oameni au încălzit atmosfera rece de pe Arena Naţională, în prima partidă a României pe cel mai mare stadion al ţării după un an şi jumătate. La ora meciului cu Belarus, termometrul arăta 4 grade Celsius, cu 15 mai puţine decât serile trecute.

Selecţionerul oaspeţilor, Sergi Kondratiev a operat patru modificări faţă de meciul cu Elveţia în timp ce Edi Iordănescu a schimbat trei jucători: Raţiu şi Sorescu le-au lăsat locul lui Manea şi Opruţ pe posturile de fundaşi laterali, în timp ce Băluţă i-a luat locul lui Olaru.

În startul de meci, “tricolorii” au avut o posesie covârşitoare, oaspeţii fiind cantonaţi în defensivă. Portarul Plotnikov a început tragerile de timp din minutul 3, de la primul aut de poartă. Prima fază periculoasă a venit în minutul 11, Denis Alibec scapă singur cu portarul advers, care iese mult în afara careului. Atacantul nostru cade după duelul direct, dar centralul din Ţările de Jos nu acordă nimic.

România a pus presiune şi în minutul 17 a venit deschiderea de scor. Nicolae Stanciu execută perfect o lovitură liberă din stânga careului lui Plotnikov. Portarul advers a ieşit aiurea la mingea care a trecut deasupra lui şi s-a oprit în plasa porţii. Un minut mai târziu, Denis Alibec a fost la un pas să majoreze diferenţa, dar de această dată portarul a respins în corner.

Dar scorul a luat proporţii în minutul 19. Andrei Burcă a reluat spectaculos centrarea lui Răzvan Marin, plasând mingea la rădăcina barei. Lucrurile păreau a fi rezolvate în primele 20 de minute.

Tricolorii au controlat şi restul reprizei, reuşind să îşi creeze ocazii până la pauză prin Man şi Moruţan. După doar 40 de minute, Edi Iordănescu a fost nevoit să facă prima schimbare. Tudor Băluţă a acuzat o accidentare şi a fost înlocuit de Alexandru Cicâldău. 2-0 la pauză şi totul era în grafic.

Repriza secundă a început cu emoţii pentru “tricolori”. Ionuţ Radu pare că nu a învăţat nimic din gafa colosală din meciul Cremonese – Fiorentina şi a încercat din nou să “salveze” un corner, doar că a trimis mingea în bocancul unui adversar. Dar Khvaschinski nu a fost inspirat şi şutul său a fost respins de acelaşi Radu.

Ocaziile mari au venit tot la poarta Belarusului. Denis Alibec a trimis în bară în minutul 57, cu un şut violent din interiorul careului. Trei minute mai târzu, atacantul Farului a încercat şi cu o execuţie plasată, dar mingea a fost deviată în corner.

Tavi Popescu şi Alex Dobre au intrat în minutul 65, dar nu au adus un suflu nou în atacul “tricolorilor”. Bieloruşii au fost periculoşi doar la rarele faze fixe din jurul careului lui Radu, ritmul fiind impus tot de elevii lui Iordănescu. Primul şut pe poartă al oaspeţilor a venit în minutul 75, când Bakhar a reluat slab o centrare excelentă trimisă de Malkevich.

În ultimul sfert de oră au intrat Florin Tănase şi Marius Marin, în locul lui Nicu Stanciu şi Denis Alibec. Dar, golul a venit în poarta lui Ionuţ Radu. Marozau a scăpat singur cu portarul după o ieşire greşită la offside a lui Raul Opruţ şi finalul de meci a fost cu emoţii. Atacantul bieloruşilor a înscris cu un şut excelent plasat.

Dar, România a abordat matur finalul de meci şi oaspeţii nu au avut oportunitatea egalării, deşi au presat mai mult ca în primele 85 de minute. Omul meciului a fost Andrei Burcă. După ce a marcat golul doi, fundaşul lui Dan Petrescu a fost un stâlp în apărarea “tricoloră”.

2-1 cu emoţii, dar obiectiv îndeplinit în startul de campanie pentru Euro 2024. România are şase puncte şi conduce grupa, la egalitate cu favorita Elveţia. Important este şi rezultatul din Kosovo, unde Andorra a scos un punct. Iar matematica ne arată că România are un avans de patru puncte faţă de locul trei, primul sub linia calificării.

România, pe locul doi în Grupa I din preliminariile EURO 2024, după două meciuri

România s-a impus cu 2-1 pe Arena Națională în fața reprezentativei din Belarus, în etapa a doua a preliminariilor pentru EURO 2024, însă nu a fost de ajuns pentru ”tricolori” ca să preia șefia Grupei I.

Stanciu și Burcă au înscris pentru al doilea succes al României în calificările pentru Campionatul European din 2024. Morozov a punctat pentru Belarus. Cu maximum de puncte după două jocuri, elevii lui Edi Iordănescu ocupă poziția a doua în clasamentul Grupei I, la egalitate cu liderul Elveția, dar cu un golaveraj inferior, 4-1, față de 8-0.

Elvețienii s-au distrat și cu Israelul pe teren propriu, 3-0, după ce în prima rundă s-au impus fără drept de apel în compania Belarusului, 5-0. Marea surpriză a etapei s-a produs la Priștina, unde Kosovo nu a reușit să o învingă pe modesta Andorra. Scorul final a fost 1-1.

Chiar dacă s-a făcut de râs în fața Andorrei, Kosovo ocupă locul trei, cu două puncte, și rămâne una dintre contracandidatele ”tricolorilor” în cursa pentru calificarea la EURO 2024. Andorra se află pe poziția a patra, cu un punct, la egalitate cu Israel, iar Belarus e ”cenușăreasa” grupei, fără niciun punct.

Echipele sunt împărţite în zece grupe în preliminarii, primele două clasate urmând să obțină biletele pentru turneul final, găzduit de Germania, care este calificată din oficiu.

Formațiile care au câştigat grupele lor de Liga Naţiunilor (Olanda, Croaţia, Spania, Italia, Israel, Bosnia, Serbia, Scoţia, Georgia, Grecia, Turcia şi Kazahstan) au garantat un loc în play-off-ul pentru ultimele trei bilete la turneul final dacă nu încheie grupa lor din preliminariile EURO 2024 în primele două locuri.

ECHIPELE DE START:

ROMÂNIA: I. Radu – Cr. Manea, Drăgușin, Burcă, Opruț – R.Marin, T. Băluță, N.Stanciu – Moruțan, Alibec, Man

Rezerve: Fl. Niță, Moldovan, Cicâldău, Rus, L.Munteanu, Olaru, M. Marin, Dobre, Fl. Tănase, Oct.Popescu, Sorescu

Selecționer: Edward Iordănescu

BELARUS: Plotnikov – Bykov, Volkov, Khadarkevich, Malkevich – Kovalev, Selyava, Yablonski, Ebong – Bakhar, Khvaschinski

Rezerve: Makavchik, Kudravets, Stepanov, Shvetsov, Polyakov, Shauchenka, Bacharou, Yuzepchuk, Kaplenko, Grechikho, Klimovich, Morozov

Selecționer: Georgi Kondratjev

Pentru România urmează primul test important din această campanie, pe 16 iunie, în Kosovo.

Clasamentul Grupei I:

Elveția – 6 puncte
România – 6 puncte
Kosovo – 2 puncte
Andorra – 1 puncte
Israel – 1 punct
Belarus – 0 puncte

Programul României în preliminariile pentru EURO 2024

25 martie 2023

ora 19:00 | Belarus – Elveția 0-5
ora 21:45 | Andorra – ROMÂNIA 0-2, Israel – Kosovo 1-1

28 martie 2023

ora 21:45 | ROMÂNIA – Belarus 2-1, Kosovo – Andorra 1-1, Elveția – Israel 3-0

16 iunie 2023

ora 21:45 | Kosovo – ROMÂNIA, Belarus – Israel, Andorra – Elveția

19 iunie 2023

ora 21:45 | Elveția – ROMÂNIA, Belarus – Kosovo, Israel – Andorra

9 septembrie 2023

ora 19:00 | Andorra – Belarus
ora 21:45 | ROMÂNIA – Israel, Kosovo – Elveția

12 septembrie 2023

ora 21:45 | ROMÂNIA – Kosovo, Israel – Belarus, Elveția – Andorra

12 octombrie 2023

ora 21:45 | Belarus – ROMÂNIA, Andorra – Kosovo, Israel – Elveția

15 octombrie 2023

ora 19:00 | Elveția – Belarus
ora 21:45 | ROMÂNIA – Andorra, Kosovo – Israel

18 noiembrie 2023

ora 19:00 | Belarus – Andorra
ora 21:45 | Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo

21 noiembrie 2023

ora 21:45 | ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus

În prima partidă, România s-a impus în Andorra, scor 2-0.

CITESTE SI:

Sold-out la partida Unirea Dej – Dinamo

Amicalul cu Germania U21 se va juca cu casa închisă! Surpriză pentru suporteri din partea unuia dintre sponsori

FRF a anunțat în ce condiţii se va produce debarcarea lui Iordănescu Jr: ”Dacă nu face asta, pleacă”

3 gânduri despre &8222;Victorie cu emoții pe Arena Națională. Cum arată clasamentul în grupa României, după primele două meciuri&8221;

Lasă un răspuns