”Eroul de la Liberec”, la nouă ani după ce a scris istorie: “O să-mi amintesc toată viaţa de acel moment, e unic”

27 august 2018, s-au împlinit 9 ani de la una dintre cele mai importante performanțe europene ale unei echipe românești din ultimii 20 de ani.

somproduct.ro

O victorie cu 3-0 pe terenul celor de la Slovan Liberec, echipă care a câştigat cu acelaşi scor, la ”masa verde”, meciul tur din Ştefan cel Mare, după ce suporterii şi-au pierdut răbdarea şi au invadat terenul cu aproximativ două minute înainte de finalul timpului regulamentar. Echipa lui Dario Bonetti a început bine returul de la Liberec, Andrei Cristea a marcat primul gol în debutul partidei, iar Marius Niculae cu o dublă a trimis meciul în prelungiri, iar apoi la penalty-uri, unde Florin Matache a apărat execuţiile lui Gecov şi Liska, aducând calificarea în grupele Europa League, alături de Galatasaray, Panathinaikos şi Sturm Graz.

Florin Matache, portarul care a calificat-o pe Dinamo în grupele Europa League în anul 2009 când a apărat penalty-ul decisiv în meciul cu Slovan Liberec, a acordat un interviu pentru ProSport. Aceasta a retrăit acele momente istorice şi spune că nu va uita niciodată acel meci, fiind una dintre cele mai frumoase amintiri ale sale în tricoul lui Dinamo.

“Au trecut nouă ani în care mi-am amintit cu drag de acel moment, şi eu şi toţi coechipierii mei de la momentul acela. Singurul regret e că Dinamo nu se mai califică în cupele europene. Atâta tot. Dar o să-mi amintesc toată viaţa de acel moment, e unic, şi văd că a rămas ca şi performanţă, întoarcerea unui scor de o aşa manieră. Meciul de la Liberec nu a fost un meci cu presiune, am mers să jucăm. Ştiam că este o echipă bună, nu o echipă de talia noastră dar o echipă bună, care putea să pună probleme. Am mers să jucăm pas cu pas, am marcat repede şi am ajus la un moment în care am crezut toţi în calificare, şi am obţinut-o într-un final.

După meci, la ceva timp, m-am gândit şi la posibilitatea de a fi executat penalty. Aş fi pus mingea la 11 metri şi aş fi dat tare. În ziua aceea, credeţi-mă, din punctul nostru de vedere, ca jucători, nu avea ce să se întâmple. Puteam să jucăm 300 de minute şi să mai batem încă un rând de penalty-uri, ne calificam. În ziua aceea Dumnezeu a fost cu noi şi ştiam că nu avea ce să se întâmple rău.

Ne-am încurajat fiecare între noi. Ştiam că o să urmeze penalty-uri, le aşteptam. Domnul antrenor Bonetti a făcut trei cu cinci, ne-a întrebat care e mai obosit, care are mai mult curaj, şi ne-am încurajat unul pe altul. Toţi am strâns rândurile, şi cei de pe bancă, şi ne-am ajutat unul pe altul. Dragoş Grigore, un băiat de caracter, Cosmin Moţi, cu care m-am înţeles extraordinar. Jucători care au venit şi au pus suflet la Dinamo, jucători crescuţi de Dinamo şi ştiu foarte bine ce înseamnă suflarea alb-roşie”, a rememorat Matache.

Marius Niculae, Gabriel Boştină, Gabriel Torje, Claudiu Niculescu, Cosmin Moţi, Dragoş Grigore, Djakaridja Kone, Zie Diabate şi Francisco Molinero au transformat loviturile de la 11 metri, Ianis Zicu (al doilea executant) fiind singurul executant care nu l-a putut învinge pe Hauzr.

“Eroul de la Liberec” a vorbit și despre activitatea sa actuală, el fiind vicecampion european cu naţionala de minifotbal.

“Este un fotbal pe teren redus, dimensiunile sunt mai mici ca teren, ca porţi, numai că este puţin schimbat profilul. Trebuie să alergi foarte mult, de cele mai multe ori. Este un alt efort, unul mai mare într-un timp foarte scurt. De aceea sunt şi schimbările mai dese.
Iar ca portar, în afara de faptul că trebuie să aperi, trebuie să ai un joc de picior bun spre foarte bun pentru a pasa, pentru a juca pasă scurtă, am încercat şi pasă lungă din când în când. Şi de ce nu, când echipa adversă se retrage foarte mult tu poţi să şutezi la poartă. O bag în poartă până la urmă, nu am ce să fac. Am încercat şi la Campionatul European, nu mi-a ieşit. Am avut o bară şi un gol anulat. O să marchez, sunt sigur!

watchshop.ro

La minifotbal, România este o echipă organizată, din toate punctele de vedere, şi încearcă să aducă jucători din toată ţara, care să facă diferenţa în aceste turnee. Când vor trece anii şi celelalte echipe se vor întări nu va mai fi la fel de uşor. România are o echipă de minifotbal care a demonstrat că poate fi acolo sus. Avem nevoie de generaţiile care vin să depăşească performanţele reuşite de fotbaliştii mai vechi, ne dorim să jucăm măcar o finală de mondial sau european”, a mai spus Florin Matache.

Dinamo: Matache – Zie Diabate, Cosmin Moți, Djakaridja Kone, Ianis Zicu, Gabriel Boștină, Ionel Dănciulescu (căpitanul echipei), Francisco Molinero, Andrei Cristea, Adrian Cristea și Dragoș Grigore.

Rezerve: Emilian Dolha, Laurențiu Rus, Marius Niculae, Gabriel Torje, Adrian Scarlatache, Gabi Tamaș și Claudiu Niculescu.

Antrenor: Dario Bonetti.

Lasă un răspuns