Comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) acuză Statul Român, pentru un ”genocid tăcut împotriva maghiarilor” după publicarea rezultatelor provizorii ale recensământului populației.

Datele culese de Institutul Național de Statistică arată că numărul locuitorilor care s-au declarat de etnie maghiară este puțin peste un milion, în scădere cu 225.000 față de recensământul din 2011.

Liderul poporului migrator, Kelemen Hunor, președintele UDMR, spune că ”nu există motive de sărbătoare, dar nici de panică”.

Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari”, se arată într-un comunicat AMT, potrivit Hirado.

”Putem (și trebuie) să spunem clar: pierderea de vieți a maghiarilor din Transilvania este dramatică, iar cifrele arată eficiența genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace”, se mai afirmă în comunicat.

Preşedintel UDMR, Kelemen Hunor, consideră că declinul demografic afectează în proporţii aproximativ egale pe maghiari şi pe români și durează de 32 de ani. În opinia sa datele preliminare oferă o imagine realistă a situaţiei maghiarilor din România.

”Suntem peste un milion de oameni şi nu putem vorbi de o scădere de aproximativ 250.000, deoarece aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea, prin urmare legea numerelor mari se aplică şi aici. Cred că suntem cu mult peste un milion”, a declarat Hunor Kelemen.

Potrivit preşedintelui UDMR: ”Nu există motive de sărbătoare, dar nici de panică”. El a subliniat că „această comunitate vrea să trăiască în Transilvania, îşi vede viitorul aici, este o comunitate puternică şi este capabilă să se menţină. Trebuie să i se ofere condiţiile necesare pentru a se menţine, inclusiv cadrul instituţional pentru păstrarea identităţii”.

”Nu cred că, pe baza datelor preliminare, ar trebui să fim pesimişti şi nici că am avea motive pentru a sărbători, cred că ar trebui să privim situaţia noastră în mod realist şi să construim pe această bază un viitor pentru cei peste un milion de oameni care trăiesc în Transilvania”, a mai declarat preşedintele UDMR.

Recensământ 2021: România are 19 milioane de locuitori

Populația României este de 19.053.815 persoane, potrivit datelor provizorii ale recensământului din acest an, publicate de Institutul Național de Statistică. Peste jumătate din populație, 52,2%, trăiește la oraș. De asemenea, datele INS arată că procesul de îmbătrânire a populației s-a adâncit, comparativ recensământul din 2011.

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 16.568,9 mii persoane (din totalul celor 19.053,8 mii persoane care formează populația rezidentă a României). S-au declarat români 14.801,4 mii persoane (89,3%).

CITESTE SI:

Video I Ovidiu Burcă a stabilit programul de pregătire

Handbal I S-au pus în vânzare biletele pentru meciul cu GOG din Liga Campionilor

Video I Semne bune anul are! Când se va lansa poveste farsei făcute de dinamoviști rivalilor de la FCSB

3 gânduri despre &8222;Comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa&8221;

Lasă un răspuns