Ionel Dănciulescu pune degetul pe rană. Care sunt problemele fotbalului românesc

Ionel Dănciulescu a făcut radiografia fotbalului românesc.

evomag.ro

Chestionat în privința motivelor pentru care țara noastră nu mai reușește să producă fotbaliști de talia Generației de Aur sau a celei care a succedat-o, cu Mutu și Chivu în postura de lideri.

Potrivit spuselor sale, cauzele pentru care succesul întârzie să apară sunt multiple și nu țin doar de cluburi.

Dănciulescu este de părere că problemele managementului sportiv, dar și absența unor antrenori cu adevărat pregătiți la nivel de copii și juniori sunt unele dintre cauzele disfuncționale ale fotbalului românesc.

Alte probleme majore vizează infrastructura, dar și costurile pe care le implică sportul rege. Părinții au la rândul lor o parte de vină, întrucât obișnuiesc să pună presiune pe copii, din dorința de a-i vedea evoluând la cel mai înalt nivel.

De mai bine de trei ani, fostul atacant se implică în dezvoltarea Academiei Clubului Sportiv Dinamo, al cărei principal scop este acela de a crea tinere talente, fotbaliști care să poată performa nu doar pe plan intern, ci și în marile campionate ale lumii. De curând i s-a alăturat Ionuț Lupescu, mânat de același gând.

”Fotbalul românesc suferă la mai multe capitole. Cred că sunt mai multe motive pentru faptul că nu mai avem jucători care să evolueze la echipe importante din Europa. În Generația de Aur, apoi Generația lui Adi Mutu, Chivu, aveam jucători reprezentativi, care jucau la echipe importante.

Acum e o criză profundă a tot ceea ce înseamnă fotbalul românesc. E o problemă și de management sportiv în România, e o problemă de de antrenori de copii și juniori, pentru că știu cazuri de copii la 16, 17 ani care nu știu să alerge, au mari probleme de motricitate. Sunt foarte multe lucruri care lipsesc, poate și infrastructura.

Fotbalul a devenit un sport scump. Când jucam eu, nu plăteam nimic, acum părintele trebuie să cumpere absolut tot.

Mulți dintre părinți își doresc să ajungă copiii la un nivel destul de mare, îi văd ca pe potențiale surse de câștig și aici sunt foarte mari probleme, toți sunt subiectivi. Unii depășesc chestia asta de subiectivism, văd tot felul de cazuri, părinți care se manifestă destul de urât, cu reproșuri la adresa altor copii, ceea ce noi, la CS Dinamo, nu acceptăm.

Antrenorul trebuie să aibă o conduită ireproșabilă, nu acceptăm injuriile sau ca tonalitatea vocii să fie ridicată. De aici poți distruge personalitatea copilului și nu mai vine cu plăcere la antrenament, îi inhibi, tocmai de aceea și părinții greșesc. Trebuie să știi cum să pui problema cu copilul, nu să-l încarci cu foarte multe lucruri, pentru că el e încă mic, într-un proces de dezvoltare.

La nivel de Europa, în marile campionate din lume se joacă de la 14 ani pe puncte și pe clasament. Și la noi este la fel în momentul de față, dar părinții țin în general scorul, clasamentul. Sunt importante și rezultatele, dar nu poți să spui că la opt, nouă, zece ani contează atât de mult. Contează cum se dezvoltă copilul, cum îl ajutăm să crească.

Sunt importante și trofeele, dar cel mai important e să scoatem cât mai mulți jucători care să reușească în fotbalul la nivel de performanță. Pe moment, contează pentru moralul copilului, trofeele, golurile, meciurile bune îți aduc încredere, dar scopul nostru principal e acela de a scoate fotbaliști care să reușească în fotbalul românesc și – de ce nu? – cel internațional”, a spus Dănciulescu a spus în cadrul emisiunii dedicate suporterilor dinamoviști ”Dinamo 7/9” de la PlaySport.

CITESTE SI:

Dezvăluirile lui Dennis Politic I Cum s-a apucat de fotbal și ce detestă cel mai mult

Reacția FRF, după decizia luată de UEFA. Unde s-ar putea juca Israel – România

Ionel Dănciulescu abia așteaptă să lucreze cu Lupescu

Un gând despre &8222;Ionel Dănciulescu pune degetul pe rană. Care sunt problemele fotbalului românesc&8221;

Lasă un răspuns