Povestea unui simbol | Dorin Mateuţ: „De asta mi-a cântat imnul de 56 de ori!”

Dorin Mateuţ, fostul mare jucator dinamovist, deținător al Ghetei de aur, câştigată în 1988–1989, marcând 43 de goluri în campionatul intern.

Fostul decar de la Dinamo, a povestit într-un interviu acordat pentru prosport, cum a reuşit marcarea a 43 de goluri, ce au dus la cucerirea trofeului european acordat fotbalistului cu cele mai multe goluri marcate într-un sezon fotbalistic din toate campionatele naționale ale Europei .

„Un singur gol a fost înscris din lovitură de la 11 metri. Nea Mircea nu mă lăsa să bat, primii erau Cleo Vaişcovici şi Dănuţ Lupu, eu eram abia al treilea executant. O singură lovitură am bătut, cu ASA, la Târgu Mureş, am luat mingea, am tras, am marcat, am făcut mingea pătrată! Doamne, cât m-a certat Nea Mircea! Asta a fost unicul reuşit de la punctul cu var.

Mi-a zis că „dacă sunt capabil, să o câştig fără să dau de la 11 metri! După meciurile din tur avem vreo 19 goluri! Am tras tare în perioada de pregătire, mi-am zis „bă, ai o şansă în viaţă! Uită-te bine şi fructific-o!”. Şi am muncit non-stop. La 15 ani eram cu echipa mare a Corvinului, mi-am dorit mult să ajung mare. Eram dintr-o familie amărâtă, eram şi fără tată… A murit când aveam 13 ani. Până când mi-am zis: „Oi fi eu mic, dar esenţele tari se găsesc în sticluţe mai mici!”. Eu, Hagi, Maradona, Hitler, Napoleon, toţi suntem mici.

Am marcat cu stângu’-dreptu’-capu’-pieptu’! De asta mi-a cântat imnul de 56 de ori! Coordonarea creier-picior contează enorm pentru un fotbalist. Într-o fracţiune de secundă trebuie să ştii ce să faci! Faci preluarea sau pasezi? Centrezi sau opreşti mingea ca să tragi la poartă? Înaintezi sau te uiţi cine e poziţionat cel mai bine? Trebuie să fii montat pentru orice meci, să fii acolo, implicat, ceea ce nu văd la mulţi dintre jucătorii de azi. Bine, noi, la Dinamo, aveam şi o linie de mijloc foarte bună, eu făceam de toate, ei – Lupescu, Lupu, Sabău şi Timofte – se băteau pentru celealte trei locuri din linia mediană. Aveam echipă mare, cu Mişa Klein, Strâmbul (n.r. – Mircea Rednic), Ando şi ceilalţi. Eu aveam libertate totală, nu băteam penalty-urile, dar băteam cornerele, loviturile libere.

Când auzeam că tot stadionul cânta: „Do-rinnnn Ma-teee-o!”. Ştiam că-s mulţumiţi şi, în acelaşi timp, eram şi eu fericit. Mai venea şi o primă, mai venea altceva, dar timpul era foarte scurt, pentru că urma convocarea la naţională, apoi cantonament, cupe europene, eram într-un vârtej din care nu puteam să ies, dar îmi plăcea. Acum îi duc lipsa, bine, toate la timpul lor…”, a povestit Mateuţ.

Ajuns la vârsta de 52 de ani, Mateuţ se declară naţionalist şi spune că nu la bătut gândul niciodată să rămâneţi pe afară, când pleca în turnee, cu naţionalele de juniori, pe vremea lui Ceauşescu.

„Nu m-a bătut gândul niciodată să rămân afară, eu sunt naţionalist. Admiram, mă simţeam bine şi atât. Am o viaţă, dacă aş fi avut două vieţi, poate rămâneam, Dar aveam familie, prieteni. Şi acum, am o familie frumoasă, două fete mari, mama trăieşte, recent a împlinit 80 de ani! A stat la mine iarna asta, dar a plecat recent acasă, la Hundeoara, la fratele meu.

Când ies pe stradă, aş vrea să văd că oamenii nu mai stau cu capetele plecate. Aş vrea să văd puţin entuziasm pe chipul lor, o mină fericită, aş vrea să-i văd zâmbind, dar nu depinde de ei asta, ci de o multitudine de factori, de oamenii care ne conduc ţara. Aş vrea să-i văd pe români cum îi văd pe cei de afară, entuziaşti, neapăsaţi de griji. Ai noştri sunt împovăraţi de fel şi fel de probleme. Eu asta văd pe stradă, asta-mi atrage atenţia. Aş vrea să-i văd bine din toate punctele de vedere: muncă, pensie, sistem de sănătate… Lucrurile primordiale pentru un trai decent. Şi aş vrea să văd şosele! Tu n-ai vrea!?

evomag.ro

Uită-te la englezi! Sistemul de sănătate primează, apoi, în toate ţările, şoselele stau la baza unei dezvoltări rapide a sistemului economic. Uşor, uşor, ei le-au făcut pe toate. De ce să ne mai plece românii în Anglia, Spania, Italia, Germania!? Să vină ei la noi!”, a spus fostul mijlocaș.

Dorin Mateuț a dezvăluit şi care a fost cel mai spectaculos gol marcat în opinia sa: „Am marcat multe goluri frumoase! Când am plecat din România, am avut un meci cu Sportul Studenţesc. Am plecat din careul nostru, în sprint, până aproape de careul advers. Mi-a dat un coleg o pasă lungă, doi fundaşi de la Sportul au ţâşnit spre minte, au intrat prin alunecare, dar am preluat Oxfordul şi, din vole, direct în vinclul lui Manu!”

Mateuţ a explicat şi de ce nu există poze de la gala în care a fost decernat trofeul pentru cel mai prolific marcator din 1989?

„N-a văzut nimeni gala de la Koln, o am înregistrată pe o casetă video, trebuie să o trec pe un CD. S-a ţinut la Hotel Maritim, acolo a orgaznizat-o France Football. Am avut mari emoţii, erau 3.000 de oameni în sală. Pele, DiStefano, Rumenigge, toată spuma, Eu cu nevastă-mea eram în primul rând! Şi îi mai aveam lângă noi pe Dan Alban şi pe Giovani Becali. Fusesem înainte la Marsilia, jucasem cu naţionala un amical contra lui Olympique Marseille. De acolo, eu am plecat la Koln.

A fost o seară superbă, erau şefi de state prin sală, consuli, toţi golgheterii Europei. Afară, pe un ecran uriaş, încă 3.000 de oameni urmăreau ce se întâmpla în sala de festivităţi a hotelului. Ne-au cântat Sandra şi Bad Boys Blue, erau la modă pe atunci”, a spus Dorin Mateuț.

Dorin Mateuţ
Născut: 05.08.1965 (Bogata-Curtuiuş,CJ)
Post: mijlocaş
Total în Divizia A: 281 jocuri, 134 goluri
Total în Cupă: 27 jocuri, 14 goluri
A cucerit un titlu şi o cupă (ambele în 1989/90).
În echipa naţională
Debut: 07.02.1984, Algeria – România 1-1
Total: 56 jocuri, 10 goluri
A jucat la turneul final al CM 1990
În cupele europene
Debut: 29.09.1982, Corvinul – GAK Graz 3-0
Total: 25 jocuri, 12 goluri

Trofee personale
Cel mai bun fotbalist al României (1988); golgheter al campionatului (1988-89); golgheter al Cupei României (1986-87); Gheata de Aur (1988-89)

Reclame