FRF a aprobat sistemul var! Alte decizii ale Comitetului Executiv

Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a aprobat, duminică, cu unanimitate de voturi implementarea sistemului VAR și bugetul acestuia.

“A fost aprobată contribuţia financiară a FRF pentru acest proiect, aproximativ 280.000 de euro. Menţionez că contractul a fost agreat de cele trei părţi semnatare – FRF, LPF şi deţinătorul de drepturi TV, EAD. FRF şi LPF au semnat deja acest contract, astfel încât mâine sau poimâine aşteptăm semnarea contractului şi din partea deţinătorului de drepturi TV. Pe 5 iulie ar trebui să înceapă pregătitrea arbitrilor”, a declarat preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.

Comitetul Executiv a abrogat și principiului avantajului golului marcat în deplasare la jocurile eliminatorii disputate în dublă manşă.

“Eliminăm regula care prevede avantajul golului marcat în deplasare în toate meciurile eliminatorii în dublă manşă organizate sub egida FRF”, a explicat preşedintele federaţiei, Răzvan Burleanu.

C. Ex. a mai aprobat sistemul competiţional al Ligii a 2-a. “Noul sezon de Liga a 2-a va începe la 31 iulie. Am luat decizia de a continua acest format şi în următorul sezon. Astfel, în faza 1 cele 20 de echipe vor juca 19 etape. În faza a doua, primele şase echipe vor juca în sistem tur-retur în play-off un total de zece etape. La final, vor promova direct primele două echipe, iar ocupantele următoarelor două locuri vor merge la baraj în sistem tur-retur. Echipele de pe locurile 7-10 vor fi împărţite în două grupe, fiecare disputând un total de şapte etape. Vor retrograda direct ultimele două locuri din fiecare grupă, precum şi a cincea echipă în urma unui baraj în dublă manşă”, a mai spus Burleanu.

În plus, Comitetul Executiv al FRF a aprobat cu unanimitate de voturi perioadele de transfer pentru vară şi iarnă aferente sezonului 2022-2023, astfel: 14 iunie – 05 septembrie 2022 şi 17 ianuarie 2023 – 13 februarie 2023 cu excepţia fotbalului în sală pentru care a doua perioadă de transfer va fi 10 ianuarie – 06.02.2023.

În ceea ce priveşte sistemul de premiere din Cupa României, acesta a fost modificat, astfel că s-a extins premierea inclusiv la faza a 3-a a Cupei României, fără a fi afectate bonusurile acordate celorlalte echipe. “Echipele participante încă din faza a treia a competiţiei vor putea să beneficiere de premiile puse la dispoziţie. Reuşim să acoperim cele mai multe echipe de Liga a 3-a, dar şi pentru prima dată cele mai bune echipe de Liga a 4-a pot să fie premiate. Prin acest nou sistem nu sunt afectate celelalte echipe participante în fazele superioare”, a declarat preşedintele FRF.

Comitetul Executiv a aprobat şi menţinerea în sezonul 2021/2022 a condiţiilor privind numărul de maxim 20 de jucători înscrişi în raportul de arbitraj, un număr de 5 schimbări posibil a fi efectuate în maximum 3 opriri ale jocului.

De asemenea, s-au aprobat modificările Protocolului medical pentru desfăşurarea competiţiilor şi pentru fotbalul în sală, urmând ca acestea să se aplice ulterior apariţiei ordinului care să permită relaxări suplimentare. “Noul protocol medical care ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie. Sunt două modificări foarte importante, pe de-o parte creşterea gradului de ocupare a stadioanelor de la 25 la 50 la sută şi în ceea ce priveşte acţiunile media, vor fi permise conferinţele de presă şi declaraţiile în zona mixtă. Aşteptăm publicarea ordinului şi imediat o să vedem şi noul protocol medical”, a afirmat Răzvan Burleanu.