Răspunsul lui Răzvan Burleanu referitor la posibila schimbare a Legii Sportului

Răzvan Burlenu (38 de ani) a vorbit pentru prima dată despre subiectul legat de eventualitatea în care Steaua ar urma să primească dreptul de promovare în Superliga, ca urmare a unei posibile adoptări a acelor amendamente depuse recent de trei parlamentari PSD, printre care și Vasile Dâncu, fostul ministru al Apărării Naționale.

Președintele Federației Române de Fotbal nu a vrut să dea un răspuns concret, atunci când a fost întrebat dacă este de acord cu promovarea echipei antrenate de Daniel Oprița.

Totuși, Răzvan Burleanu a dezvăluit că ar fi de acord ca statul să se implice doar în infrastructură, fotbal juvenil, academii de fotbal și educație.

”Ar trebui să clarificăm aspectul acesta al promovării cluburilor de drept public. Dacă ne referim la CSA Steaua, este un club de drept public, conform Legii Sportului, nu se poate afilia la Liga Profesionistă de Fotbal și nu poate participa la o competiție organizată de o ligă profesionistă. În momentul de față ai două posibilități pentru a evolua la nivelul Ligii 1. Ori se schimbă legea, ori forma de organizare.

Dincolo de această modificare și această inițiativă sau forma sub care va fi aprobată sau respinsă, contează să avem o dezbatere reală în ceea ce privește rolul statului în fotbal. Trebuie să ne uităm cum putem să dezvoltăm fotbalul în România. În opinia mea, consider că statul trebuie să fie un partener puternic în dezvoltarea fotbalului. Economia de piață pe care o avem în România nu ne permite consolidarea unor cluburi puternice. Top 30 cluburi de fotbal din Europa au bugete de peste 170 de milioane de euro.

Dacă ne uităm la nivel național, cele mai bogate cluburi din România ajung la 14-15 milioane de euro. Personal, ca președinte de Federație, nu ne poziționăm nici împotriva, nici în favoarea. Am dori să beneficiem de această dezbatere. Formula pe care am propus-o presupune ca printr-un club de fotbal să înțelegem suma dintre o societate pe acțiuni și un ONG. O poziție oficială, nu doar ca președinte. E deja aprobată, de la finalul anului trecut.

Ce are nevoie fotbalul astăzi, de un parteneriat strategic cu statul. Nu e atât de simplu. Ce îmi doresc e să înțelegem că avem nevoie de un parteneriat strategic cu statul. Formula pe care noi o propunem ca Federație este această formulă. Nu doar public. Sunt trei perspective în care noi vedem dezvoltarea unui club de fotbal. Fotbal, business și comunitate.

Avem multe cluburi de drept public în Rusia, Kazahstan și Belarus. În Europa, în Occident, nu avem. Nu sunt unul dintre inițiatorii acestei propuneri. Poziția noastră în 2019 era alta, susțineam transformarea acestor cluburi de drept public. Ne uităm către fotbalul profesionist. În eșaloanele inferioare ai nevoie puternic de implicarea statului.

Un club de drept public, dacă câștigă Cupa României, poate să meargă în Europa. Cu siguranță, nu există niciun impediment (n.r. ca Steaua să joace în cupele europene dacă își câștigă acest drept pe teren). Niciodată nu a fost acest aspect. Dacă ne uităm în Estul Europei o să vedem această implicare puternică a statului”, a declarat Răzvan Burlanu.

Ovidiu Burcă, despre schimbarea legii sportului

”Steaua nu va avea drept de promovare în acest an! Ce s-a întâmplat în această săptămînă e strigător la cer, din perspectiva cetățeanului de rând. Eu nu cred că Steaua și acești suporteri au nevoie de aceste legi.

Proiectul lor a început acum 6 ani, în același timp cu cel al Rapidului, iar eu am fost acolo. Mi-e greu să cred că ei n-au avut timp în șase ani să găsească o formă legală de a promova! Să schimbi legi în săptămâna meciului mi se pare absolut straniu! Oricum, promulgarea acestei legi-fantomă cred că va dura!

Am amânat să ofer un răspuns pe acest subiect pentru a nu crea o anumită energie. Legea venită săptămâna aceasta le-a dat un stimul atât fanilor, cât și jucătorilor. Toată lumea vorbește de implicarea statului în sport. E un măr otrăvit! Statul e cel mai prost manager!

Eu nu cred că această lege va trece de Curtea Constituțională!”, a spus Ovidiu Burcă.

Contextul ieșririi lui Burcă:

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, și colegi de-ai săi din PSD au propus dezbaterea în regim de urgență a unor modificări aduse Legii educației fizice și sportului.

Conform actualei Legi a Sportului, roș-albaștrii nu pot ajunge în primul eșalon decât dacă își schimbă forma de organizare. Fie ca asociație non-profit, fie ca societate comercială pe acțiuni. Cealaltă variantă este să obțină modificarea legii și cluburile de drept public să poată fi considerate profesioniste.

Schimbările propuse de politicienii PSD pot să aducă dreptul de promovare al celor de la CSA Steaua chiar la finalul acestui sezon.

CITESTE SI:

Comisia de Disciplină a dat verdictul, după incidentele din derby-ul Steaua – Dinamo

Tragedie în familia ”CÂINILOR ROȘII”!

Președintele CS Dinamo, anunț de ULTIM MOMENT despre noul stadion

3 gânduri despre &8222;Răspunsul lui Răzvan Burleanu referitor la posibila schimbare a Legii Sportului&8221;

Lasă un răspuns