Șeful CCA după opt ani de la preluare arbitrajului Românesc: ”Le-am dat principii, am creat reguli”

La aproape un deceniu distanţă de la funcţia obţinută în România, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras (56 de ani), a vorbit despre provocările, dar şi polemicile din arbitrajul român, despre câţiva dintre arbitrii de top ai României sau despre planul pe care-l are la CCA, printre altele.

Cu o carieră impresionantă în arbitraj la care a renunţat la 41 de ani, după ce a condus o semifinală de Champions League, una de Europa League, a fost prezent la Campionatul Mondial din 2002, la Jocurile Olimpice din 2004 şi la Campionatul European din 2008, grecul a fost alesul FRF pentru Comisia Centrală a Arbitrilor, în iulie 2014.

Fostului arbitru grec i-a fost prelungit contractul în 2018 şi a transmis că are un plan bine pus la punct pentru arbitrajul românesc.

”În viaţa mea nu m-am uitat în spate, nu m-am uitat în dreapta sau în stânga, întotdeauna am privit în faţă. Nu mă interesează ce este în trecut, fiindcă ştiu ce pot să fac eu. Când ai privilegiul să fii susţinut de preşedinte, la început, după care alt preşedinte şi chiar un alt candidat, să primeşti toată această apreciere pentru munca pe care o faci… Cred că asta a ajutat fotbalul şi asta i-a ajutat şi arbitri să se simtă independenţi. Pentru că ştiu că arbitrii se pot simţi independenţi. Şi ştiu, pentru că le-am zis mereu, că vor avea suportul mereu atunci când fac lucrurile corect. Aşa că nu renunţa niciodată şi munceşte pentru asta. De această familie de aici sunt foarte mulţumit.

La început am avut această mentalitate. Era mentalitatea că arbitrii să fie duri, indiferent de ce decizie iau. Nu mi-a plăcut asta! Era un prototip, un model care nu era ok, era greşit. Am pus o limită de la început, meritocraţia. Le-am dat principii, am creat reguli. Toată lumea ştie ce trebuie să facă, pentru a urca. Am avut o înţelegere de la început pentru aceste şanse. În România, suntem singura asociaţie care nu retrogradăm arbitri. Dacă nu a depăşit vârsta, o accidentare şi spune stop, dar şi în cazul accidentărilor lungi, nu îi retrogradăm, le dăm şanse şi avem multe exemple. Îi lăsăm să continue ca şi cum nu s-a întâmplat nimic în această pauză.

Integritatea a fost prima mea cerinţă. Şi când eşti împreună ca familie, când le spui <<Uite, sunt două căi, dacă vrei să ne urmezi, acesta este drumul>>. Atunci toţi au ales un singur drum. Vrem să colaborăm cu toţi şi vrem ca media să discute liber şi să înţelegem ceea ce poate nu vedem. Sau poate ce putem face mai bine. Uneori suntem foarte duri, suntem trataţi foarte dur, dar nu pot schimba asta. Ok, este o eroare, dar poţi afla de ce a fost acea greşeală? Fiindcă nimeni nu se gândeşte la asta. Oamenii trebuie să ştie de ce este asta, pentru că este acest criteriu, articolul ăsta de regulament din Legile Jocului, fiindcă au fost aceste elemente.

Sunt reguli, dar şi legi ale ţării sau ale comeptiţiei. Sunt reguli pentru tot şi nu este nimic împotrivă. Am dureri de cap la delegări! Am un arbitru care are un frate fotbalist. Ce e asta? E ceva normal. Nu-mi pasă unde joacă! Dacă arbitrează bine, o să fie delegat de fiecare dată! Avem oameni care sunt din acelaşi oraş şi nu o să îi arunc niciodată în gura lupilor. Avem foşti jucători şi oameni care lucrează într-un loc. Aşa că apreciem asta şi nu avem nimic împotriva lor.

Câteodată bârfele mă pot ajuta, dar cele care vin la mine pentru a le putea verifica. Nu să le văd în media, apoi să spun că e greşit. Nu pot spune în fiecare zi că este o minciună. Acum se merge pe ideea că au fost arbitri care au refuzat VAR. Nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Chiar am folosit la un moment dat un audio, dar am spus că nu o mai fac, deoarece trebuie să ştie că nu vom renunţa la integritate”, a declarat Kyros Vassaras pentru orangesport.ro.

Începând din acest sezon, în Liga 1 a fost implementat sistemul VAR. Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras a tras și primele concluzii:

”Unele decizii pot schimba rezultatul. Pot infleunţa un rezultat. Unii cred că dacă nu dai penalty, se schimbă rezultatul, dar văd că nu se mai transformă atât de multe lovituri de la 11 metri. Aşa că putem spune, dacă se marca din penalty, dacă s-ar fi dat… Ok, prin folosirea VAR şi îmbunătăţirile pe care le vom face, nu putem elimina complet erorile, dar sunt convins şi am si statisticie, că nu mai avem atât de multe erori ca înainte. Şi asta le spun şi arbitrilor. Au nevoie, se joacă, este diferit. Sunt 1.000 de situaţii în fotbal şi se pot întâmpla 500 în România. Trebuie să fie pregătiţi tot timpul.

Toate neregulile trebuie să fie văzute de arbitru. Arbitrul trebuie să îşi ia tot timpul cea mai bună poziţie pentru a vedea fazele din meci şi apoi să creadă în ceea ce văd. Dacă ai o minte limpede, nu ai de ce să îţi fie teamă, vei decide corect.

Care sunt factorii? Factorul 1, integritatea. Factorul că ai susţinerea comisiei, te ajută, funcţionează. Dar dacă te gândeşti la ce va spune media sau altcineva, dacă tu crezi că jucătorii nu te pot ajuta, atunci începi să pierzi. Am avut greşeli pe care nu le-am văzut în alte campionate, nici în Champions League. Am avut greşeli, pentru că arbitrii nu au văzut şi am avut câteva în care au avut aceiaşi opinie greşită şi a fost un rezultat eronat. Dar, în final, este timp de anternament.

Desigur că arbitrii trebuie să decidă ceea ce văd. Nu pot să prevadă şi apoi să decidă un penalty sau un cartonaş roşu, daca nu vede. Nu, nu vrem asta. Vrem ca dacă jucătorul poate face ce vrea pe teren, printr-o mişcare fotbalistică, arbitrul să decidă cu ochii lui, cu inima, cu ceea ce ştie”, a mai declarat Vassaras.

Oficialul CCA-ului a dezvăluit și ce ar dori să schimbe în viitorul arbitrajului din România: ”Vreau să îmbunătăţesc condiţiile, să fie mai bune. Au nevoie de condiţii mai bune. Totdeauna suntem modeşti în ceea ce facem. Nu cerem nimic niciodată, dar unele lucruri au o limită, deoarece avem oameni care se duc la muncă, dar, în acelaşi timp, trebuie să se pregătească profesionist. Unii spun că abandonează serviciul, fiindcă le place arbitrajul. Avem apoi condiţiile de călătorie.

Încercăm să-i protejăm pe aceşti jucători tineri care au obiceiuri proaste, cum ar fi simulatul, protestatul, deci suntem acolo ca arbitri ca să impunem o limită în discuţie, în comunicare. Să le oferim respect, dar să îl şi primim. Apreciez când văd tot mai mult că jucătorii acceptă greşelile din teren. Au făcut un penalty, respectă decizia, au intervenţiile VAR, dar şi noi am fost foarte clari. Am ieşit şi am spus că acestea sunt greşelile noastre, însă nu pot face asta săptămânal. Când suntem toţi corecţi şi ştim exact ce vrem, putem să reuşim”.

Totodată, Kyros Vassaras a explicat și de ce nu vorbeşte limba română, deşi poate comunica în mai multe limbi străine dar și ce-i place şi ce nu-i place în România.

”Prefer să nu fac greşeli. Fiindcă pot să înţeleg româna, pot să vorbesc un pic, dar eu vorbesc cel mai mult în limba engleză fiindcă merg la FIFA, am şedinţe, sunt instructor. Este foarte dificil pentru mine şi cred că o să vorbesc atunci când sunt pregătit. Nu vreau să fiu viral pentru o eroare în română, aşa că prefer să fiu viral în engleză (n.r. – zâmbeşte).

Mâncarea… prefer mâncarea grecească, ok? Dar nu voi spune, de exemplu, că nu îmi plac sarmalele. Ce îmi place aici? Toţi oamenii mi-a arătat respect. Mă simt ca unul dintre voi şi îmi place asta. Îmi place că-mi iubesc ţara şi că îi plac pe ai mei. Ne simţim ca fraţii şi asta e important. Avem aceiaşi mentalitate. Ne place să ne bucurăm de viaţă, iar asta este foarte bine.

Ce nu îmi place? Lucrurile care nu sunt adevărate şi apar câteodată doar pentru a produce o polemică. Eu nu voi face ştiri. Nu este treaba mea. Eu trebuie să creez arbitrii şi succes. La început, o luasem razna, când vedeam toată zăpada pe stradă, dar aici multe lucruri sunt mai bune decât în Grecia. Cum sunteţi pregătiţi că curăţaţi drumurile, cum aveţi respect pentru pietoni, noi nu avem. Este foarte bine că ştiţi ce vă place şi ce nu, dar ceea ce ştiu este că, în România, când vreau ceva, mă pot înţelege şi pot avea”, a fost a argumentat Vassaras, pentru sursa mai sus citată.

CITESTE SI:

Vlad Iacob, noi informații despre restanțele salariale către jucători

Deian Sorescu, ”taxat” de o legendă dinamovistă, după ce a semnat cu FCSB: ”Eu n-am putut să merg, am onoare!”

Tenis I Raluca Olaru, plan de viitor: ”Întotdeauna am simțit că mi-ar plăcea să fac asta”

3 gânduri despre &8222;Șeful CCA după opt ani de la preluare arbitrajului Românesc: ”Le-am dat principii, am creat reguli”&8221;

Lasă un răspuns