Sfaturile lui Cornel Dinu pentru defensiva lui Dinamo: „Să se lucreze de la simplu la complex cu ei, de la individual la grup”

Dinamo a obţinut patru puncte în primele trei etape jucate în noul sezon al Ligii I şi are un golaveraj 7-7. „Câinii” au cea mai slabă apărare şi, totodată, cel mai bun atac din Ligă. Cornel Dinu a analizat prestaţiile dinamoviştilor şi i-a sugerat Florin Bratu că trebuie să lucreze mai mult şi mai complex pe defensivă.

bestkids.ro

“Am senzația că la majoritatea echipelor din prima ligă, nu doar la Dinamo, se lucrează după șabloane superficiale. Antrenamentul constă într-un joc cinci contra doi, apoi o ușoară pregătire fizică ce aduce mai mult cu șotronul, urmează inevitabila miuță, cu foarte puține teme exacte, și probabil exerciții de finalizare directe sau cu centrări, fără adversitate reală. E mult prea puțin! Trebuie să se plece de la acțiuni individuale până la cele complexe.

Sunt o sumedenie de mijloace în care un apărător deprinde de capacitățile eficiente ale jocului defensiv încă de mic. Jucătorului trebuie să i se explice poziția pe care trebuie să o aibă, jocul cu ochii la minge, pe vârfurile piciorului, să stea tot timpul între minge și propria poartă, indiferent de fenta atacantului. Să învețe marcajul și jocul de cap prin exerciții specifice care sunt în fotbal de peste 60 de ani și la care cred că s-a renunțat vremelnic. Să se lucreze pe teren de 30 de metri unu contra unu – 30 de secunde, 2 contra 2 – 45 de secunde și 3 contra 3 – până la un minut. Este un exercițiu complex la care pe lângă beneficiul tehnic se adaugă, prin lucrul pe interval, și dezvoltarea rezistenței anaerobe. Sunt mijloace pe care le-am folosit și care mi-au dat rezultate.

evomag.ro

Băieții actuali sunt încă tineri. Mă gândesc la Popescu, Corbu, Dudea, Popovici, poate Ciobotariu. În ultimul cred mai mult, deși l-am văzut doar de câteva ori. Ei, la acești băieți se vede că pregătirea defensivă individuală nu s-a făcut în perioada junioratului și că nu se face nici acum. Nu e încă târziu, Helmut Schon spunea că deprinderile fotbalistice se pot perfecționa până la 26 de ani. Să se lucreze de la simplu la complex cu ei, de la individual la grup. Cum am spus mai sus, nu doar ansamblul defensiv. Am și acum în minte antrenamentele pe care le-am gândit, cu mijloacele lor specifice. Ar putea însemna zeci de lecții de antrenorat de la mijloace fizice complexe până la cele tehnico-tactice de circulație, apărare și atac schematic. Vorbim de zeci de ore de pledoarie”, a spus Cornel Dinu.

  • Cornel Dinu a antrenat-o pe Dinamo Bucureşti în patru mandate diferite (1984-85, 1996, 1998-2001 şi 2002-03), timp în care a câştigat trei trofee.
  • Ca jucător, “Procuroru’” a obţinut şase titluri şi două Cupe ale României în tricoul “alb-roşilor”, fiind desemnat de trei ori cel mai bun fotbalist al ţării.
Reclame