VIDEO | Dinamo, prima echipă românească în semifinalele Cupei Campionilor. 36 de ani de la Dinamo – Liverpool

Prima echipă românească în semifinalele Cupei Campionilor a fost Dinamo. Azi se împlinesc 36 de ani de la meciul retur cu Liverpool.

Dubla cu Liverpool (0-1 pe Anfield, 1-2 pe „23 August”) din semifinalele Cupei Campionilor Europeni rămâne cea mai mare performanţă realizată de gruparea din Ștefan cel Mare în cea mai importantă competiţie europeană inter-cluburi.

În acel sezon 1983/1984 al competiției, Dinamo a eliminat rând pe rând pe Kuusysi Lahti (1-0, 3-0), SV Hamburg, deţinătoarea trofeului (3-0, 2-3) şi Dinamo Minsk (1-1, 1-0).

În prima manşă a semifinalei de pe Anfield, Dinamo a pierdut la limită, în urma unui gol marcat cu capul de Samuel Lee, cel mai scund jucător de pe teren. În retur, dinamoviştii au sperat să întoarcă scorul, dar „cormoranii” au punctat prin marea lor vedetă Ian Rush (11, 85), în timp Costel Orac (39) a reuşit golul gazdelor.

„E cea mai mare realizare din istoria clubului Dinamo. Legat de meciul cu Liverpool, cert este că am fost dezamăgiţi din cauza vremii nefavorabile, deoarece era clar că ei se vor descurca mai bine decât noi pe un teren greu. Plouase chiar în noaptea dinaintea meciului, terenul era foarte greu.

Am dat un gol din lovitură liberă, speranţele au renăscut, însă Liverpool era cea mai bună echipă la vremea aceea, de fapt a şi câştigat trofeul în acel an. Echipele englezeşti erau foarte greu de eliminat”, își amintește marcatorul golului din partida retur, Costel Orac.

FC Dinamo București: Dumitru Moraru – Ion Marin, Mircea Rednic, Alexandru Nicolae, Nelu Stănescu – Cornel Țălnar, Ion Mărginean (Gheorghe Iamandi, 78), Marin Dragnea – Ionel Augustin, Viorel Turcu, Costel Orac (Alexandru Custov, 67)

Antrenor principal: Dumitru Nicolae Nicușor
Antrenor secund: Cornel Dinu