Video I Președintele AFAN, despre dezastrul din fotbalul românesc: ”Din păcate, aceste taxe se cer la negru”

Fotbalul românesc pare că a rătăcit drumul spre performanță.

Calificarea celor două formați din Liga 1 în grupele Conference League a produs o oarecare emulație, dar rezultatele continuă să fie dintre cele mai rușinoase. Și, să nu uităm, este vorba doar de a trei competiție ca valoare din Europa.

Emilian Hulubei spune că sunt foarte mulți bani rulați la negru și că neregulile duc la pierderea a mii dintre juniori. Președintele AFAN este convins că foarte multe nereguli pleacă de la nivelul de copii și juniori. Acesta a dezvăluit o parte dintre neregulile care se întâmplă în sistem. Iar condițiile pe care trebuie să le înfrunte juniorii sau părinții sunt strigătoare la cer.

”Anul asta parcă-parcă ne-am mai revenit un pic, dar tot nu suntem unde trebuie. Din păcate, am ajuns și noi undeva la 400 de litigii până în momentul asta. Dar litigiile sunt la liga a doua, liga a treia, copii și juniori, sunt din mai multe părți venite.

Să speram că ușor-ușor o să începe să intrăm și noi într-o normalitate, să avem și noi un sindicat cu câteva litigii pe an, cum au cei din afară. Să ne ocupat de educație, exact cum am zis că mi-aș dori foarte mult să facem niste proiecte. Vreau să facem o campanie pentru jucătorii care se lasă de fotbal, să aibă o opțiune, să aleagă o meserie și să de specializeze în meseria respectivă.

Iar pentru tinerii jucători să facem niște programe de educație, să aducem niște speakeri care se le prezinte povestea lor de viață, să înțeleagă că fotbalul este o meserie profesionistă ca oricare alta și trebuie să investești în ea. Atât financiar, cât și mental. Și timpul pe care îl aloci acestei meserii trebuie să fie de 8 ore cel puțin, așa cum este în cazul oricărei meserii.

În momentul asta nu avem oameni specializați în fotbal. Trebuie creat un sistem în care pot fi integrați acești oameni. Probleme sunt la nivel de copii și juniori, acolo trebuie investiți foarte mulți bani”, a declarat Emilian Hulubei la Playsport Live.

”Sunt niște probleme foarte mari (la copii și juniori). Sunt jucători care sunt prinși la niște echipe care legitimează foarte mulți jucători, ca să le ia cotizația. Copiii acceptă să semneze și plătesc o cotizație doi, trei ani, cât este bine. După care clubul respectiv dispare sau se întâmplă ceva, fuzionează sau … Și rămân undeva în jur de 2000-3000 de copii blocați.

Și își fac ambiția, le cer bani unor jucători amatori… Este ceva foarte ciudat, nu ai voie în cazul unui transfer al unui jucător amator, conform regulamentului nu se percep taxe. Din păcate, aceste taxe se cer la negru, nu îmi dau seama cum se petrec lucruri astea.

Sunt unii jucători care vin la noi și ne spun că li s-a cerut o sumă de transfer ca să se duca ca amator dintr-o parte în alta. Și vorbim despre copii de 16, de 15, de 14, de 13.. de 9 ani!!!

Ideea este că până la 16 ani jucătorul este amator, nu poate semna niciun contract. Doar de la 14 la 16 ani se semnează un contract de bursă. Iar ce este sub 14 ani în jos, nu există niciun fel de contract, chiar daca vrea părintele.

Dar revin și spun, nu este ok ce se întâmplă. Copii au posibilitatea, într-adevăr, pentru că am creat-o tot noi, AFAN, nu există nicio breșă în regulament că un jucător amator să plece de la un club la altul decât când voia clubul, s-a creat aceasta posibilitate de la 1 la 10 iulie a fiecărui an, că orice jucător amator, în acea perioada, să aibă posibilitatea să ceară încetarea legitimării la clubul respectiv și să poată pleca în alta parte.

Noi am venit cu propunerea fără a se da niciun ban. Din păcate, în Comitetul Executiv, pentru că este și interesul cluburilor, au venit cu ideea să se plătească o taxă de la 7 la 10 ani de 400 de lei pe an, iar de la 10 la 16 ani 700 de lei ori câți ani.

Sunt niște lucruri care trebuie reglementate în viitorul apropiat și care, dacă nu le reglementăm, duc la pierderea multor jucători. Se lasă de fotbal, sunt foarte mulți copii în perioada asta”, a mai spus Emilian Hulubei la Playsport Live.

CITESTE SI:

Modificare în programul etapei a 7-a. Când se joacă Gloria Buzău – Dinamo București

Cupa României I CS Tunari – Dinamo, s-a hotărât cine va transmite partida

Volei I România a câștigat grupa de calificare la Europene după victoria din Israel!

5 gânduri despre &8222;Video I Președintele AFAN, despre dezastrul din fotbalul românesc: ”Din păcate, aceste taxe se cer la negru”&8221;

Lasă un răspuns