Video I Fenomenul David Popovici a revenit în țară: „Mi-am întrecut cu foarte mult aşteptările”

David Popovici a revenit luni noapte în România, după ce a participat cu succes la Campionatele Mondiale de înot în bazin scurt de la Melbourne. Sportivul nostru a explicat că a mers în Australia fără prea multă pregătire pentru acest gen de competiție și de aceea rezultatele obținute reprezintă o surpriză pentru el.

David Popovici a încheiat în stil de mare campion anul 2022, unul în care a devenit starul numărul unu al natației mondiale. Românul a concurat săptămâna trecută la Melbourne, la Mondialele în bazin scurt (25 m), o competiție mult diferită de cele în bazin olimpic (50 m), la care el excelează.

În ciuda acestui lucru și a concurenței acerbe, David a reușit să obțină un argint la 200 m liber și să termine pe locul 4 la 100 m liber (la 6 sutimi de bronz), stabilind și un nou record mondial de juniori. Popovici a avut ceva probleme cu revenirea din Australia, dar a ajuns în cele din urmă în țară luni-noapte.

Așa cum el a declarat pe aeroport, rezultatele de la Melbourne au venit cumva nefiresc pentru el, deoarece s-a pregătit foarte puțin în bazin scurt. În plus, sportivul nostru a subliniat încă o dacă că nu îi place deloc bazinul scurt, dar că va lua mult mai în serios acest gen de concursuri pe viitor, începând cu Europenele de anul viitor, care se vor disputa chiar în România, la Otopeni.

„Am ajuns după un drum foarte lung. Suntem foarte obosiţi toţi, abia aşteptăm să dormim, dacă reuşim să dormim. A fost un concurs pentru care ne-am pregătit foarte puţin, am avut foarte puţină pregătire în bazin de 25 de metri, care e foarte diferit pentru cunoscători. Pentru cei care nu ştiu, vă spun eu acum şi o să vă confirme toată lumea.

E un concurs la care am plecat cu foarte puţine aşteptări, tocmai pentru că încercam să fiu conştient că sunt foarte bun în bazin lung, nu în bazin scurt. Mi-am întrecut cu foarte mult aşteptările. Nu mă aşteptam să mai bat încă un record mondial de juniori, la ultimul meu concurs din an. Speram să mă calfic în vreo semifinală din cele 3. M-am calificat în fiecare finală a probei în care am participat.

Am luat şi o medalie, mi-am întrecut aşteptările cu extrem de mult şi e un început foarte bun pentru înotul în 25 de metri. Mă gândesc să mai continui în bazin scurt. Deşi mi-am dovedit că sunt mult mai bun decât credeam, tot nu îmi place! Dar dacă am reuşit să fac atât de multe cu atât de multă pregătire, sunt foarte curios ce o să se întâmple la anul, în Europenele de bazin scurt, care o să se ţină la noi la Otopeni. O să ne pregătim serios! Se va vedea diferenţa. E plăcut că am reuşit să mă surprind”, a spus David Popovici la revenirea în țară.

David Popovici, desemnat înotătorul anului de americanii de la Swimming World Magazine

Revista Swimming World Magazine l-a desemnat pe David Popovici înotătorul anului, după ce în 2021 fusese ales cel mai bun înotător din Europa. Publicația americană este cea mai prestigioasă din lume dedicată natației și acordă acest premiu începând din 1964. Un an mai târziu a fost acordat prima distincție și la feminin, iar de atunci s-au mai adăugat categorii, în prezent fiind 7 la număr.

Swimming World Magazine este o revistă care apare lunar, dar șefii publicației au dezvăluit deja prima pagină a numărului din decembrie, în care Popovici apare alături de Ariarne Titmus, cea care a câștigat premiul de înotătoarea anului. Australianca, dublă campioană olimpică la Tokyo, la 200 și 400 metri liber, nu a participat în acest an la Mondialele de la Budapesta, dar a cucerit 4 medalii de aur la Jocurile Commenwealth-ului, iar la naționalele din țara sa a stabilit un nou record mondial în proba de 400 metri liber.

David Popovici a intrat așadar în categoria selectă a sportivilor care au primit acest prestigios premiu. Legendarul Michael Phelps este cel mai decorat din acest punct de vedere, cu 8 titluri, urmat de Ian Thorpe, cu 4 distincții. Australianul este și cel mai tânăr om care a primit acest premiu, în 1998, pe când abia împlinise 16 ani.

Pentru a înțelege dimensiunea premiului primit de Popovici, trebuie să notăm că marele Pieter van den Hoogenband a primit o singură dată în carieră această decorație din partea celor de la Swimming World Magazine. Un alt exemplu sugestiv ar fi că Paul Biedermann, deținătorul recordurilor mondiale la 200 și la 400 metri liber și-a terminat cariera fără să pună mâna pe acest premiu.

Americanul Caleb Dressel, unul dintre marii rivali ai lui Popovici, a fost desemnat înotătorul anului în ultimele două dăți, 2019 și 2021 (în 2020 nu s-a acordat premiul din cauza pandemiei).

David Popovici a avut un an fabulos

2022 a fost un an senzațional pentru David Popovici. Nu avea 18 ani când a câștigat două medalii de aur la Campionatele Mondiale de înot de la Budapesta și două titluri europene la Roma. În proba de 100 de metri a reușit chiar să stabilească un nou record mondial de seniori.

Medaliile cucerite de David Popovici în 2022

La Campionatele Mondiale de la Budapesta:

Aur la 200 de metri liber – David Popovici
Aur la 100 de metri liber – David Popovici

La Campionatele Europene de la Roma:

Aur la 200 de metri liber – David Popovici
Aur la 100 de metri liber – David Popovici

La Campionatele Europene de Juniori de la Otopeni:

Aur la 200 de metri liber – David Popovici
Aur la 100 de metri liber – David Popovici
Aur la 50 de metri liber – David Popovici
Aur la 4X100 metri liber masculin – David Popovici, Vlad-Ștefan Stancu, Ştefan Cozma şi Patrick-Sebastian Dinu
Argint la 4X100 metri mixt – David Popovici, Patrick Dinu, Rebecca Diaconescu și Bianca Costea

La Campionatele Mondiale de Juniori de la Lima:

Aur la 200 de metri liber – David Popovici
Aur la 100 de metri liber – David Popovici
Aur la 4X100 metri liber masculin – David Popovici, Alexandru Constantinescu, Ștefan Cozma, Patrick-Sebastian Dinu
Argint la 4X100 metri mixt – David Popovici, Patrick-Sebastian Dinu, Bianca Costea, Rebecca Diaconescu

La Campionatele Naționale de Natație în bazin scurt de la Otopeni:

Aur la 100 de metri liber – David Popovici
Aur la 200 de metri liber – David Popovici
Aur la 400 de metri liber – David Popovici
Argint la 100 de metri mixt – David Popovici
Argint la 100 de metri fluture – David Popovici

La Campionatele Mondiale în bazin scurt de la Melbourne:

Argint la 200 de metri liber – David Popovici

@doar_dinamo_official

David Popovici încheie un an 2022 de excepție cu o medalie de argint la 200 metri liber la CM de Nataţie

♬ original sound – Doar_Dinamo_Official – Doar Dinamo Official

CITESTE SI:

Ovidiu Burcă, revoltat: ”Nu e fair-play ca CSA Steaua să participe în play-off”

Video I Khalifa Ghedbane, povestea senzaționalei parade din partida cu Veszprem

Ajuns la Dinamo într-un moment foarte greu, Ovidiu Burcă, declarații foarte interesante: ”Au fost câteva momente grele”

3 gânduri despre &8222;Video I Fenomenul David Popovici a revenit în țară: „Mi-am întrecut cu foarte mult aşteptările”&8221;

Lasă un răspuns