VIDEO | Cornel Ţălnar, cuvinte mari pentru ‘Mister’ Dinu şi cum l-a adus pe Borcea la Dinamo

Astăzi este zi de sărbătoare pentru întreaga suflare dinamovistă. Cornel Dinu a împlinit 70 de ani. Omul de care se leagă şapte titluri de campioană din vitrine lui Dinamo, şi totodată omul al cărui nume te duce direct cu gândul la echipa din Ştefan cel Mare.

evomag.ro

Coincidenţă sau nu, Cornel Dinu s-a născut în anul 1948, acelaşi an în care s-a înfiinţat şi clubul Dinamo. La 18 ani, tot într-o zi de august, a semnat cu echipa alb-roşie. Dinamo este singura echipă din cariera de jucător a lui Cornel Dinu. În cei 18 ani petrecuţi sub culorile alb-roşii, a adunat 454 de meciuri şi a marcat 53 de goluri. Mister sau ”Procurorul”, aşa cum i se mai spune, a câştigat 8 trofee la Dinamo dintre care 6 titluri de campion şi două Cupe ale României. Cornel Dinu a evoluat ca fundaş şi a fost ales cel mai bun fotbalist român al anului în 1970, 72 şi 74.

Cornel Ţălnar, fost jucător şi antrenor la Dinamo, i-a transmis un mesaj legendei lui Dinamo, Cornel Dinu, dar a şi povestit un episod amuzant, când s-a „contrat” cu Dinu, dar a primit o replică pe măsură.

Cornel Ţălnar: „La mulţi ani, naşule! Eu l-am considerat ca pe un tată. Dinu era împăratul la Dinamo, se închina toată lumea la el. E un om deosebit, a pus suflet în tot ce a făcut şi nu a vrut să plece niciodată de la echipă. A făcut foarte multe pentru Dinamo, a avut un rol decisiv în aducerea lui Cristi Borcea, a tuturor acţionarilor. Ne-a ajutat pe toţi, din toate punctele de vedere! Ca jucător, antrenor, conducator, el se confunda cu Dinamo.

Eu îl cunosc poate mai bine ca oricine. Am fost practic nedespărţiţi cât eram la Dinamo. El datorită creierului său magnific îi punea la pământ pe toţi cu câte o replică. Am păţit-o şi eu. Stăteam într-o seară, după un meci când i-am bătut pe cei de la Naţional. Ne-am strâns cu toţii la un restaurant al nostru, al dinamoviştilor, şi a apărut şi el.

Era cu câinele, că nu mergea nicăieri fără Nero, şi avea şi el locul lui la masă. Lui îi mai place să facă caterincă, aşa cum spunem noi, de unul şi de altul. S-a luat de mine şi eu i-am răspuns.

I-am zis că am multă şcoală, că din clasa I şi până am terminat liceul am fost premiant. Răspunsul lui? ‘Băi, Jiji (n.red. – porecla lui Ţălnar) stau şi mă uit că şi acum se văd urmele coroniţelor pe care le-ai luat în anii de şcoală…Vă daţi seama că am început cu toţii să râdem în hohote!

Tu, dacă vrei să creşti trebuie să stai pe lângă mine. Te duc în lumea bună… Aş l-am cunoscut şi pe marele Fănuş Neagu (n.red. – naşul lui Cornel Dinu). Lumea spune ca e un încrezut infatuat, dar în momentul în care-l cunoşti şi îi ştii toate părţile sensibile, îţi dai seama că e un om deosebit”.

Ţălnar, omul care l-a adus la Dinamo, pe Cristi Borcea a mai povestit şi câteva detalii neştiute despre cel poreclit „Leonidas”.

Cornel Ţălnar: „Eu l-am adus pe Borcea la Dinamo. L-am crescut lângă mine de la 16 ani. El după ce s-a lăsat de fotbal, s-a apucat de afaceri şi e foarte bun, toate merg foarte bine. Era foarte talentat, dar foarte puturos. Avea talent cu carul. Juca fundaş central. Avea calităţi tehnice deosebite, dar nu-i plăcea munca. L-am dus la mine, la Alba, când eram antrenor în Liga 2. A venit, a stat două săptămâni şi după pregătire a zis că pleacă. ‘Tată, treaba mea nu e aici, eu mă duc să fac bani!

În 1995 m-a rugat să fac tot ce depinde de mine ca să-l aduc la Dinamo. Îi zic: ‘Păi, ce să faci la club?’ Mi-a spus: ‘Nu contează. Să fiu şoferul lui Dinu, să fiu aghiotantul lui’. L-am adus şi l-am predat lui Dinu. El l-a înregimentat şi după două – trei luni l-a făcut director de marketing. Apoi a fost vicepreşedinte, preşedinte şi uşor-uşor a ajuns să fie cel care a condus Dinamo şi a făcut-o foarte bine. El pe lângă că era acţionar, era şi un sufletist ieşit din comun. Păi, Borcea pentru o partidă cu Steaua era în stare să-şi dea casa doar ca să bată Dinamo. A băgat bani şi a pus foarte mult suflet”.

  • Cristi Borcea a fost la Dinamo în perioada 1998-2012 şi sub comanda sa s-au câştigat patru campionate, şase Cupe şi două Supercupe.
Reclame