Video I Gabi Glăvan cere timp pentru crearea unei echipe puternice. Cum arată viitorul lui Dinamo

Dinamo a revenit în Superligă, după numai un singur sezon petrecut în Liga a II-a. Astfel, ”câinii” continuă să se întărească în perspectiva noului sezon, în care speră să nu treacă prin emoțiile retrogradării. Gabi Glăvan a oferit detalii cu privire la strategia clubului.

În ciuda faptului că nu au scăpat de interdicția la transferuri, ”câinii roșii” au reușit deja să antameze cinci jucători noi – Hakim Abdallah, Adnan Golubovic, Goncalo Gregorio, Dennis Politic, Cristian Costin – și nu se opresc aici. Directorul sportiv a vorbit despre următoarele ținte ale perioadei de mercato.

Potrivit spuselor sale, strategia vizează atragerea unor fotbaliști ”subapreciați sau subevaluați”, cu scopul de a le oferi în Ștefan cel Mare un climat propice dezvoltării. Nu înainte de a se adapta, bineînțeles, la filosofia de joc impusă de Ovidiu Burcă.

”Mai sunt aşteptaţi şi alţi jucători. În mod normal, organizarea unui club trebuie să înceapă cu zece ani de dezvoltare. Administraţia, împreună cu departamentul sportiv, îşi imaginează cum ar arăta fotbalul peste zece ani şi ce tip de jucători şi ce echipe vor performa atunci. În momentul actual, se caută jucători cu calităţi fizice foarte bune. Se scade apoi la şapte ani şi se stabilesc obiectivele sportive şi economice.

Fiecare club îşi doreşte succes din punct de vedere sportiv şi economic. Se scade mai jos, la cinci ani şi atunci se stabilesc principiile după care ne ghidăm ca să ajungem la acele obiective. Iar primii doi ani se bazează pe organizarea efectivă a departamentului sportiv. Noi trebuie să-i adaptăm pe nou-sosiţi la sistemul de joc şi la filosofia noastră de joc. Noi, la departamentul de scouting, încercăm să găsim jucători care sunt subapreciaţi sau subevaluaţi în mediul în care s-au dezvoltat.

Credem că dacă îi aducem aici, îi vom ajuta pe ei să se dezvolte ca oameni şi apoi ca sportivi. În măsura în care noi ne vom face bine treaba, putem să-i adaptăm aici. Procesul de adaptare este cel puţin la fel de important ca acela de scouting”, a declarat Gabriel Glăvan pentru Radio Dinamo 1948.

În altă ordine de idei, directorul sportiv a dat asigurări că Dinamo va redeveni o echipă capabilă să lupte inclusiv pentru titlul de campioană. I-a rugat, însă, pe suporteri să aibă răbdare, întrucât lucrurile nu pot fi făcute altfel decât pas cu pas.

”Dinamo este un club uriaş şi trebuie să se bată la campionat şi la cupe europene în fiecare an. Poate nu anul acesta, dar pe viitor se va întâmpla acest lucru. Obiectivul este să ne dezvoltăm. În momentul în care vom aduce echipa atât la nivel mental, cât şi sportiv de a se bate la campionat, atunci acest lucru va reprezenta un succes pentru noi”, a adăugat Glăvan.

Cere timp pentru crearea unei echipe puternice

Noul şef al echipei noastre, a explicat că în fotbalul românesc există, de mult timp, meteahna de a sări etapele şi de a stabili obiective care nu se află în concordanţă cu valoarea lotului și a explicat de ce are nevoie de timp pentru a se crea o echipă puternică, dar promite că, în doi-trei ani, Dinamo va redeveni o forţă de prim-plan în România.

”Obiectivele le avem stabilite împreună cu antrenorul principal. Cred că a fost o problemă în fotbalul românesc şi la Dinamo de a nu cunoaşte statutul echipei. Obiectivele trebuie să fie mult mai bine adaptate lotului de jucători, iar presiunea care este pusă pe echipă trebuie să fie gradual.

Poziţia de director sportiv este o zonă de gri peste tot. Filosofia de joc şi strategia de dezvoltare este discutată de mine cu antrenorul principal şi cu cei din administraţie. Lucrurile vor fi negociabile, iar succesul în următorii doi ani va ţine de dezvoltarea acestor mai mici departamente.

Dinamo este un club uriaş şi trebuie să se bată la campionat şi la cupe europene în fiecare an. Poate nu anul acesta, dar pe viitor se va întâmpla acest lucru. Obiectivul este să ne dezvoltăm. În momentul în care vom aduce echipa atât la nivel mental, cât şi sportiv de a se bate la campionat, atunci acest lucru va reprezenta un succes pentru noi”, şi-a început discursul Glăvan.

Şeful depertamentului sportiv a vorbit şi despre modul în care funcţionează scouting-ul la Dinamo. Acesta a explicat că există o comunicare continuă cu staff-ul tehnic şi sunt create profiluri pentru fiecare post în parte. În prezent, evidenţiază Glăvan, Dinamo caută jucători cu calităţi ofensive, care se pot integra cu uşurinţă în sistemul tactic al ”câinilor”.

”Scoutingul la Dinamo se ghidează după principii care sunt discutate cu staff-ul tehnic. Se numesc KPI-uri (Key Performance Indicators), în care pentru fiecare poziţie noi avem calităţi clare pe care le urmărim potrivite stilului nostru de joc. Din punct de vedere al KPI, noi avem un joc bazat pe posesie şi, prin urmare, avem nevoie de jucători cu calităţi ofensive. Avem nevoie, de exemplu, ca un fundaş lateral să fie foarte bun ofensiv. Noi avem pentru fiecare poziţie criterii foarte clar stabilite”, a adăugat Glăvan.

Video I Interviu cu Gabi Glavan, noul director sportiv al lui Dinamo!

CITESTE SI:

Video I Dinamo la un pas de al 6 transfer

Duelul FCSB – Dinamo a fost reprogramat! Anunțul Ligii Profesioniste

Hakim Abdallah, fascinat de atmosfera creată de dinamoviști: ”Să privesc galeria și să aud ce strigă”

Un gând despre &8222;Video I Gabi Glăvan cere timp pentru crearea unei echipe puternice. Cum arată viitorul lui Dinamo&8221;

Lasă un răspuns