Sfidare incredibilă în fotbalul românesc: „O să vorbim în limba română când o să faceți și voi presă în limba maghiară!”

Președinții cluburilor de fotbal, respectiv hochei din Miercurea Ciuc, Zoltan Szondy, respectiv Laszlo Hodos, au vorbit, zilele trecute, și despre subiectul privind modul de comunicare al celor două echipe. Întrebați de ce cluburile pe care le conduc preferă să comunice exclusiv în limba maghiară, nu și în limba română, în ciuda faptului că trăiesc în România și, mai mult de atât, participă în competițiile din această țară, cei doi și-au spus punctul de vedere.

Cei doi au vorbit într-o conferință de presă alături de primarul Attila Korodi, în care acesta a anunțat că cele două cluburi vor fi ajutate financiar cu 900 de mii de lei de la bugetul local, după cum informează prosport.ro.

Zoltan Szondy, președintele echipei de fotbal din Miercurea Ciuc, clasată pe locul 7 în Liga 2 la finalul anului 2021, a oferit un răspuns incredibil reporterului care a întrebat dacă nu ia în calcul ca echipa să comunice și în limba română pentru suporterii nevorbitori de maghiară.

Acesta a transmis că clubul său va comunica și în română doar atunci când presa și televiziunea națională va avea articole, respectiv emisiuni și în limba maghiară.

”Am primit de mai multe ori această întrebare şi mă bucur să pot răspunde în faţa presei.

În momentul în care presa de specialitate română şi televiziunile de specialitate române vor avea emisiuni şi în limba maghiară, din acel moment o să avem şi noi un site în limba română”, a spus Zoltan Szondy, citat de Informația Harghitei.

Laszlo Hodos ar vrea comunicare și în română și în engleză la echipa de hochei, dar spune că nu are bani și se eschivează

În schimb, președintele echipei de hochei, Laszlo Hodos, a fost ceva mai deschis față de acest subiect, spunând că, în mod normal, ar trebui să comunice și în limba română, chiar dacă majoritatea suporterilor echipei sunt de etnie maghiară și înțeleg și vorbesc această limbă. Nu a respins din start această idee sau nu a condiționat de un anumit lucru, însă a spus că nu are resursele necesare pentru a face această dublă comunicare.

”Noi am încercat să facem, dar am reuşit şi n-am reuşit, pentru că majoritatea suporterilor sunt de limba maternă. Bineînţeles, eu aparţin de Ministerul Tineretului şi Sportului şi, din cauza asta, ar trebui să am. Acum funcţionează un site, unde, câteodată, mai lucrăm şi pe româneşte, dar în primul rând n-am angajat, n-am buget şi din cauza asta am problemele pe care le am. Încercăm să fie bilingvă chiar şi pe engleză, dar la mine e în primul rând chestie de buget”, a explicat conducătorul echipei de hochei din Miercurea Ciuc, clasată la finalul anului pe locul 2 în campionatul național.

În fotbalul românesc există un model, chiar din Secuime, care arată că se poate comunica atât în limba maghiară, cât și în limba română, concomitent.

Se întâmplă la Sfântu Gheorghe, acolo unde echipa din Liga 1 Sepsi OSK are o comunicare în primul rând în limba maghiară, iar în al doilea rând în limba română. Și procedează în acest mod de când s-a înființat, nu doar după ce a promovat în Liga 2, respectiv Liga 1, poate pentru că i s-ar fi impus de către FRF sau LPF.

Cei de la Sfântu Gheorghe se adresează tututor categoriilor de suporteri din această țară sau celor interesați de fenoment.

În privința acestui subiect și a modului în care președintele clubului de fotbal din Miercurea Ciuc se raportează, condiționând, așteptăm o poziție oficială și din partea Federației Române de Fotbal privind modul în care echipele din fotbalul românesc trebuie să comunice pe canalele oficiale cu presa și suporterii acestei competiții Liga 2, una care este organizată chiar de FRF.

Un gând despre &8222;Sfidare incredibilă în fotbalul românesc: „O să vorbim în limba română când o să faceți și voi presă în limba maghiară!”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s