Bogdan Lobonţ (44 de ani) şi Federaţia Română de Fotbal s-au despărţit pe 14 iulie 2022, după un an în care palmaresul naționalei României U20 a fost unul negativ.

Selecționerul Bogdan Lobonț și-a încheiat mandatul la echipa națională înființată în noiembrie 2020.
”Loby” a explică rezultatele foarte slabe pe care naționala U20 le-a obținut în mandatul său prin sentimentul de frică pe care jucătorii români îl au inoculat încă de mici.
Echipa României formată din jucători sub 20 de ani a primit nu mai puţin de 27 de goluri şi a marcat doar 8 în opt jocuri.
Anglia U20 – România U20 6-1, Germania U20 – România U20 4-0, Italia U20 – România U20 7-0, România U20 – Norvegia U20 1-2 și Elveția U20 – România U20 5-0 sunt rezultatele catastrofale înregistrate de naționala lui Bogdan Lobonț, în scurtul mandat al fostului mare portar. Tricolorii au înregistrat și trei victorii 2-1 cu Portugalia U20, 2-1 cu Cehia U20 și 2-1 cu Polonia U20.
FRF a decis să se despartă de fostul portar al lui Dinamo Roma, Fiorentina sau al lui Ajax. Bogdan Lobonț spune că înțelegerea ajunsese la final și că nu s-a ajuns la un numitor comun pentru continuarea colabărării. Totuși, tehnicianul are și o remarca pe cât de dureroasă, pe atât de adevărată. Jucătorii români suferă enorm la capitolul personalitate și pregătire psihologică.
“E simplu. Contractul a ajuns la final și nu am căzut de comun acord să mai continuăm drumul împreună. A fost pe un an de zile. A fost o experiență extraordinară, ținând cont de valoarea lotului pe care l-am avut la dispoziție, raportat la loturile celorlalte echipe.
Dacă ne uităm la valoarea loturilor, raportat în milioane de euro, noi practic am fost pe ultimul loc. Valoarea medie a unui jucător a fost undeva la 130.000 de euro. În timp ce Italia, care e prima în acest top, valoarea medie a unui jucător este de 660.000 de euro.
7-0 cu Italia… ce să spun? Și Roma a luat 7-1 de la Bayern Munchen, pe Olimpico, în Champions League. Rezultatele au fost mult peste nivelul lotului nostru, ținând cont de valoare. În plus, am avut cea mai mică medie de vârstă dintre echipele participante.
Noi suferim la pregătirea fizică, la intensitate și ritm. Am avut înfrângeri la scor pentru că am suferit din punctul de vedere al intensității, nu suntem obișnuiți. Două meciuri, unul după altul, nu putem duce, pentru că nu avem combustibil suficient.
Jucători de calitate avem. Dar e ca și cum ai pune pe o mașină de lux un motor mic. Aici se face diferența. Anglia, Italia, Germania, aveau două-trei viteze peste noi. Majoritatea jucătorilor au venit din Liga 2 și Liga 3.
Aici mai intervine ceva. Jucătorul tânăr joacă de frică. Vă spun și de ce. La școală, dacă nu învață, îl ceartă profesorul. Frică! Ajunge acasă, frică! Pentru că nu aduce nota pe care o așteaptă părintele. Îi e frică!
Se duce la fotbal unde zice: aici sunt ok, e mediul meu, va fi bine. Antrenorul țipă la el, joacă de frică și automat se iau decizii greșite.
Frică, frică, frică și azi, o zi, mâine, o zi, trece timpul, trec anii și frica se înrădăcinează și se face din ce în ce mai mare”, a spus Bogdan Lobonț, în cadrul emisiunii Fotbal Club.
CITESTE SI:
Vlad Iacob a stabilit noul obiectiv al ”câinilor”: ”Ne dorim foarte mult”
Video I Vlad Iacob îi liniștește pe suporterii lui Dinamo: ”Nu va fi o tragedie”
4 gânduri despre &8222;Bogdan Lobonț, remarca dureroasă după despărțirea de FRF: ”Joacă de frică și automat se iau decizii greșite”&8221;