Foto & Video I Continuă seria mesajelor de susținere din Serbia pentru suporterii naționalei României

România a câștigat duelul cu Kosovo, din preliminariile EURO 2024, scor 2-0, la capătul unui meci plin de evenimente.

Partida România – Kosovo a fost întreruptă în minutul 18, după ce jucătorii oaspeților au părăsit terenul în urma scandarilor și a banner-ului ”Kosovo e Serbia”. Jocul s-a reluat după aproximativ 50 minute, elevii lui Iordănescu s-au impus, grație golurilor semnate de Stanciu și Mihăilă, însă UEFA a dechis o procedură disciplinară la adresa Federației Române de Fotbal (FRF).

Mesajele provocatoare de natură ofensatoare (bannere ilicite, nu doar ”Kosovo e Serbia”, ci și ”Basarabia e România”), scandările ilicite, comportamentul rasist, aprinderea de torțe, aruncarea de obiecte pe teren și blocarea zonelor de acces public sunt sancțiunile pe care le investighează Comisia de Disciplină a forului de la Nyon.

Video I România nu recunoaște ținutul Kosovo

La meciul Cukaricki – Steaua Roșie Belgrad, suporterii din țara vecină au afișat un banner cu un mesaj pentru români.

“Bir Romanyalının sadece üç kardeşi vardır: Tuna, orman ve Sırp. Teşekkürler, Romanyalı kardeşlerimiz”, în traducere “România are doar trei frați: Dunărea, pădurea și Serbia. Mulțumesc, frați români”, a fost mesajul transmis.

Foto I Fanii sârbi continuă seria mesajelor de susținere pentru suporterii tricolori: “România are doar 3 frați”

Și Partizan a transmis un mesaj

Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru.

Suporteriii lui Partizan au afișat si ei un banner pentru ultrași români.

”Vă mulțumesc, fraților”, au scris sârbii.

Foto I Mesajul celor de la Partizan pentru români

După meciul cu scandal dintre România – Kosovo, naționala riscă să joace următoarele meciuri din preliminarii cu porțile închise. UEFA a deschis o anchetă împotriva țării noastre după evenimentele de pe Arena Națională.

Cele șase capte de acuzare din ancheta UEFA:

Mesaje provocatoare de natură ofensatoare (bannere ilicite, nu doar ”Kosovo e Serbia”, ci și ”Basarabia e România”)

• Mesaje provocatoare de natură ofensatoare (scandări ilicite)

• Comportament rasist

• Aprinderea de torțe

• Aruncarea de obiecte pe teren

• Blocarea zonelor de acces publice

Anunţul Jandarmeriei după incidentele de la România – Kosovo

”După întreruperea meciului, în urma consultării reprezentanţilor Federaţiei Române de Fotbal şi ai UEFA, unul dintre obiectivele avute în vedere a fost detensionarea situaţiei, astfel încât meciul să fie reluat în condiţii de siguranţă, fără a-i pune în pericol pe ceilalţi spectatori şi de a nu se lua decizia anulării jocului sportiv.

Astfel, jandarmii împreună cu reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal au intervenit imediat pentru a discuta cu membrii acestei facţiuni de suporteri pentru conştientizarea riscurilor asociate afişării mesajelor care incită şi pot crea o atmosferă tensionată în cadrul evenimentului sportiv şi riscului de a pierde meciul la ”masa verde”.

Menţionăm că, în urma consultării cu reprezentanţii UEFA şi cei ai Federaţiei Române de Fotbal, s-a hotărât de comun accord ca forţele de ordine să gestioneze această situaţie prin dialog, fără a fi nevoie de evacuarea persoanelor şi neexistând nicio solicitare din partea celor două foruri în acest sens.

După evaluarea situaţiei şi obţinerea asigurărilor din partea suporterilor că astfel de comportamente nu vor mai avea loc, meciul a fost reluat în condiţii de siguranţă, fără a exista violenţe.

Jandarmeria Bucureşti şi Federaţia Română de Fotbal îşi exprimă speranţa că astfel de incidente nu se vor mai repeta şi că fotbalul va rămâne un mijloc de bucurie şi unitate pentru toţi suporterii”, se arată în comunicatul Jandarmeriei.

UEFA a deschis proceduri disciplinare după meciul România – Kosovo

UEFA a anunţat, deschiderea de proceduri disciplinare împotriva Federaţiei Române de Fotbal ca urmare a incidentelorde la meciul România – Kosovo, din preliminariile Euro 2024.

”Prin fotbal construim punți între popoare, nu le dărămâm. Federația de Fotbal din Kosovo condamnă puternic incidentele grave cauzate de fanii naționalei Românii în timpul meciului România – Kosovo, din preliminariile EURO 2024.

Fanii naționalei României, prin limbajul urii și comportamentul nesportiv, au denigrat meciul de fotbal de marți seara.

Din acest motiv, FFK a reacționat imediat și a cerut suspendarea meciului până când se renunță la bannerele și mesajele de ură. Cererea FFK a fost aprobată de delegatul meciului, iar meciul nu s-a reluat până când mesajele pline de ură împotriva Kosovo nu s-au oprit.

După acest incident, am solicitat delegatului UEFA să noteze toate încălcările regulamentului, iar acestea să ajungă la comisiile competente din cadrul forului. FFK s-a adresat și Comisiei de Disciplină din cadrul UEFA, cerând măsuri adecvate în legătură cu aceste scandări naționaliste, bannere și mesaje de ură ale fanilor români.

Astfel de incidente nu trebuie să se repete. Fotbalul construiește punți între popoare, nu ar trebui să le dărâmăm. Le mulțumim încă o dată celor care au condamnat incidentele și susțin fotbalul. FFK a adunat declarații, materiale și fotografii, care fac acum parte din dosar. Solicităm ca forurile competente să analizeze aceste incidente. (…)

FFK, conform procedurilor legale, va pregăti dosarul necesar și îl va trimite către UEFA, precum și către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS)”, se arată în comunicatul Federației de Fotbal din Kosovo.

Ce sancțiuni riscă România după incidentele provocate de fani

Comisia de Disciplină a UEFA va deschide o investigație pentru discriminare și rasism, iar pedeapsa minimă va fi un meci cu tribunele parțial închise (peluza în care au stat ultrașii).

Cum nu suntem la primul astfel de caz, echipa națională ar putea juca următoarea partidă de pe teren propriu fără suporteri în tribună. Există însă și posibilitatea ca următoarele două jocuri de „acasă” din preliminariile CE 2024 să le jucăm cu porțile închise.

În plus, și amenda primită ar putea fi una consistentă, de până la 100.000 de euro.

Potrivit cotidianului spaniol Mundo Deportivo, tricolorii riscă să piardă meciul cu Kosovo la „masa verde”, cu 0-3, însă este greu de susținut o asemenea ipoteză, în condițiile în care jocul din preliminariile Euro 2024 de la București s-a reluat

În judecarea acestui dosar se va ține cont de 3 articole din codul disciplinar al forului european:

• 11: Federațiile naționale sunt responsabile pentru părăsirea terenului și întreruperea partidei.

• 14 (legat de rasism): Dacă unul sau mai mulți membri ai unei federații insultă sau atacă din motive de rasă sau religie, respectivul for se expune unei închideri parțiale a stadionului.

• 16 (legat de ordine și securitate): Pentru UEFA, federația gazdă e responsabilă pentru comportamentul propriilor suporteri. Inclusiv pentru mesaje provocatoare, politice, ideologice sau religioase.

România mai are de disputat acasă două meciuri în actuala campanie de calificare la Euro 2024: cu Andorra, pe 15 octombrie, și cu Elveția, pe 21 noiembrie.

În această campanie de calificări, România a mai fost sancționată cu o amendă de 15.000 de euro după scandările fanilor de la meciul cu Belarus.

Șeful Federației de Fotbal din Kosovo anunță măsuri împotriva României

Agim Ademi, președintele Federației de Fotbal din Kosovo, a oferit primele sale declarații și a confirmat că va merge la UEFA și TAS pentru a-și căuta dreptatea.

“Provocarea severă a suporterilor români a făcut ca meciul să fie întrerupt pentru o perioadă lungă de timp. Meciul s-a reluat la insistențele arbitrului după îndepărtarea bannerelor discriminatorii și rasiste la adresa țării noastre, deși au continuat scandările la adresa fotbaliștilor și a țării noastre.

Rămânem hotărâți să ne îmbunătățim jocul și să obținem succes la nivel internațional. Aceste provocări ne întăresc și nu ne vor împiedica să mergem mai departe. Vom cere dreptate și respect pentru regulile de fair-play în fotbal în fața organelor UEFA și TAS. Discriminarea și huliganismul nu-și au locul în fotbalul modern și suntem hotărâți să protejăm integritatea”, a spus Ademi.

În preliminariile EURO 2024, România se clasează pe locul 2, cu 12 puncte, în timp ce Kosovo este penultima, cu patru puncte.

CITESTE SI:

Video I Faza etapei 9 din SuperLigă, vine de la derby-ul Dinamo – FCU Craiova

Florin Prunea revoltat, după ce UEFA a anunțat deschiderea unor proceduri disciplinare împotriva României

Debut cu stângul pentru Lucas Alves. Prima reacție a celui care a purtat banderola de căpitan la meciul cu FCU Craiova

2 gânduri despre &8222;Foto & Video I Continuă seria mesajelor de susținere din Serbia pentru suporterii naționalei României&8221;

Lasă un răspuns