Demers fără precedent! Suporterii români cer excluderea lui Sepsi din Liga 1

Meciul dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și FC U Craiova, din cadrul etapei cu numărul 23 din Superliga, a fost încheiat în minutul 26, la scorul de 0-0, din cauza scandărilor xenofobe ale spectatorilor.

În minutul 26, arbitrul Andrei Chivulete a trimis în primă instanţă cele două echipe la vestiare, din cauza scandărilor xenofobe din tribune. După o întrerupere de zece minute, jucătorii au revenit pe teren, însă arbitrul a suspendat definitiv meciul după doar câteva zeci de secunde, din cauza scandărilor suporterilor.

Suspendarea meciului Sepsi – FCU Craiova 1948 a produs un scandal de proproții în fotbalul românesc. În ciuda faptului că totul a pornit de la scandările xenofobe ale fanilor olteni, ei au parte de susținere. Mai mult, un demers fără precedent a fost demarat în aceste zile. Ultrașii români cer excluderea echipei Sepsi din Superliga.

Scandalul izbucnit la meciul de la Sfântu Gheorghe a continuat și în afara terenului de joc. Cei de la FCU Craiova au emis imediat un comunicat prin care au dorit să se degreveze de orice responsabilitate legată de comportmentul ultrașilor din Peluza Sud. De cealaltă parte șefii clubului covăsnean au amenințat că vor lua măsuri drastice împotriva fanilor echipelor adverse care vor veni la Sfântu Gheorghe. În toată această dispută mediatică a apărut un demers fără precedent în fotbalul românesc. Mai exact, ultrașii au lansat o petiției online în care cer excluderea clubului Sepsi OSK din Superliga și din toate competițiile din România.

Fă CLICK pe imagine pentru a fi redirecționat către semnarea petiției ”Excluderea echipei A.C.S Sepsi OSK Sf. Gheorghe” 👇

PCH condamnă decizia ”omului în negru”, care a oprit meciul Sepsi-FCU Craiova

Scandal uriaş duminică, 29 ianuarie, în partida dintre Sepsi și FCU Craiova 1948.

Meciul din etapa cu numărul 23 a Ligii 1, a fost suspendat definitiv în prima repriză, la scorul de 0-0, din cauza scandărilor.

O decizie în privinţa acestui meci va fi luată de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal.

La scurt timp după evenimentele petrecute la Sf. Gheorghe, galeria lui Dinamo, Peluza Cătălin Hîldan, a emis un comunicat prin care critică decizia arbitrului de a suspenda partida.

PCH susține că fanii lui Sepsi au avut o atitudine ostilă față de români și față de imnul național.

„România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Acesta este primul alineat din primul articol al Constituției României, actul legislativ de autoritate absolută peste orice cetățean, instituție sau persoană care se afla, permanent sau temporar, pe teritoriul României.

Astfel, primul lucru pe legea națională o cere locuitorilor săi este să îi ofere respectul care i se cuvine. Azi am constatat din nou cum un grup minoritar este din nou pozat în victimă în timp ce continuă să afișeze o atitudine vădit ostilă, asumată și lipsită de orice respect față de țara care îi găzduiește.

Condamnăm ferm atitudinea arbitrului Andrei Chivulete de a opri definitiv partida Sepsi – FC Universitatea Craiova ca urmare a așa-ziselor scandări xenofobe.

Reamintim atât arbitrului partidei în cauză, cât și autorităților competente și obligate de a pune în aplicație sancțiuni împotriva gesturilor care încalcă articolele Constituției României faptul că, în repetate rânduri, galeriile echipelor Sepsi Sf. Gheorghe sau Csikszereda Miercurea Ciuc care au în componență majoritară membri ai comunității secuiești au adresat injurii spectatorilor români din galeriile adverse și au sfidat intonarea imnului național prin a se poziționa cu spatele la suprafața de joc în timp ce acesta răsuna în boxele stadioanelor unde încă mai are voie să o facă.

Aceste gesturi au rămas nesancționate și niciun reprezentant al cluburilor respective nu a luat vreo atitudine care să arate vreun resentiment față de gesturile suporterilor echipelor pe care le reprezintă. Reamintim și informațiile apărute în presă, conform cărora echipa Sepsi primește finanțări de la firme maghiare.

Nu vom ține o prelegere sentimentală, nu vom face un apel la patriotism, considerăm că acest lucru este de datoria fiecărui cetățean în parte, dar ne exprimăm asumat poziția și reluăm prin a condamna atitudinea oficialilor care au decis suspendarea partidei pe un motiv de-a dreptul aberant.

Respectați România, respectați românii și respectați TRICOLORUL!”, este mesajul postat de Peluza Cătălin Hîldan.

Reacția deținătorul drepturilor TV

Orlando Nicoară, directorul firmei care deține drepturile TV pentru Superliga, a oferit o primă reacție, după ce meciul dintre Sepsi Sfântu Gheorghe și FC U Craiova a fost întrerupt din cauza scandărilor xenofobe.

Nicoară a anunțat că așteaptă decizia comisiilor de specialitate în ceea ce privește situația iscată la Sfântu Gheorghe și și-a exprimat dezamăgirea privind cele întâmplate.

”Este mare păcat pentru Craiova. Probabil vor risca pierderea meciului la «masa verde», cu 0-3, iar Craiova chiar începuse foarte bine acest joc. Fotbaliștii nu au nicio vină. Noi vom aștepta un raport al Comisiei Centrale, dar și o poziție de la Liga Profesionistă de Fotbal.

Nu îmi doresc să mai avem astfel de cazuri în România. Acest meci a fost plătit, iar acum nimeni nu îl mai poate viziona. Însă, suporterii la rândul lor trebuie să înțeleagă că nu mai merge așa. Trebuie să înceteze cu astfel de manifestări că uitați unde se ajunge”, a spus Orlando Nicoară, potrivit ProSport.

Cine este Andrei Chivulete și ce se ascunde în spatele lui?

Andrei Chivulete (36 de ani), fiul fostului arbitru Florin Chivulete, este considerat ca fiind unul dintre protejații președintelui CCA, Kyros Vassaras. În ciuda greșelilor făcute în meciurile pe care le-a condus, Chivulete a fost promovat pe lista FIFA în defavoarea lui Sebastian Colțescu. În plus, tatăl său întocmește rapoarte la majoritatea meciurilor din Superliga, pe care ulterior le trimite direct lui Vassaras. În aceste condiții, statutul privilegiat de care se bucură Andrei Chivulete este explicabil.

Anul trecut, Kyros Vassaras explica faptul că are mari așteptări de la Andrei Chivulete și îl va susține să devină un arbitru important.

”Ținta mea e să fac din Chivulete, din Barbu sau din oricare alt arbitru care are potențial și vârstă bună un arbitru de nivel înalt. Datoria mea e să le ofer acum o șansă și un sprijin în carieră”, declara Vassaras.

Președintele CNCD a vorbit despre incidentele de la meciul Sepsi – FCU Craiova 1948
După incidentele reprobabile de la Sfântu Gheorghe, Csaba Asztalos, președintele CNCD (n.r Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării), a oferit primele reacții. Acesta susține că arbitrul Andrei Chivulete a procedat perfect, fiind acoperit de regulament. În plus, președintele CNCD a subliniat că astfel de incidente nu fac deloc bine fotbalului românesc. El a reamintit sancțiunile pe care naționala României le-a primit de-a lungul anilor din cauza derapajelor unor fani.

”S-a aplicat regulamentul, iar eu salut aplicarea regulamentului. Stadioanele nu trebuie să devină un loc în care se promovează intoleranța, incitarea la ură și discriminarea.

Înțeleg că pe stadioane sunt și exprimări mai dure, dar incitarea la ură, intoleranță, indecență nu-și au locul pe o scenă sportivă. Dimpotrivă!

Nu sunt patrioți cei care se manifestă așa, fac rău sportului din România, aceste comportamente trebuie să fie sancționate. Dacă se pot identifica persoanele care au aceste manifestări, ar fi și mai bine, ca sancțiunea să fie individualizată. Însă știm că galeriile au sprijinul clubului, e greu de crezut că se va implementa această idee a sancțiunii individuale.

Pe unele blocuri din Sfântu Gheorghe au fost desenate mesaje de incitare la ură și intoleranță față de maghiari, presupun că au venit tot din partea galeriei sau fanilor FCU Craiova.

Aș aminti că România a suferit foarte mult din cauza acestor manifestări și la nivelul echipei naționale. UEFA ne-a sancționat și ne-a amendat, am jucat partide fără spectatori”, a declarat Csaba Asztalos.

Sepsi OSK, singurul club din Superliga care nu a onorat Ziua Națională a României! Covăsnenii s-au delimitat de semnificația datei de 1 Decembrie

Sepsi Sf. Gheorghe este singurul club din Superliga care a ales să nu transmită niciun mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României.

15 cluburi din totalul de 16 care evoluează în prima ligă a României au onorat Ziua Națională prin intermediul rețelelor de socializare, singurul care lipsește de pe lista prim-divizionarelor fiind Sepsi Sf. Gheorghe.

Cluburile din Superliga au cinstit cum se cuvine Ziua Națională a României pe data de 1 Decembrie, prin intermediul rețelelor de socializare. Acestea au postat mesaje ”tricolore”, iar unele dintre grupări chiar au realizat acțiuni dedicate și clipuri video pentru a le transmite la mulți ani suporterilor în moduri cât mai inventive. Nu pe aceeași lungime de undă a fost, însă, și Sepsi Sf. Gheorghe. Clubul din Jud. Covasna a ignorat Ziua Națională a României și nu a publicat niciun mesaj în acest sens nici pe pagina de Facebook, nici pe site-ul oficial.

CITESTE SI:

CSM Slatina explică anularea meciului amical cu Dinamo

O nouă plecare de la Dinamo

Dovada supremă de unitate la Dinamo: ”Fii ca Moți! Rupe-ți un minut și completează formularul 230”

4 gânduri despre &8222;Demers fără precedent! Suporterii români cer excluderea lui Sepsi din Liga 1&8221;

  1. Sa se interzică in continuare implicarea guvernului Ungariei în activitatea cluburilor ACS SEPSI OSK SF.GHEORGHE SI FK CSZIKSZEREDA MIERCUREA CIUC. Să fie sancționat cu demiterea ministrului Tineretului și Sportului ,Edward Novak pentru participarea la acțiuni și manifestări afisindu-se cu fulare care proslăvesc Ungaria Mare(hortista).

Lasă un răspuns