DDB, primul acționar colectiv de succes din Liga 1! Câți bani au băgat fanii lui Dinamo în club

Este deja cunoscut faptul că membrii DDB au ținut Dinamo în viață în mare măsură în ultimele trei sezoane.

Programul DDB, care deține un procent de 20,06% din acțiunile clubului de fotbal, este unul dintre cei mai mari contribuabili privați la bugetul unei formații din Liga 1, după Gigi Becali (FCSB), Ioan Varga (CFR Cluj), Mihai Rotaru (CSU Craiova), Adrian Mititelu (FCU Craiova) și Victor Angelescu/Dan Șucu (Rapid 1923), dar acești afaceriști creditează, în general, propriile cluburi. Alte echipe, precum FC Voluntari, FC Argeș, CS Mioveni, Chindia Târgoviște, UTA Arad sau Academica Clinceni, sunt finanțate, în proporții variabile, din bugetele locale sau județene.

De asemenea, Sepsi a primit ajutor financiar consistent de la guvernul maghiar și de la sponsori importanți din țara vecină, alături de contribuția lui Laszlo Dioszegi, FCV Farul Constanța și FC Botoșani se autosusțin financiar și nu îi mai costă pe patroni sume importante de bani, iar Gaz Metan Mediaş a intrat în colaps, după pierderea sprijinul Romgaz, companie la care statul român are o participație de 70%. În Liga 1, doar Asociaţia Suporter Club UTA mai deține acțiuni la clubul din Arad, dar contribuția financiară este mult mai redusă decât cea a dinamoviștilor.

Conform informațiilor de pe site-ul oficial, până pe 20 aprilie 2022, programul Doar Dinamo București a adunat 14.646 membri cotizanți și a plătit 8.591.201 lei către clubul din Liga 1, adică aproximativ 1,74 milioane de euro. Per total, fanii au strâns 10.278.755,12 lei (2,080 milioane euro), adică 6.328.510 lei din cotizațiile de membru, 536.015,12 lei din donații și alți 3.414.230 lei din sponsorizări și evenimente. Suma de 1.687.554,12 lei urmează, probabil, să fie transferată în perioada următoare.

Sumele vor fi suplimentate, după ce s-a început campania de donații în schimbul cărora va apărea numele donatorului pe tricoul de joc din sezonul viitor, dar urmează și o nouă rundă de încasări din cotizațiile anuale.

Bugetul din ultimii doi ani a fost completat cu banii din drepturile tv (aproximativ 2 milioane de euro), transferul lui Deian Sorescu la Rakow Czestochowa (800.000 euro), sponsorizarea Unibet (350.000 euro pe sezon), vânzarea de bilete reale sau virtuale și contribuțiile unor oameni de afaceri dinamoviști, precum Gheorghe Niţu, Marian Iuhasz și Claudiu Ciolan.

În acest moment, clubul are datorii de 9 milioane de euro, dar acestea au fost acumulate înainte de intrarea în insolvență, urmând să se plătească aproximativ 10% din această sumă către creditori, iar angajații sunt cu salariile la zi, pe ultimele luni.

2 gânduri despre &8222;DDB, primul acționar colectiv de succes din Liga 1! Câți bani au băgat fanii lui Dinamo în club&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s