Tot mai mulți experți în arbitraj contestă deciziile lui Barbu, din Dinamo – Craiova: ”Arbitrul, a fost surprins”

Dinamo a pierdut dramatic meciul din etapa a 4-a a play-out-ului Ligii 1, scor 1-2 cu U Craiova, cu toate că au condus încă din secunda 36, prin reușita lui Irobiso.

A fost un meci care a generat mai multe discuții legate de arbitrajul lui Marian Barbu, arbitru recent inclus pe lista FIFA.

În minutul 12, atacantul dinamovist, Christian Irobiso a sprintat de la jumătatea terenului cu fundaşul Craiovei, iar acesta din urmă l-a atacat. Irobiso a căzut în urma duelului cu Kovacic, iar dinamovistul cere lovitură de la 11 metri. Arbitrul lasă jocul să continue.

Fostul arbitru, Marius Avram, actual expert în arbitraj pentru Pro Sport, a analizat faza și a catalogat ca fiind o decizie eronată, după cum spune: ”o situație deseori interpretată greșit de arbitri, jocul “umăr la umăr”.

”Trebuie să încep prin a spune că sintagma de “umăr la umăr” nu există în legile jocului, nu este definită nicăieri și nu este prezentată nici în instrucțiuni că fiind o excepție de la regulament. În schimb discuția se poartă în jurul noțiunii de “atac corect” asupra unui adversar în lupta pentru minge. Ce face diferența dintre un atac corect și un fault?

Ei bine dacă urmărim cu atenție faza din minutul 12 putem vedea cum fundașul craiovean intră direct în adversarul aflat în alergare, nu are nici o legătură atacul cu lupta normală pentru minge, întinde brațul folosindu-l în împingere și în final împiedică adversarul să își continue alergarea către poartă trântindu-l la pământ.

Nu putem vorbi de doi jucători care aleargă “umăr la umăr” încercând să joace mingea, preocupați de joc. Faultul se produce în interiorul suprafeței de pedeapsă a celor din Craiova iar atacul nu are legătură cu vreo încercare de a juca mingea deci decizia corectă ar fi fost lovitură de la 11m și cartonaș roșu lui Kovacic.

Arbitrul, din păcate, a fost surprins de viteza fazei și se afla foarte departe de locul abaterii, acesta fiind motivul pentru care nu a putut să o judece corect. Sunt destul de puține momente în liga în care unui arbitru îi este necesar să facă un sprint sută la sută dar atunci când este nevoie trebuie să o facă pentru a fi aproape de fază”, a declarat Marius Avram, pentru sursa mai sus citată.

Meciul dintre Dinamo București și U Craiova 1948, a fost analizat și de unul dintre cei mai mari arbitrii români, Ion Crăciunescu. Acesta susţine că Dinamo ar fi trebuit să primească mai multe lovituri de pedeapsă, dar și golul egalizator a venit în urma unei faze în care Marian Barbu a judecat prost.

A fost sau n-a fost?

Fostul arbitru român, Constantin Zotta, a analizat și el cea mai importantă decizie a brigăzii prezente la Dinamo Bucureşti – U Craiova.

”E fault la Irobiso, e împingere, care-i provoacă acea cădere adversarului. E de sport de contact. E cu braţul şi-l împinge cu forţă disproporţionată.

E fault. Nu e fault ăsta? Se vede clar. Intră direct în el. Umăr la umăr e atac corect cu umărul împotriva celuilalt, ceea ce nu e aici. Intenţia fundaşului e să intre în adversar direct”, a fot și opinia lui Zotta.

Iuliu Mureșan, reacționează după eșecul cu FCU Craiova: ”N-a jucat Craiova mai bine decât noi”. Ce spune despre arbitrajul lui Marian Barbu

Administratorul special al lui Dinamo, Iuliu Mureșan a avut și el o prima reacție după ce Dinamo a fost privată de o lovitură de pedeapsă în derby-ul cu FCU Craiova. Mureșan consideră că Dinamo a fost dezavantajată de arbitraj în meciul de vineri seară, deoarece ”când o echipă e în dificultate, cum este Dinamo în ultima perioadă, dau toți în ea”.

”Și mie mi s-a părut că a fost penalty clar în minutul 12, la Irobiso. Mă mir că arbitrul Marian Barbu nu l-a dat. Kovacici i-a dat un brânci, n-a fost umăr la umăr. Fundașul Craiovei l-a împins pe Irobiso din spate, cu forță disproporționată, nu mai avea ce face. Se impunea și cartonaș roșu, deoarece era fault în postură de ultim apărător, atacantul nostru avea mingea în fața lui. La 2-0 și cu un om în plus altfel era jocul.

Am avut de suferit în foarte multe meciuri. Când o echipă e în dificultate, cum este Dinamo în ultima perioadă, dau toți în ea. Așa se întâmplă în viață. Nimeni nu dă în ăla puternic. Sau dacă dau, dau degeaba. Când ești mai slab ești mai vulnerabil și scade respectul pentru echipă și pentru toată lumea de la echipă. Cam așa se întâmplă.

N-ai ce să faci împotriva greșelilor de arbitraj. Nu ai voie să faci nimic. Era o vreme când cluburile puteau recuza arbitri și să trimită la CCA CD-uri, DVD-uri cu fazele litigioase, iar în urma analizei erau sancționați arbitrii. Rezultatul rămâne același. Acum nu ne anunță nimeni nimic. Arbitrajul e stat în stat în lumea fotbalului.

Și dacă vorbim despre arbitraj, ce se întâmplă? Ce schimbăm? Nimic nu schimbăm! Arătați-mi o situație în care s-a schimbat ceva. Niciodată nu s-a schimbat nimic din vorbe. Rezultatul nu se mai schimbă. Dacă a greșit arbitrul e sancționat, eventual, câteva etape. E maximum ce se poate obține.

Pe lângă punctele pierdute pe greșeli de arbitraj, am mai irosit alte câteva puncte prin golurile primite în prelungiri pe greșelile jucătorilor”, a punctat Mureșan.

@doar_dinamo_official

Dinamo a fost privată de o lovitură de la 11 metri în derby-ul cu FCU Craiova!

♬ original sound – Doar_Dinamo_Official

2 gânduri despre &8222;Tot mai mulți experți în arbitraj contestă deciziile lui Barbu, din Dinamo – Craiova: ”Arbitrul, a fost surprins”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s