Un an cu VAR în România. Concluziile trase de FRF

Sistemul VAR a debutat în fotbalul românesc în urmă cu un an, cu ocazia Supercupei României. Acum, chiar înainte de ediţia din acest an, FRF a tras concluziile după ce fotbalul românesc a beneficiat de 318 meciuri cu sistem VAR în sezonul precedent.

melimeloparis.ro

Arbitrajul video (VAR) a verificat 1.368 de faze în 318 meciuri şi a intervenit de 126 de ori pentru a corecta deciziile iniţiale ale arbitrilor în sezonul 2022-2023, conform unei statistici a Comisiei Centrale a Arbitrilor publicate pe site-ul oficial al FRF.

Conform CCA, fotbalul românesc are nevoie de acest sistem pentru că “jocul a dat naştere unor situaţii complexe, iar arbitrii au avut posibilitatea de a corecta anumite erori evidente”.

VAR a verificat 1.368 de faze, având 126 de intervenţii (9,2% din totalul verificărilor) pentru a corecta decizii iniţiale.

“Practic, am avut o intervenţie VAR la fiecare 2,5 meciuri, o medie similară cu ceea ce regăsim în campionatele de top sau în competiţiile UEFA”, a declarat preşedintele CCA, Kyros Vassaras.

Statistica CCA a relevat că VAR-ul a intervenit mai des cu cât campionatul s-a apropiat de final:

– 51 de intervenţii VAR au fost în returul campionatului, faţă de 38 în tur, şi alte 37 de intervenţii în play-off/play-out/baraje, raportate la un număr de jocuri cu o treime mai mic decât în tur/retur.

– – 81 de intervenţii VAR, din totalul de 126, adică 64%, au venit în partea a doua a jocurilor. În play-off/play-out, procentul intervenţiilor din repriza a doua a crescut chiar până la 78%.

Vassaras susţine că noul sistem a protejat competiţia. “Intervenţiile importante ale VAR şi, apoi, luarea celor mai bune decizii finale au protejat competiţia sezonul trecut”, a adăugat el.

Fazele de penalty au fost cele mai analizate de arbitrii din camera VAR. Astfel, 68% din totalul verificărilor au fost pentru acordarea/neacordarea loviturilor de pedeapsă, peste o treime fiind verificări ale unor situaţii de posibil joc al mingii cu mâna. De asemenea, 61% din cazurile în care arbitrul a revăzut faza pe monitorul de la marginea terenului (96 în total) au fost pentru acordarea/neacordarea loviturilor de pedeapsă.

“Pe măsură ce ne-am apropiat de finalul de sezon am remarcat un progres în ceea ce înseamnă luarea celor mai bune decizii cu ajutorul VAR. Sunt convins că sezonul următor va fi tot mai bine”, a mai spus Kyros Vassaras.

CITESTE SI:

Iulian Roșu, nerăbdător de startul noului sezon

Lamine Ghezali, pregătit de startul campionatului: ”Ești Dinamo, trebuie să fii gata să joci cu oricine!”

Ovidiu Burcă anunță noi transferuri la Dinamo

Un gând despre &8222;Un an cu VAR în România. Concluziile trase de FRF&8221;

Lasă un răspuns