Video I 21 martie, zi importantă în istoria lui Dinamo. Dragnea și Augustin, rememorează momentele cheie din parcursul ”câinilor” în Europa fotbalistică

În 21 martie 1984, dar și în 1990, Dinamo ajungea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, respectiv Cupa Cupelor. Dinamo Minsk și Partizan Belgrad erau învinse de Dinamo.

Doi titulari din generația 84′, Marin Dragnea și Ionel Augustin, au rememorat momentele cheie din parcursul lui Dinamo din sezonul 1983/1984, când Dinamo ajungea în semifinale, într-un interviu acordat pentru pagina oficială de facebook a clubului Dinamo.

Marin Dragnea despre dubla cu Dinamo Minsk, campioana URSS: ”În tur am făcut 1-1, aveam speranțe că ne putem califica, dar Dinamo Minsk avea o echipă puternică. Returul de aici a dat gol Oneață (Augustin) 1-0, apoi cred că nu am mai pățit ca o echipa să ne domine în repriza a doua, precum am pățit în acel meci. Noi pe contraatac i-am mai prins de câteva ori, dar nu am marcat. Ei încercau să între cu mingea în poartă, pasau foarte mult, dar am reușit să nu primim gol”.

”Ne aducem aminte cu plăcere de jocul acesta, turul a fost la Tbilisi, nu la Minsk, întâlneam o echipă puternică, dar și noi eram pregătiți mental, valoric, dar ne-am putut lupta de la egal cu ei. A fost o partidă frumoasă, în care am avut o evoluție foarte bună, joc senzațional, a dat gol Rednic atunci.

Erau mai puternici sovieticii atunci, ca valoare, fizic, in comparatie cu rusii de acum. Niciodată nu mi-a fost teamă, a fost unadin calitățile mele de bază, lupta, determinare, indiferent cu cine jucam, tratam cu maximă atenție acele jocuri. Returul de aici, cunoscând ce echipă au, am intrat puțin mai timorați aici.

Am avut în minutul 9, am interceptat mingea și am dat în bară. La o fază de contraatac, o centrare-boltă a lui Țălnar, am sărit la cap și i-am luat fața portarului.

Mai devreme am lovit bara, îmi venea să cer schimbare de oftică, voiam să avem avantaj, dar vreau să precizez în marea majoritate jocurilor, am dat gol i deplasare, în afară de Liverpool, în rest noi am dat gol și ne-am calificat”, a spus Ionel Augustin în interviul acordat pentru FC Dinamo.

”Oneață” a explicat și faptul că nu a fost nimic întâmplător în parcursul senzațional al lui Dinamo din acel sezon: ”Dar nu întâmplător am ajuns acolo, aveam o muncă, pregătire, jucători de valoare. Făceam perioadă de pregătire foarte bună, la munte, stăteam 2 săptămâni înainte să înceapă campionatul, stăteam 2-3 zile în capital, apoi jucăm în turneu în Spania, invitați în fiecare an și jucam cu echipe bune, de top, meciuri de pregătire. Acolo am prins încredere, curaj, atunci ne-a fost ușor să jucăm de la egal la egal, prinsesem încredere mental, eram bine pregătiți, plus că mai jucasem împreună de 5-6 ani cel puțin, eram pregătiți din acest punct de vedere.

În semifinale am întâlnit Liverpool, am fost de la egal la egal cu ei, vremea nu ne-a ajutat aici, era o echipă foarte bună. Era la nivelul de astăzi, a câștigat Cupa Campionilor în acel an. A fost cel mai mare regret al meu, am avut acea bară. Am plecat din propria jumătate, am scos portarul din spațiul porții, am deschis unghiul cât am putut, am dat cu latul, dacă acopeream puțin, intra în plasa laterală.

A fost trist pentru mine, doream să dau gol cu Liverpool, mai ales cu Liverpool. Meciul a fost total diferit, nu ne-au vrut în careul de ași, să ajungem în finală. Îmi aduc aminte că Movilă a fost scos din circuit cu dublă fractură, Andone suspendat pentru faulturi repetate, desi nu a primit galben, ne-a făcut să aducem jucători, m-a retras la mijloc, le-a ușurat munca. Am avut ocazii, evoluții bune, au trecut peste noi cu experiența avută, dovadă că și acum domină fotbalul european”, a spus Augustin.

Dinamo a trecut de Hamburg în acel sezon, deținătoarea trofeului și un mare merit l-a avut Cornel Dinu, care a analizat în detaliu echipa germană, după cum declară fostul mare dinamovist, Marin Dragnea.

”Cu Hamburg a fost bine pregătit jocul, de Nicușor, dar în special Cornel Dinu, care ne-a pregătit așa bine jocul de acasă, știu că în prima repriză i-am prins în offside de 10-12 ori. Dumitru Nicolae Nicușor a fost cel mai bun antrenor pe care l-a avut Dinamo, era de o corectitudine iesită din comun, îi băga doar pe cei în formă, nu se venea cu vorbe, el vedea echipa la antrenament, băga cei mai în formă jucători”, a rememorat Dragnea.

Acesta a fost completat de către, Ionel Augustin: ”Cornel Dinu are un merit foarte mare, fiind coleg și de echipă, avea o determinare fantastică, trebuia să fim la nivelul lui. Cel mai bine pregătit antrenor pe care l-a avut Dinamo, a avut o contribuție majoră, a pregătit jocul foarte bine, ne-a luat pe fiecare în parte ne-a spus ce trebuie să facem, ne-a dat câte o fișă a jucătorului, ne-a spus cu ce dă mai bine, aveam toate informațiile, i-a urmărit de vreo 2 ori, l-am ascultat și am avut o partidă superbă”, a dezvăluit legenda dinamovistă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s