AVANCRONICĂ | CSU Craiova – Dinamo București

Runda a 7-a programează unul dintre cele mai importante dueluri din fotbalul românesc, derby-ul U Craiova – Dinamo, meciul care a produs cea mai mare rivalitate dintre o echipă din provincie şi o grupare bucureşteană.

naturafresh.ro

Prima confruntare dintre Dinamo şi Craiova a avut loc pe 5 noiembrie 1964, când oltenii lui Nicolae Oţeleanu, aflaţi în postura de nou-promovaţi, au dat peste singura echipă din istoria roş-albilor câştigătoare a patru titluri consecutive. S-au impus elevii lui Angelo Niculescu cu 3-1, Frăţilă şi Pârcălab cu o dublă au punctat pentru gazde, în timp ce pentru oaspeţi a înscris Haralambie Eftimie.

  • În 1965-1966 dinamoviştii au administrat „alb-albaştrilor” cea mai severă înfrângere din istorie, 8-0 la Bucureşti (5 iunie 1966). Frăţilă de trei ori, Haidu, Pârcălab cu câte o dublă şi Mihăilescu autogol sunt cei care şi-au trecut numele pe tabelă în partida rămasă şi astăzi un reper negativ pentru „juveţi”. Tot un scor fluviu s-a înregistrat şi în decembrie 1968, Dinamo – U Craiova 5-0 (Frăţilă, dublă, Dumitrache dublă, Dinu).
  • De la revenirea Craiovei pe prima scenă, U Craiova şi Dinamo s-au mai întâlnit de 10 ori în Liga 1, fiecare a izbutit câte două victorii, iar șase jocuri s-au încheiat la egalitate. De remarcat faptul că, în tot acest interval, Dinamo n-a reuşit s-o învingă pe Craiova în deplasare de la promovarea ei în prima divizie, în 2014. Fie că s-a jucat pe stadionul „Extensiv”, la Drobeta-Turnu Severin sau pe noul „Ion Oblemenco”, „câinii” n-au putut niciodată să se impună. Iar rivalitatea dintre cele două echipe nu mai are nevoie de nicio prezentare, dinamoviştii fiind huliţi la fiecare prezenţă în Bănie.

Derby-ul rundei va alinia la centru în această seară de sâmbătă două formații care vin după rezultate pozitive obținute în ultima etapă. Formația din Bănie, CSU Craiova, și cea din capitala României, Dinamo București, se vor înfrunta pentru toate cele trei puncte, egalul ne fiind un obectiv pentru niciuna dintre echipe, deși Florin Bratu simte că echipa sa ar trebui să se mulțumească și cu un astfel de rezultat dacă jocul va decurge într-o asemenea manieră pentru jucătorii săi.

Dinamo București vine în Oltenia cu gândul la un rezultat pozitiv deși situația din jurul clubului nu pare să încurajeze spre un asemenea deznodământ. Echipa antrenată de la margine de Florin Bratu are multe de îndreptat în acest început de sezon care a început extrem de ne așezat pentru clubul bucureștean care a trecut prin multe stări din prima etapă și până acum, ne găsindu-și locul în majoritatea partidelor. Dinamo a înregistrat cea mai mare contraperformanță în sezonul precedent când s-a calificat în play-out, iar premisele acestui campionat erau înclinate mai spre zona de play-off, dar în acest moment situația este extrem de delicată dacă ne raportăm la armele din dotarea echipei alb-roșie și a neputinței de care dă dovadă în multe momente tinerii angrenați în lotul lui Florin Bratu. Echipa din „Groapă” a adunat până în acest moment nu mai puțin de 10 puncte, clasându-se pe locul 4, cu un golaveraj de 11 la 11, atacul și apărarea mergând concomitent în acest moment. Dacă ofensiva funcționează mult mai bine decât sezonul precedent cu Miriuță pe bancă, apărarea este catastrofală pe alocuri, înțelegând faptul că pe banca lui Dinamo se află un fost atacant. După eșecul de la Cluj, Dinamo a înregistrat un rezultat favorabil în etapa trecută pe teren propriu în fața celor de la Hermannstadt, scor 2-1 grazie golului din prelungiri marcat de Pesic.

Florin Bratu: „Va fi un meci extrem de dificil, ne va aştepta un public foarte, foarte ostil. Dar, venind după această victorie foarte muncită, cu Hermannstadt, echipa are un moral bun şi este dispusă mâine seară să lupte pentru un rezultat bun în Bănie. Respect publicul craiovean, pentru că e un public cunoscător de fotbal, un public pătimaş şi mâine sperăm să fie cât mai mulţi la stadion. Sunt doi jucători exemplari în campioantul nostru, Mitriţă şi Bancu, doi jucători foarte buni, pe care îi respectăm foarte mult, aduc un plus de valoare în campionatul nostru, dar nu vom lua măsuri speciale. Cei care vor juca în zona lor vor da maximum pentru a-i bloca. Gazonul va fi o problemă pentru ambele echipe.”

CSU Craiova are un start de sezon extrem de slab, încercând pe cât posibil să își revină în etapele care tocmai au trecut, reușind de altfel să se ridice grazie și adversarelor care nici acestea parca nu pot să aibă o constanță în rezultate. Craiovenii au avut o perioadă extrem de dificilă din cauza dublei cu RB Leipzig din Europa League, suferind foarte mult din punct de vedere al oboselii, jucătorii olteni acuzând în partidele din campionat acest lucru. Odată cu eliminarea din UEL, Craiova pare să își fi revenit prin victoria de la Călărași în fața Dunării scor 1-3, continuând cu un nou insucces în fața celor de la Concordia Chiajna, scor 0-1, tocmai pe Ion Oblemenco, ne reușind să aducă prima victorie pe propria arenă din acest sezon. Deplasarea din etapa trecută de la FC Voluntari s-a dovedit a fi eficientă pentru clubul din Bănie care a reușit să se impună cu cel mai mare scor de la promovarea în Liga 1, 1-5 pe terenul ilfovenilor cărora nu le-au dat absolut nicio șansă, Nicușor Bancu reușind să înscrie un hat-trick.

Devis Mangia: „Va fi un meci foarte greu, cu o echipă bună, care reflectă caracterul antrenorului. E o echipă care nu renunţă, am văzut meciul cu Steaua, a reacţionat când a fost condusă, a egalat, a învins pe Hermannstadt în ultimul minut, luptă pe teren până la final. Dar şi noi avem calităţile noastre. Să învingem mâine ar fi foarte important pentru parcursul nostru. Am auzit, ştiu (n.r. – că Dinamo e cea mai mare rivală a craiovenilor). Dar e mai important să câştigăm toate partidele, inclusiv cea cu Dinamo. Mă aştept ca suporterii să fie alături de noi, pentru că un rezultat pozitiv creşte entuziasmul. Trebuie să nu ne lăsăm condiţionaţi de rezultate, fie ele pozitive, fiel ele negative. S-ar putea să revină în lot unul, doi jucători. Mihăilă este unul, s-a antrenat săptămâna acesta cu echipa, dar vom vedea în ce stadiu este”.

Moralul ambelor tabere este extrem de bun înaintea acestui joc și speră ca fiecare să realizeze o partidă care să îi aducă la final toate cele trei puncte.

watchshop.ro

În sezonul trecut, Universitatea Craiova şi Dinamo s-au întâlnit de trei ori. Cele două partide din sezonul regulat al Ligii 1 s-au încheiat cu scoruri identice: 2-2. Cealaltă înfruntare a avut loc în sferturile de finală ale Cupei României, pe stadionul Ion Oblemenco, acolo unde Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 1-0, graţie unui gol înscris de Nicuşor Bancu.

Arbitrul Marcel Bîrsan va conduce la centru meciul, acesta va fi ajutat de Ciprian Danşa şi Marius Nicoară. Rezervă va fi Iulian Dima, iar observatori Marian Salomir şi Ion Căţoi.

Mediile de vârstă ale celor două loturi:

CSU Craiova – 24 ani şi 6 luni;
Dinamo – 24 ani.

Echipele probabile:

CSU Craiova: Pigliacelli – Borța, Kelici, Tiago Ferreira, Briceag – Fedele, Mateiu, Bancu – Bărbuț, Cicâldău, Mitriță.
Rezerve: L. Popescu, Burlacu, Markovici, Gardoș, Baicu, M. Șerban, Juncu.

Dinamo: Penedo – Delorge, M. Popescu, Katsikas, R. Grigore – Hanca, D. Nistor, Gomelt, Pesici – D. Popa, Salomao.
Rezerve: Muțiu, Sorescu, Ciobotariu, Corbu, Cooper, Sg. Popovici, Moldoveanu

Reclame